Mile Kitić

mile-kiticMilojko „Mile“ Kitić (rođen 1. januara, 1952. godine u selu Cerani kod Dervente, SFRJ) bosansko-srpski je pop-folk pevač. Do sada je izdao 26 studijskih albuma.

U osnovnoj školi, Kitić je vodio muzičku sekciju u okviru koje je svirao kontrabas u tamburaškom orkestru škole. Maturirao je 15. maja, 1970. godine na saobraćajno-tehničkoj školi u Sarajevu.

Sa šesnaest godina je pesmom „U svijetu sam život ostavio“ pobedio na manifestaciji „Prvi glas Vogošća“.

Nakon pevanja i sviranja u orkestrima „Prinčevi“ i „Mlade Sarajlije“, snimio je svoj prvi singl pod nazivom „Čija si ljubav“, u studiju Damjana Babića.

Karijeru je započeo 1982. godine, kada je objavio svoj prvi studijski album „Moja slatka mala“. U to vreme nema veliku popularnost, nakon što je 1983. izdao album „Jorgovani plavi“, 1984. godine ulazi u Južni Vetar. Godine 1984. postao je poznat sa svojom pesmom „Čaša ljubavi“. Pevao je s pevačima Sinanom Sakićem, Draganom Mirković, Kemalom Malovčićem, Šemsom Suljaković i oni su svi činili ansambl Južni Vetar. Uz Draganu Mirković i Indiru Radić, on je najuspešniji pevač koji je izašao iz Vetra. Njegovi najveći hitovi su „Šampanjac“, “Kraljica trotoara” „Plava ciganka“,„Bomba“, „Paklene godine“, „Kilo dole, kilo gore“ itd.

Kitić je danas oženjen Martom Savić. Ima ćerku Elenu kao i ćerku iz prvog braka Sanju.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.

Linkovi: Facebook

Izvođač:

Album:

Napisi komentar