Brkovi

Godina osnivanja: 2004.
Država: Hrvatska
Mesto: Zagreb
Aktivni period: 2004 -

loading...

Brkovi su hrvatski turbofolk-pank rok sastav iz Zagreba. Udaljene žanrove su duhovito spojili u melodioznu cjelinu. Od turbofolka koriste emotivne stihove spojene sa žestinom pank roka i težinom hevi metala. Njihove prostodušne tekstove prožima izravan svirački stil.

Albume objavljuju samostalno, bez izdavačke kuće. Smatraju kako im izdavačka kuća za promociju albuma uopšte nije potrebna, već sav posao oko cjelokupne organizacije obavljaju sami. Kao razloge navode prisutnost interneta kao i činjenicu da ako bi potpisali ugovor s izdavačkom kućom ne bi mogli nuditi albume za besplatno preuzimanje, što žele raditi. Svi njihovi albumi u potpunosti se mogu preuzeti u mp3 formatu na njihovoj službenoj veb stranici (za nisku cijenu se mogu kupiti i u veb šopu). Albume izdaju u standardnom CD obliku koje distribuišu na nastupima. I po svojim ostalim osobinama Brkovi su pravi pank rok sastav. Umjesto pravih imena predstavljaju se nadimcima, albume nude besplatno, a tekstovi pjesama su uvredljivi. Ipak, ovaj bend je uobičajenu društvenu i političku tematiku panka zamijenio ljubavnim tekstovima tipičnima za turbofolk i zabavnu muziku.

Sadašnji pjevač Šemso 69 dolazi u bend 2007. kada je zamijenio prvog pjevača. Šemso 69 je autor i većine tekstova.

Muziku kakvu sviraju Brkovi i prije su svirali mahom bosansko-hercegovački bendovi kao što su Vatreni poljubac i Nervozni poštar.

Izvor