Željko Joksimović

loading...

Željko Joksimović rođen je 20.04.1972. godine u Beogradu. Godine odrastanja i školovanja vezuju ga za Valjevo, mesto iz koga je odlazio da se oproba u svetu muzike i u njega se uvek vraćao kao pobednik. U prilog ovome ide i činjenica da je sa dvanaest godina postao pobednik prestižnog muzičkog festivala u Parizu sa koga je poneo titulu Prva harmonika Evrope.

Kraj devedesetih

Njegova profesionalna muzička karijera počela je sa pet godina, a iz godine u godinu imala je isključivo tendenciju uspona. Već sredinom devedesetih godina (1993, 1996 i 1997.) niže uspehe na festivalu Beogradsko proleće kao kompozitor. Njegova kompozicija “Zvone tambure” osvojila je I nagradu 2000. godine na festivalu Zlatna Tamburica u Novom Sadu.

Uspeh koji je zabeležio na festivalu “Pjesma mediterana” u Budvi 1998. sa kompozicijom “Pesma sirena” ( nagrada za interpretaciju ) omogućila mu je put na dva prestižna međunarodna festivala u Belorusiji, u gradovima Mogiljovu i Vitjebsku. Te 1999. na oba festivala osvaja Grand Prix.

Kraj devedesetih se vezuje za njegov rad na polju komponovanja muzike za pozorišne predstave, među kojima su “Mandagra”, “Ljubinko i Desanka”, “Rob ljubavi”, “Pešice”, “Nemam da platim, neću da platim”.

Prekretnicom na polju njegovog solističkog rada u oblasti pop muzike smatra se 2000. kada izdaje svoj prvi album za produkcijsku kuću “CITY RECORDS”. Rezultat tog rada bio je očigledan. Njegov prvi album proglašen je za najprodavanije izdanje “CITY RECORDS”-a u 2000. godini.

Eurosong

Godine koje slede zadržaće ga u samom vrhu srpske pop muzike. Brojne nagrade koje su usledile nakon prvog albuma opravdale su njegov kvalitet i istrajnost.

Prelomnom godinom u njegovoj karijeri smatra se 2004. kada sa kompozicijom “Lane moje” pobeđuje na nacionalnom izboru za predstavnika Srbije i Crne Gore za “Eurosong”. Nakon dugog niza godina Srbija i Crna Gora dobile su svog predstavnika na ovom prestižnom evropskom takmičenju. Drugo mesto u ukupnom plasmanu na izboru za pesmu Evrovizije u Istanbulu i specijlna nagrada za najboljeg kompozitora tog festivala – THE MACEL BEZENCON Press aword, otvorili su mu put ka vrhu evropske muzičke scene.

Uspeh na “Eurosongu” promenio je tok njegove karijere. Ovaj prelomni momenat dao je poseban pečat njegovom muzičkom opusu i kompozicijama koje nastaju nakon 2004. godine. O tome govore i rezultati koje postiže na polju komponovanja u narednim godinama. Već sledeće godine ponovo se pojavljuje na “Beoviziji” i nacionalnom izboru za predstavnika Srbije i Crne Gore za “Eurosong” sa kompozicijom JUTRO, koju radi za Jelenu Tomašević.

Saradnja i duet sa austrisjkom pevačicom Tamee Harrison na kompoziciji “I live my life for you” zabeležila je veliki uspeh širom Evrope. Izdavačka kuća Worner uvrstila je ovu kompoziciju u kompilaciju na kojoj se pored pomenutog dueta nalaze i numere Robbie Williamsa, grupe ABBA i drugih.

Decembra 2005. godine izlazi ablum koji beleži fanatastičane uspehe i tiraž od preko 500.000 primeraka. Ovaj album kvalitativno predstavlja veliki pomak u njegovoj karijeri. U tom periodu Joksimović se oprobao i kao kompozotor filmske muzike. U saradnji sa produkcijskom kućom “Cobra” radi muziku za film “Ivkova slava”.

Uspeh koji je zabelezio 2004. na “EUROSONGU” ponovljen je i 2006. u Atini, kada sa kompozicijom “LEJLA” koju piše za grupu “HARI MATA HARI” – predstavnika Bosne i Hercegovine na “Eurosongu” osvaja 3. mesto, ali i pestižnu nagradu za najboljeg kompozitora – COMPOSERAWARD 2006. prema mišljenju svih kompozitora – učesnika ovog festivala.Godine 2004. Željko Joksmović osniva produkcijsku kuću “MINACORD”. Svi uspesi i delovanje u periodu nakon 2004. nastaju u ovom studiju. Danas je produkcijska kuća “Minacord” kuća koja ima viziju da postane jedna od najznačajnijih produkcijskih kuća u regiji, čiji se uspesi baziraju na kvalitetu i stečenom ugledu. Imena poput Željka Joksimovića, Jelene Tomašević i Milene Vučić samo su početak stvaranja jedne velike porodice muzičkih imena. Iste godine pojavljuje se kao kompozitor pobedničke pesme festivala “Sunčane
skale” u Herceg novom – “Kao mlijeko” koju izvodi Romana.

Minacord Production

Druga polovina 2006. godine je ovu produkcijsku kuću uvela i svet pokretnih slika. Te godine Željko Joksimović potpisuje se kao producent i kompozitor serije “Jet set” koja je produkcijski prvenac “MINACORDA”, a na festivalu “Sunčane skale” u Herceg Novom njegova kompozicija “Da l’ ona zna” koju izvodi Milene Vučić, pobeđuje u obe večeri festivala.

Na VI regionalnom radijskom festivalu Balkana, na kome su učestvovale 22 pop zvezde iz čitave regije, a koji je održan u septembru 2007. Grand prix festivala za najslušaniji hit godine dobio je Željko Joksimović za pesmu “Devojka”.

Na najprestižnijem muzičkom festivalu u Srbiji “Beovizija” 2008. Željko Joksimović se pojavljuje kao kompozitor pobedničke pesme “Oro” koju izvodi Jelena Tomašević i koja predstavlja Srbiju na “Evrosongu 2008”. Iste godine imenovan je od strane Radio televizije Srbije i EBU za domaćina “Evrosonga 2008.” zajedno sa voditeljkom “Jutarnjeg programa” RTS-a, Jovanom Janković.

Tekst preuzet sa zvaničnog veb sajta.
Dodajte biografiju
 1. Željko Joksimović – Ponelo me
 2. Željko Joksimović – Milimetar
 3. Željko Joksimović – Ja sam težak kao konj
 4. Željko Joksimović – Lane moje (Goodbye engleska verzija)
 5. Željko Joksimović – Lane moje
 6. Željko Joksimović – Leđa o leđa
 7. Željko Joksimović – Nije ljubav stvar
 8. Željko Joksimović & Tamee – I Live My Life For You
 9. Željko Joksimović feat. Danijel Kajmakoski – Skoplje – Beograd
 10. Željko Joksimović – Dama
 11. Željko Joksimović – Isto je
 12. Željko Joksimović – Ludak kao ja
 13. Željko Joksimović – Ne daš mi mira
 14. Željko Joksimović – Nerado
 15. Željko Joksimović – Nisam te zbog lepote voleo
 16. Željko Joksimović – Nisam znao da ti kažem
 17. Željko Joksimović – Olovni vojnik
 18. Željko Joksimović – Otvori mi oči
 19. Željko Joksimović – Ranjena zver
 20. Željko Joksimović – Znam
 21. Željko Joksimović – Zvezda
 22. Željko Joksimović & Toni Cetinski – Zabluda
 23. Željko Joksimović – Dajem reč
 24. Željko Joksimović – Draga
 25. Željko Joksimović – Idu dani
 26. Željko Joksimović – Ljubavi
 27. Željko Joksimović – Nepoznat broj
 28. Željko Joksimović – Pola srca
 29. Željko Joksimović – Stihija
 30. Željko Joksimović – Što moraš da znaš
 31. Željko Joksimović – Tebi se dive
 32. Željko Joksimović – Žena za sva vremena
 33. Željko Joksimović – Crnokosa
 34. Željko Joksimović – Idi na put (Jamais)
 35. Željko Joksimović – Ima nešto u tom što me nećeš
 36. Željko Joksimović – Lud i ponosan
 37. Željko Joksimović – Lutko moja
 38. Željko Joksimović – Michelle
 39. Željko Joksimović – Mila moja
 40. Željko Joksimović – Milo za drago
 41. Željko Joksimović – Zovi me
 42. Željko Joksimović & Jelena Tomašević – Ne treba ti neko kao ja
 43. Željko Joksimović – Drska ženo plava
 44. Željko Joksimović – Hej ljubavi stara
 45. Željko Joksimović – Jesi li me volela
 46. Željko Joksimović – Karavan
 47. Željko Joksimović – K’o da ne postojim
 48. Željko Joksimović – Najmoje
 49. Željko Joksimović – Tanana
 50. Željko Joksimović – Varnice
 51. Željko Joksimović – Zaboravljaš
 52. Željko Joksimović – Balada
 53. Željko Joksimović – Dukati
 54. Željko Joksimović – Gadura
 55. Željko Joksimović – Kosa nečešljana
 56. Željko Joksimović – Nema tebi doveka
 57. Željko Joksimović – Petak na subotu
 58. Željko Joksimović – Rintam
 59. Željko Joksimović – Vreteno
 60. Željko Joksimović & Haris Džinović – Šta će meni više od toga
 61. Željko Joksimović – 7 godina
 62. Željko Joksimović – 9 dana
 63. Željko Joksimović – Amajlija
 64. Željko Joksimović – Habanera
 65. Željko Joksimović – Još ne sviće rujna zora
 66. Željko Joksimović – Ne dam nikom da te dira
 67. Željko Joksimović – Pesma sirena
 68. Željko Joksimović – Samo ti