Hari Mata Hari

hari-mata-hariHari Mata Hari je bosanskohercegovačka pop grupa, koja sa preko 1000 održanih koncerata i 5 miliona prodatih albuma spada u jednu od tiražnijih grupa na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Poznati su po desetinama ljubavnih balada sa jakim primesama lokalnog zvuka koje su postigle izuzetan komercijalni uspeh i ostale evergrin hitovi. Grupa Hari Mata Hari je osvojila treće mesto na Pesmi Evrovizije 2006. godine u Atini, predstavljajući Bosnu i Hercegovinu sa pesmom Lejla, koju je komponovao Željko Joksimović.

Grupa Hari Mata Hari je često menjala sastav. Danas je čine Hari Varešanović (vokal), Izudin Izo Kolečić (bubnjevi, udaraljke), Karlo Martinović (solo gitara, prateći vokal) i Nihad Voloder (bas-gitara, prateći vokal). Većinu pesama Hari Mata Harija komponuje i aranžira Varešanović, a tekstove piše Fahrudin Pecikoza-Peco. Osim brojnih koncerata u sarajevskoj „Skenderiji“ i „Zetri“, Hari Mata Hari nikada nije imao problema da napuni koncerte bilo gde na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Godine 1999. su u Beogradu sedam uzastopnih dana svirali rasprodane koncerte u „Sava centru“.

Istorija

1985—1991: osnivanje, uspeh, izbeglištvo i ponovno okupljanje

Muzički sastav Hari Mata Hari osnovan je u jesen 1986. godine u Sarajevu, a već dve godine kasnije, 1988. godine, grupa počinje da snima za zagrebački Jugoton i sledi serija uspešnih izdanja. Album Ja te volim najviše na svijetu iz 1988. godine koji je prodat u 300.000 primeraka, nosio je 10 pesama koje su listom još uvek (2006) slušane. Usledila je 1989. godina i ploča Volio bih da te ne volim, prodata u 500.000 kopija, te album Strah me da te ne volim iz 1990. godine, koji je prodat u rekordnih 700.000 primeraka. Na tada izuzetno jakoj jugoslovenskoj pop sceni kasnih osamdesetih, pesme sastava Hari Mata Hari su uvek bile pri samom vrhu lestvica. Na turnejama su im gostovale La Toja Džekson i Sabrina. Hari Mata Hari su na tri „Mesama“ za redom (1989, 1990. i 1991) osvajali titulu najbolje pop grupe SFRJ. Pripale su im i nagrade za pesmu godine, kao i „Oskar popularnosti“.

Raspad Jugoslavije i rat koji je on prouzrokovao, ostavio je traga i u karijeri grupe Hari Mata Hari. Godine 1991. sastav izdaje album Rođena si samo za mene za sarajevski Diskoton, na kojem se nalazi i pesma Ja ne pijem snimljena sa Harisom Džinovićem, ali koji je imao skromniji uspeh. Zatim su aktivnosti zamrle do 1994. godine, kada su u izbeglištvu objavili ploču Ostaj mi zbogom ljubavi na kojem se nalazi obrada pesme Poletjela golubica sa Halidom Bešlićem. Od celog Hari Mata Harija delovali su tada samo Hari i Izo, a grupa se okupila tek 1997/98. godine, kada joj se priključuju Karlo Martinović i Miki Bodlović, te Adi Mulihalilović i Emir Mehić. Na scenu su se vratili na velika vrata albumom Ja nemam snage da te ne volim iz 1998. godine.

1999—2005: prva Pesme Evrovizije i „Baš ti lijepo stoje suze“

Hari Mata Hari se prijavio na prvi zajednički nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije 1999. godine sa pesmom Starac i more, te i pobedio na izboru za predstavnika Bosne i Hercegovine na Pesmi Evrovizije u Jerusalimu, ali je pesma naknadno diskvalifikovana, jer se ispostavilo da je Hari pesmu ranije prodao u Finskoj, gde je u međuvremenu i snimljena i izdata pre propisanog roka. Članovi sastava tako nisu otišli na Pesmu Evrovizije — iako je bubnjar Izudin Kolečić učestovovao u pratnji Zlatana Fazlića Fazle sa pesmom Sva bol svijeta na prvom samostalnom učešću Bosne i Hercegovine na Pesmi Evrovizije 1993. godine u Milstritu — umesto njih, na Pesmi Evrovizije su učestvovali drugoplasirani Dino Merlin i Beatris sa pesmom Putnici, osvojivši sedmo mesto, najbolji plasman do tada za Bosnu i Hercegovinu. Iste godine, Hari je sa Hankom Paldum snimio duet Crni snijeg, a 2001. godine izlazi novi album Baš ti lijepo stoje suze, sa nekoliko pesama koje su postale veliki hitovi — Kao domine, Zjenico oka moga, Baš ti lijepo stoje suze kao i gostujući nastupi Sulejmana Ramadanovskog-Ramčeta u Sad znam fol i Dragane Mirković na Ja imam te, a kô da nemam te. Godine 2002. sa pesmom Ružmarin, koja je postala veliki hit, nastupaju u finalu šestog Hrvatskog radijskog festivala i predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na takmičenju za Pesmu OGAE u Francuskoj, a 2003. godine nastupaju sa pesmom Idi, idi na sedmom Hrvatskom radijskom festivalu, te sa pesmom Navodno snimljenom sa Ivanom Banfić i na Splitskom festivalu. Nakon niza koncerata po Balkanu, Evropi i Australiji, grupa je počela da sprema novi album, pridružio im se Harijev dugogodišnji saradnik Franjo Valentić, a napustio Miki Bodlović radi samostalne karijere. Na osmom Hrvatskom radio festivalu učestvovali su sa pesmom Nema čega nema, a na Splitskom festivalu sa pesmom Zakon jačega sa Kemalom Montenom. Krajem godine izašao je i brži album pod tim nazivom, za beogradski Haj-faj centar, zagrebački Kroacija rekords i sarajevski Diskoton.

2006—2009: Pesme Evrovizije 2006. i „Sreća“

Javni RTV servis Bosne i Hercegovine je predstavnika za Pesmu Evrovizije 2006 godine u Atini izabrao internom selekcijom, a 9. februara je saopštio da će to biti sastav Hari Mata Hari, potvrđujući glasine koje su o ovome kružile već dva meseca. Emiter je bosanskohercegovačkoj Evrosong kampanji dao i naziv Vrijeme je za Bosnu i Hercegovinu, a pesmu opisao kao bosansku verziju priče o Romeu i Juliji. Prvi je put pesma prikazana javnosti 5. marta 2006. godine na posebnoj večeri „BH Evrosong 06“ u sarajevskom Narodnom pozorištu uz živi prenos RTV BiH, gde ju je Hari otpevao uživo uz ovacije publike, a šest dana kasnije Hari je sa pesmom bio i na prvom gostovanju u Beogradu, na finalnoj večeri Evropesme-Europjesme 2006. Pesma Lejla je snažna balada o neuzvraćenoj, dalekoj ljubavi sa jakim zvukom sevdaha i deonicama lokalnih instrumenata. Tekst su pisali Fahrudin Pecikoza i Dejan Ivanović na muziku Željka Joksimovića. Joksimović, predstavnik Srbije i Crne Gore na Pesmi Evrovizije 2004. godine u Istanbulu, izjavio je da je odbio slične ponude iz nekoliko evropskih zemalja i da je Lejlu radio bez naknade, kao dragi poklon. Promotivni spot, koji je režirao Pjer Žalica, osim Harija i družine, prikazuje i tradicionalne tkalje i duvandžiju, a sniman je na nekoliko lokacija u Hercegovini — u planinama kraj Blidinja, na jezeru-nacionalnom parku Hutovo blato, na Ruištu, i u Mostaru, kraj Starog mosta i u starom gradskom jezgru. Pesma je zvanično dobila naziv nakon glasanja na mrežnom mestu RTV BiH, a ostali predlozi bili su Zar bi mogla ti drugog voljeti i Sakrivena. Na Izboru, pesma je osvojila treće mesto, što je do sada najbolji plasman predstavnika Bosne i Hercegovine na tom takmičenju.

Tri godine nakon uspeha na Pesmi Evrovizije u Atini, grupa Hari Mata Hari izdaje studijski album „Sreća“ za beogradski „Siti rekords“. Na albumu se nalaze gostujući nastupi Arsena Dedića u „Sve smo podijelili“, Eldina Huseinbegovića u pesmi „Tvoje je samo to što daš“, te Nine Badrić u „Ne mogu ti reći šta je tuga“, kojom je i najavljen novi album, kao i obrada sevdalinke „Jutros mi je ruža procvjetala“. U novembru 2009. godine grupa je održala seriju uspešnih koncerata u „Sava“ centru u Beogradu.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.

Linkovi: Facebook, YoutubeTwitter

Izvođač:

Album:

Napisi komentar