Lepa Brena

Slika izvođača

Fahreta Jahić Živojinović (20. oktobar 1960, Tuzla), poznatija kao Lepa Brena, jugoslovenska je folk, pop-folk i pop pevačica i estradni menadžer.

Karijeru na estradi počela je 1980. sa Lira šouom. Njena popularnost u Jugoslaviji rasla je veoma brzo. Već od pojavljivanja u filmu Tesna koža, postaje prepoznatljivo lice, veoma prisutno u medijima. Sa Sašom Popovićem je suvlasnik Grand produkcije.

Detinjstvo i počeci

Fahreta Jahić je rođena u Tuzli 20. oktobra 1960. godine u muslimanskoj porodici, ali je odrasla u Brčkom. Njen otac Abid je radio kao medicinski tehničar, dok joj je majka,
Ifeta, bila krojačica. Fahreta je bila njihovo treće dete — ima brata Faruka i sestru Faketu. Premda su živeli skromno, u jednosobnom stanu, Jahićeva kaže da je imala
bezbrižno detinjstvo i da joj nikada ništa nije nedostajalo.

Već tada je primećen njen dar za pevanje. Ona bi najpre slušala pesme na gramofonu, a potom okupljala porodicu i pevala one koje je naučila. Bila je nestašno dete, pa je tako u petom razredu osnovne skole po kazni morala da peva na takmicenju Mladi graditelji, gde osvaja prvo mesto sa pesmom Kemala Montena Sviraj jos prijatelju moj. Završila je Osnovnu školu Zaim Mušanović, gde je bila đak generacije.

Osim za muziku, Fahreta je bila talentovana i za sport. Bila je 176 centimetara visoka i trenirala je košarku u brčanskom klubu Interplet, gde joj njen trener i profesor fizičkog vaspitanja Vlada Bajer, igrom slučaja, daje nadimak Brena.

Ubrzo je shvatila da ono čime zaista želi da se bavi jesu pevanje i šoubiznis. Nakon uspeha na Mladim graditeljima, Brenu primećuju momci iz benda Yudexi i nude joj da peva sa njima. Jedan mali period proveli su zajedno, gostujući po domovima kulture, igrankama i takmičenjima, nakon čega su se razišli. Fahreta je naučila da peva strane pesme koje je publika volela, iako je kod kuće pevala isključivo sevdalinke, koje je volela njena majka. Godine 1979. završava gimnaziju i seli se u Beograd, gde upisuje turizam na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Izgradnja karijere

Posle slave stečene u Parku, na jesen 1981. godine usledio je angažman u beogradskom Tašu, kada počinje Brenin put ka zvezdama. Direktor Taša i nekadašnji košarkaš Vladimir Cvetković preuzeo je ulogu Breninog prvog menadžera. On je upoznaje sa Milutinom Popovićem Zaharom i on joj snima LP sa deset različitih pesama za PGP RTB. Iste godine i menja ime benda Lira šou u Slatki greh. Na ovom albumu se našla i legendarna pesma Čačak, Čačak sa kojom su se Lepa Brena i Slatki greh pojavili na Hit paradi.

Kao neprikladno obučenu, Jovan Ristić ju je isekao iz programa i dao Minimaksu. Minimaks u svojoj emisiji Pretežno vedro koristitaj snimak želeći da bude duhovit i dodaje joj epitet lepa. Svojom popularnošću Brena postaje interesantna i ljudima iz sveta filma. Igrajući sebe pojavljuje se u filmu Tesna koža.

Godine 1983. ponovo u saradnji sa Zaharom objavljuje i drugi album za PGP RTB. Pesme Mile voli disko, Duge noge i Dama iz Londona postaju mega hitovi. Na Jugoviziji, jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije, Lepa Brena se pojavljuje sa pesmom Sitnije, Cile, sitnije. Iako te takmičarske večeri nije uspela da pobedi, pesma ipak postaje najtiražniji singl te godine. U tom periodu upoznaje i Raku Đokica, direktora tadašnje Estrade Kikinda, koji ubrzo postaje njihov novi menadzer i izvršni producent.

Raka preuzima potpunu brigu o Breninoj karijeri. Nedugo potom sledi i prva velika turneja po Jugoslaviji. U okviru te turneje, Lepa Brena i Slatki greh, kao prvi „narodnjaci“, održavaju 17 uzastopnih koncerata u beogradskom Sava centru. Na stadionu mostarskog Veleža pod Belim bregom peva pred oko 30.000 fanova. Album Bato, bato izdat je 1984. godine. Novi imidž bio je praćen i novim muzičkim stilom, drugačijim od onog koji je negovao Popović. Popularno nazivana „kafanska devojka“ zamenjena je više pop melodijama, a tekstovi su bili provokativniji, pevljiviji i pristupačni širokim masama.

Te godine Raka Đokić ponovo okuplja grupu ljudi sa filmskog platna, reditelja Miću Miloševica i pisca Sinišu Pavića. Zajednički prave filmsku komediju Nema problema, čiji je cilj bio promovisanje Brene i Slatkog greha. Film doživljava ogroman uspeh i kao najgledaniji te godine dobija Oskar popularnosti. Uporedo sa ovim albumima, Lepa Brena uspostavlja saradnju sa Miroslavom Ilićem i snima duet Jedan dan života i pesmu Živela Jugoslavija!.

U sarajevskoj Skenderiji pravi koncert i iste godine pripada joj čast da spektakularno otvori Zimske olimpijske igre u Sarajevu. Te godine Brena i Slatki greh ostvaruju i seriju uspješnih koncerata po Evropi, Americi, Kanadi i Australiji. Samo na koncertu u Sidneju, Lepu Brenu je slušalo i gledalo 12.000 ljudi. Godine 1985. izdaje svoj četvrti album, Pile moje. Organizuje i novu veliku jugoslovensku turneju, koja je trajala nekoliko mjeseci. U Rumuniji, u Temišvaru, na Stadionu Dan Paltinisanu pevala je
pred 60.000 ljudi. To se ponovilo 15. juna 2012.

Godine 1986. Lepa Brena se po drugi put pojavljuje na jugoslovenskom takmičenju za Pesmu Evrovizije. Ni ovaj put joj nije pošlo za rukom da osvoji naklonost žirija. Na proleće je objavila svoj peti album pod nazivom Voli me, voli. Iste godine sa pop-rok grupom Alisa snima duet Posle devet godina, poznatiju kao Hej hej dečače.

Solistička karijera

Godine 1991. Lepa Brena snima poslednji zajednički album sa Slatkim grehom Zaljubiška. Album nije posebno propraćen u medijima zbog Fahretinog preloma noge u skijaškoj nesreći novembra 1992. i njene udaje krajem godine za tenisera Slobodana Živojinovića, sa kojim ima dva sina — Stefana (1992) i Viktora (1998) — dok imaju i sina Filipa iz Živojinovićevog pređašnjeg braka.

Nakon trogodišnje pauze, ovaj put samostalno, Brena izdaje album Ja nemam drugi dom i održava koncert na beogradskom stadionu „Tašmajdan“. Sledeći album Kazna božija izdat je 1995 i propraćen turnejom po Makedoniji. Album Luda za tobom izdat je 1996. Četiri godine kasnije, sa Slatkim grehom pravi poslednji zajednički projekat Pomračenje sunca.

Dana 23. novembra 2000. Brenin sin Stefan je kidnapovan. Po uplati otkupa od dva i po miliona nemačkih maraka u kešu, dečak je oslobođen nakon pet dana.[20] Živojinovići su se ubrzo preselili u Sjedinjene Američke Države, te je prekinut svaki pevačicin rad sa Slatkim grehom. Ipak, Brena se ubrzo i vratila kako bi nastavila sa karijerom.

Tok je 2004. izdala The Best Of Lepa Brena sa 42 najveća hita svoje karijere, a četiri godine kasnije i album Uđi slobodno sa 10 novih pesama, među kojima su novi hitovi „Pazi kome zavidiš“ i „Kuća laži“. Godine 2009. organizovana je balkanska turneja. Najnoviji album, nazvan Začarani krug, Brena je izdala 2011. Dana 20. oktobra 2011, na svoj pedeset i prvi rođendan, održala je koncert u Beogradskoj areni. U Arenu je došla helikopterom, a uz njene pesme su igrali plesači iz Operacije Trijumf.

Godine 2009. pojedinci bošnjačke i hrvatske nacionalnosti bojkotovali su Brenine koncerte unutar balkanske turneje u Sarajevu (30. maj) i Zagrebu (13. jun). Tih dana su u medijima izašle Brenine fotografije, napravljene 1993, tokom rata u Bosni i Hercegovini, a na kojima ona pozira u uniformi Vojske Republike Srpske u gradu Brčkom. Imajući u vidu da je Fahreta Bosanka, protestanti su je nazivali izdajicom i četnikušom. Ipak, koncerti su održani bez incidenata, a Lepa Brena je izjavila da u pitanju nije vojna uniforma, već kostim korišćen 1990. prilikom snimanja spota za pesmu Tamba lamba u Africi, a prikazanog u filmu Hajde da se volimo 3, a da u Brčko nije došla da bi pevala vojnicima, već da bi iz grada izbavila svog oca.

Dana 22. oktobra 2010. umro je osamdesetdvogodišnji Brenin otac Abid Jahić nakon što ga je u rodnom Brčkom udario autobus. Sahranjen je tri dana po smrti, a na kojoj je prisustvovala i pevačica. 20. oktobra 2011. na svoj 51. rođendan priređuje nezaboravan koncert u Beogradskoj Areni pred više od 20000 ljudi. Na koncertu su gostovale njene kolege sa kojima je sarađivala tokom njene tri decenije duge karijere. Zbog velikog interesovanja napravljena je i repriza koncerta koja je održana sutradan 21. oktobra. Ona je 27. jula 2012. završila u bolnici nakon što je osetila snažne bolove. Naime, dijagnostifikovana joj je venska tromboza, zbog koje je morala da otkaže sve avgustovske koncerte. Slična neprilika dogodila joj se i 2004, kada je medicinsko osoblje moralo da joj otkloni krvni ugrušak (tromb) iz ruke.

Trenutno u gradovima Novom Pazaru, Kragujevcu, Vranju, Nišu, Leskovcu, Rumi, Užicu, Temišvaru i Tokiju postoje zgrade sa njenim imenom. Sem toga, Brena je počasni građanin Kikinde.

Tekst preuzet sa stranice Wikipedia.
Dodajte biografiju
 1. Lepa Brena – Carica
 2. Lepa Brena – Ljubav nova
 3. Lepa Brena – Žali Bože
 4. Lepa Brena & Miroslav Ilić – Jedan dan života
 5. Lepa Brena & Miroslav Ilić – Pričali su, pričali su
 6. Lepa Brena & Miroslav Ilić – Volimo se iz inata
 7. Lepa Brena & Miroslav Ilić – Živela Jugoslavija
 8. Lepa Brena – Hej najluđe moje
 9. Lepa Brena – Sitnije, Cile sitnije
 10. Lepa Brena – Biber
 11. Lepa Brena – Briši me
 12. Lepa Brena – Ćutim k’o stvar
 13. Lepa Brena – Još sam živa
 14. Lepa Brena – Metak sa posvetom
 15. Lepa Brena – Ne bih ja bila ja
 16. Lepa Brena – Stakleno zvono
 17. Lepa Brena – Uradi to
 18. Lepa Brena – Valja se
 19. Lepa Brena – Dobra grešnica
 20. Lepa Brena – Dva asa
 21. Lepa Brena – Grad
 22. Lepa Brena – Kralj
 23. Lepa Brena – Kuća laži
 24. Lepa Brena – Pazi kome zavidiš
 25. Lepa Brena – Sledeći
 26. Lepa Brena – Uđi slobodno
 27. Lepa Brena – Zašto
 28. Lepa Brena – Zrno tuge
 29. Lepa Brena – Ali Baba
 30. Lepa Brena – Crna kafa
 31. Lepa Brena – Gde si ti
 32. Lepa Brena – Kolovođa
 33. Lepa Brena – Lepa Brena
 34. Lepa Brena – Meni je teško, najteže
 35. Lepa Brena – Pomračenje Sunca
 36. Lepa Brena – Ti me podsećaš na sreću
 37. Lepa Brena – Voleo ne voleo
 38. Lepa Brena – Zaboravljena žena
 39. Lepa Brena – Dominantan
 40. Lepa Brena – Lagarija, lagara
 41. Lepa Brena – Luda za tobom
 42. Lepa Brena – Ljubav je
 43. Lepa Brena – Ne mogu da te prebolim
 44. Lepa Brena – Otvori se, nebo
 45. Lepa Brena – Pariski lokal
 46. Lepa Brena – Prokleti zlatnici
 47. Lepa Brena – Sve mi dobro ide osim ljubavi
 48. Lepa Brena – Šta je bilo, bilo je
 49. Lepa Brena – Takve i Bog čuva
 50. Lepa Brena – Ti si moj greh
 51. Lepa Brena – 2, 3, 303 noći ja i ti
 52. Lepa Brena – Bol za bol
 53. Lepa Brena – Dva dana
 54. Lepa Brena – I da odem iza leđa Bogu
 55. Lepa Brena – Ja nemam drugi dom
 56. Lepa Brena – Ma gde baš ti
 57. Lepa Brena – Nema leka apoteka
 58. Lepa Brena – Ti ne znaš
 59. Lepa Brena – Vatra se diže
 60. Lepa Brena & Rambo Amadeus – Moj se dragi Englez pravi
 61. Lepa Brena – E moj Miko
 62. Lepa Brena – Izdajice
 63. Lepa Brena – Kazna Božija
 64. Lepa Brena – Kolo, kolo
 65. Lepa Brena – Nekoj drugoj decu pravi
 66. Lepa Brena – Ona ili ja
 67. Lepa Brena – Suze kraljice
 68. Lepa Brena – Šta bi bilo moje milo
 69. Lepa Brena – Šta će mi život
 70. Lepa Brena & Mira Škorić, Vesna Zmijanac – Muškarci
 71. Lepa Brena – Beli se golubovi vraćaju
 72. Lepa Brena – Kuc, kuc
 73. Lepa Brena – Momci na vidiku
 74. Lepa Brena – Opa, opa, opa
 75. Lepa Brena – Pesma narodna
 76. Lepa Brena – Sretna Nova godina
 77. Lepa Brena – Zaljubiška
 78. Lepa Brena – Zatvori oči
 79. Lepa Brena & Džej – Ljubavne igrarije
 80. Lepa Brena & Zoran – Neka ljubav pobedi
 81. Lepa Brena – Biće belaja
 82. Lepa Brena – Boli me uvo za sve
 83. Lepa Brena – Čik pogodi
 84. Lepa Brena – Evo moga delije
 85. Lepa Brena – Hiljadu suza
 86. Lepa Brena – Kazni ga Bože
 87. Lepa Brena – Pokloni mi noć
 88. Lepa Brena – Tamba lamba
 89. Lepa Brena – Umirem ti ja
 90. Lepa Brena – Biseru beli
 91. Lepa Brena – Četiri godine
 92. Lepa Brena – Čuvala me mama
 93. Lepa Brena – Igraj dragi
 94. Lepa Brena – Imam pesmu da vam pevam
 95. Lepa Brena – Ja pripadam samo tebi
 96. Lepa Brena – Jablane
 97. Lepa Brena – Poželi sreću drugima
 98. Lepa Brena – Robinja
 99. Lepa Brena – Sokole
 100. Lepa Brena – Vrati mi srce
 101. Lepa Brena & Danijel Popović, Vlado Kalember, Alen Islamović – Jugoslovenka
 102. Lepa Brena – Evo zima će
 103. Lepa Brena – Golube
 104. Lepa Brena – Hajde da se volimo
 105. Lepa Brena – On ne voli me
 106. Lepa Brena – Rodiše me nežnu i sirotu
 107. Lepa Brena – Sanjam
 108. Lepa Brena – Suze brišu sve
 109. Lepa Brena – Učenici
 110. Lepa Brena – Zbog tebe
 111. Lepa Brena & Gidra Bojanić – Udri, Mujo
 112. Lepa Brena – Afrika
 113. Lepa Brena – Disko urnebes
 114. Lepa Brena – Okrećeš mi leđa
 115. Lepa Brena – Pazi šta radiš
 116. Lepa Brena – Širi dragi ruke
 117. Lepa Brena – Uske pantalone
 118. Lepa Brena – Zakuni se
 119. Lepa Brena & Lepi Bora – Moja Roso
 120. Lepa Brena & Lepi Bora – Oj, Dragana, Dragana
 121. Lepa Brena & Lepi Bora – Sviraj rock’n’roll
 122. Lepa Brena – Dud
 123. Lepa Brena – Jedna pesma za hiljadu dece
 124. Lepa Brena – Lažu te dušo moja
 125. Lepa Brena – Ljubim te ja
 126. Lepa Brena – Miki, Mićo
 127. Lepa Brena – Nova šota
 128. Lepa Brena – Priznaj mi, priznaj
 129. Lepa Brena – Sve bih dala da si moj
 130. Lepa Brena – Šta mi vredi čak i zlato
 131. Lepa Brena – Što si mala mršava k’o grana
 132. Lepa Brena – Voli me, voli
 133. Lepa Brena – Boc, boc
 134. Lepa Brena – Bato, bato
 135. Lepa Brena – Bosanac
 136. Lepa Brena – Brani me, brani
 137. Lepa Brena – Čik priđi ako smeš
 138. Lepa Brena – Dečko mi je školarac
 139. Lepa Brena – Epidemija ljubavi
 140. Lepa Brena – Igraj Boro moje oro
 141. Lepa Brena – Moj je lola zvezda rokenrola
 142. Lepa Brena – Nemoj reći da me voliš
 143. Lepa Brena – Recite mu da ga volim
 144. Lepa Brena – Šta ti je
 145. Lepa Brena – Volim te sve luđe
 146. Lepa Brena – Janoš
 147. Lepa Brena – Ljubi me Šabane
 148. Lepa Brena – Bobo, Bobo
 149. Lepa Brena – Đorđe
 150. Lepa Brena – Mače moje
 151. Lepa Brena – Mani zemlju koja Bosnu nema
 152. Lepa Brena – Moram nešto ljubiti
 153. Lepa Brena – Nežna žena
 154. Lepa Brena – Perice moja merice
 155. Lepa Brena – Pile moje
 156. Lepa Brena – Šećeru, šećeru
 157. Lepa Brena – Šeik
 158. Lepa Brena – Još juče za tebe dala bih sve
 159. Lepa Brena – Danas plačem ja, a sutra ćeš ti
 160. Lepa Brena – Čini gajle
 161. Lepa Brena – Dama iz Londona
 162. Lepa Brena – Došlo vreme da se pođe
 163. Lepa Brena – Duge noge
 164. Lepa Brena – Ilijo, mori bekrijo
 165. Lepa Brena – Mile voli disko
 166. Lepa Brena – Ne postoji juče, ne postoji sutra
 167. Lepa Brena – Ovaj život vara nas
 168. Lepa Brena – Bez ljubavi sreće nema
 169. Lepa Brena – Snela koka jaje
 170. Lepa Brena – Čačak
 171. Lepa Brena – Lala iz Banata
 172. Lepa Brena – Ljubi me Omere
 173. Lepa Brena – Mica
 174. Lepa Brena – Moj deda je bio kavaljer
 175. Lepa Brena – Otišla si sa salaša
 176. Lepa Brena – Snove snivam
 177. Lepa Brena – Žeravica

Napisi komentar