Stoja

Stoja Novaković (Perlez, 4. jun 1972), najpoznatija po umetničkom imenu Stoja, srpska је folk, pop-folk i turbo-folk pevačica. Svoj prvi album, Kako je meni sada, izdala je 1998. godine u izdavačkoj kući Lazarević Produktion. Posle toga je snimala za Grand Production te ubrzo postala jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih pevačica na Balkanu. Trenutno snima za BN Music.

Počeci

Stojanka Novaković je rođena kao ćerka Milana i Katice u selu Perlez, u Zrenjaninu u severnoj Srbiji. Odrasla je u Perlezu, gde je živela sve do svoje 25. godine. Smisao za muziku je pokazivala od malih nogu; u školskom horu je pevala prvi glas, a bavila se i folklorom. Osnovnu školu je završila u Perlezu, a srednju u Zrenjaninu.

Njen otac je rođen u Pukišu, selu u opštini Lopare u severoistočnoj Bosni i Hercegovini. Svoj karakterističan i jak alt kao i talenat za pevanje nasledila je upravo od oca. Kako god, otac je nije podržavao u pevanju i nisu govorili godinama jer je ona odlučila da nastavi put svoje karijere. Sa ocem je uspela da se pomiri zahvaljujući svojoj majci.

Karijera

Stoja je počela da amaterski peva 1987. godine, u kafanama i diskotekama. Godine 1997. je počela da snima svoj prvi album, za izdavačku kuću Lazarević Produktion. Njen debitantski studijski album, sa simboličnim imenom Kako je meni sada, izašao je 1998. godine.[9] Prvi album se odmah pokazao kao veoma uspešan. Kasnije iste godine, potpisala je ugovor za Grand Production (čiji je direktor Saša Popović, a vlasnica Lepa Brena) i izdala svoj drugi album — Ćiki, ćiki (1999). Na albumu se našlo mnogo hitova, a najveći uspeh je postigla pesma Ćiki, ćiki.

Dugo vremena Stoja je radila sa svojim dugogodišnjim prijateljem i tekstopiscem Stevanom Simeunovićem, koji je autor gotovo svih njenih pesama od početka karijere. Stoja je 2006. godine izdala EP Osveta sa dve pesme (sa bendom Južni vetar).

Pesma Revolucija sa muzičkim spotom izašla je oktobra 2010. godine. Video je bio kontroverzan jer se Stoja pojavila u kadi punoj ljutih papričica.

Njen deseti studijski album koji nosi naziv Nije da nije izašao je 6. maja 2013. godine, a izdala ga je bosanskohercegovačka kuća BN Music; ovo je prvi put nakon 15 godina rada za Grand Production da je Stoja snimila album sa nekom drugom produkcijom.

Nakon izlaska albuma Nije da nije, Stoja je počela da snima singlove bez albuma: Bela ciganka, Ola ola, Takvog dečka hoću ja, Lila lila i Ti brate imaš sve.

Lični život

Stoja se prvi put udala sa 16 godina, postala je majka sa 17, a udovica već sa 19 kada joj je prvi muž 1991. godine poginuo u automobilskoj nesreći, čime je završen njihov trogodišnji brak. Period nakon njegove smrti bio joj je finansijski veoma težak. Tada je izjavila: „Bila sam jako siromašna. Nisam imala šta da jedem…” Baka je postala prvi put sa 33 godine kada se rodila Milica, prvo dete njenog sina Milana. Milan je dve godine posle (2007) sa svojom suprugom Marinom Novaković dobio drugo dete, sina Filipa.

Od 2007. godine Stoja živi u Beogradu, tačnije u Bežanijskoj kosi u gradskom naselju Zvezdara na Novom Beogradu. Stoja Novaković je postala Jovanović nakon što se 1. novembra 2009. godine udala za arhitektu Igora Jovanovića, posle veze koja je trajala pet godina. Njihova veza nije bila kontinuirana; par je prekidao i ponovo se mirio mnogo puta. U intervjuu iz marta 2014. godine Stoja je otkrila da je jednom pokušala da izvrši samoubistvo zabijajući se autom u zid, i to da bi spasla svoj brak od raspadanja.

4. oktobra 2011. godine Stoja je svoju majku Katicu, koja je imala srčanih problema i dijabetes, pronašla mrtvu u krevetu pitajući se zašto Katica tog jutra nije ustala.

Stoja je preživela automobilsku nesreću 28. maja 2012. godine, kada joj je džip bio teško oštećen od sudara sa šleperom. Izvukla se sa samo manjom povredom čela.

Stoja je izjavila da joj je omiljena pevačica Šemsa Suljaković; često je i pevala njene pesme na svojim koncertima i u televizijskim gostovanjima, a čak je bila i intervjuisana zajedno sa Šemsom (juna 2012. godine).

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.
Dodajte biografiju
 1. Stoja – Kao ovde nigde nije
 2. Stoja – Lila, lila
 3. Stoja – Ola, ola
 4. Stoja – Takvog dečka hoću ja
 5. Stoja – Ne treba mi život
 6. Stoja – Bela ciganka
 7. Stoja – Bomba
 8. Stoja – Ko preživi neka priča
 9. Stoja – Kakva sam, takva sam
 10. Stoja – Hoću pesmu, hoću lom
 11. Stoja – Nije da nije
 12. Stoja – Pare, pare
 13. Stoja – Robija
 14. Stoja – Sad ja tebe neću
 15. Stoja – Šuki
 16. Stoja – Zgazi, ubij
 17. Stoja – Da li ti je duša srećna
 18. Stoja – Da, da, da
 19. Stoja – Kako ću bez tebe
 20. Stoja – Kako je meni sada
 21. Stoja – Ne volim te više
 22. Stoja – Nek te vetar nosi
 23. Stoja – Sad mi život nije važan
 24. Stoja – Tako je to
 25. Stoja feat. Mile Kitić – Takva je ljubav
 26. Stoja – Ponovo
 27. Stoja – Da li si za sex
 28. Stoja – Džek
 29. Stoja – Jača nego pre
 30. Stoja – Naj, naj
 31. Stoja – Noćna mora
 32. Stoja – Splav II
 33. Stoja – Volim te
 34. Stoja – Zamalo
 35. Stoja – Baš, baš
 36. Stoja – Do gole kože
 37. Stoja – Idi
 38. Stoja – Kučka
 39. Stoja – Može viski
 40. Stoja – Pogrešna
 41. Stoja – Potopiću ovaj splav
 42. Stoja – Stena
 43. Stoja & Dejan Matić – Muzika
 44. Stoja – Ako smeta tvojoj sreći
 45. Stoja – Leti, leti
 46. Stoja – Metak
 47. Stoja – Ne slušaj vesti
 48. Stoja – Neću proći jeftino
 49. Stoja – Nešto mi govori
 50. Stoja – Sve sam živo pokvarila
 51. Stoja & Šako Polumenta – Gde god pođem tebi idem
 52. Stoja – Da isečeš vene
 53. Stoja – Dijamanti
 54. Stoja – Do pola
 55. Stoja – Duplo piće
 56. Stoja – Govore mi tvoje oči
 57. Stoja – Ne dam ti
 58. Stoja – Od splava do splava
 59. Stoja – Starija
 60. Stoja – Da zavolim ludo
 61. Stoja – Moj život je moje blago
 62. Stoja – Nije lako biti mlad
 63. Stoja – O ne, ne, ne
 64. Stoja – Samo idi
 65. Stoja – Sava tiho teče
 66. Stoja – Zakletva
 67. Stoja – Živeo
 68. Stoja – Bolje i da ne vidim
 69. Stoja – Evropa
 70. Stoja – Idi, nek te sreća prati
 71. Stoja – Mesec sija
 72. Stoja – Ne vraćam se ja na staro
 73. Stoja – Neka pati, sve nek plati
 74. Stoja – Samo se jednom živi
 75. Stoja – Umri
 76. Stoja – Iza lažnog osmeha
 77. Stoja – Nek ti se plače danima
 78. Stoja – Samo
 79. Stoja – Svaka se greška plaća
 80. Stoja – Sve se okreće
 81. Stoja – Sve što sam imala
 82. Stoja – Teško mi je jer je ljubav mržnja postala
 83. Stoja & Jovan Mihaljić – Zajedno do kraja
 84. Stoja – Ćiki ćiki
 85. Stoja – Gori, gori stara ljubav
 86. Stoja – Ne moli me
 87. Stoja – Neću da ostarim
 88. Stoja – Ni kriva ni dužna
 89. Stoja – Prevareni
 90. Stoja – Sto godina
 91. Stoja & Đani – Biću tvoja

Komentari

 1. Amerlina V

  07/02/2018

  Stojo najbolja si postujem tvoju iskrenost , trud i inspiraciju i borbu kroz zivot budi jaka idi do kraja nikad ne gubi nadu u bolje sutra, zelim ti od sveg srca svako dobro i vjecno nas veselila i ziva bila

Napisi komentar