Zorica Brunclik

zorica-brunclikZorica Brunclik je srpska pevačica narodne muzike, kako izvorne tako i novokomponovane. Tokom 40 godina muzičke karijere snimila je preko pedeset ploča i prodala ih u tiražu od više od 15 miliona primeraka.

Biografija

Rođena je 29. juna 1955. god. u Beogradu. Počela je da nastupa po kafanama i restoranima. Otkrio ju je Bora Spužić Kvaka, sa čijom je ćerkom zajedno išla u školu. Kasnije je završila kurs ikebane u Aranžerskoj školi na Narodnom univerzitetu „Božidar Adžija“, a potom i Ekonomski fakultet i studirala je pravo.

Udavala se četiri puta, a najpoznatiji su brakovi sa harmonikašima Ljubom Kešeljem i Miroljubom Aranđelovićem Kemišom sa kojim je u braku od 1985. god. Ima četvoro dece (tri ćerke i sina), a postala je i baka.

Zorica Brunclik je bila u rukovodstvu bivše političke stranke Jugoslovenske levice, prema njenim tvrdnjama nakon 5. oktobra 2000. godine doživljava medijsku izolaciju i blokadu. Kako sama tvrdi, zbog svoje političke pripadnosti bila je suočena sa raznim neprijatnostima od strane protivnika prethodnog režima. Zorica Brunclik tvrdi da je bila lični prijatelj sa bivšim predsednikom Savezne Republike Jugoslavije Slobodanom Miloševićem i njegovom suprugom Mirjanom Marković. Zorica Brunclik je trenutno član Srpske napredne stranke.

Umetnički rad

Zoricu Brunclik je u estradne vode uveo Bora Spužić Kvaka, tada poznati narodni pevač u SFRJ. Nakon 5 godina pevanja po kafanama i restoranima, gostujući u hotelu „Dunav“ u Požarevcu upoznaje tada još neafirmisanog pevača i kompozitora Novicu Uroševića sa kojim počinje da gradi muzičku karijeru. On je nastupao sa orkestrom Tihomira Paunovića Tike koji je u to vreme tražio nove pevače pa se tako Zorici pružila prilika da snimi pesmu za PGP. Prva ploča snimljena je za Produkciju gramofonskih ploča PGP RTB 20. januara 1975. god. i to je bila singl ploča sa naslovnom numerom „Ne daj da nas rastave“. Ova pesma je doživela veliki uspeh i ploča je izdata u tiražu od 300.000 primeraka. Nakon toga nižu se uspesi i Zoričine pesme su često bile najslušanije na radio-stanicama. Sarađivala je sa orkestrom Branimira Đokića, kasnije je saradnju nastavila sa harmonikašem Ljubom Kešeljem koji joj je bio i muž, a 1985. god. udaje se za harmonikaša i aranžera Miroljuba Aranđelovića Kemiša, nakon čega ostvaruje još veće uspehe. Snimala je za PGP RTB (kasnije PGP RTS) iz Beograda, Diskoton iz Sarajeva i Diskos iz Aleksandrovca. Ostvarila je umetničku saradnju sa mnogim svojim kolegama snimajući duetske pesme ili gostujući na koncertima. Nakon 5. oktobra 2000. god. napravila je pauzu u radu od dve godine, a potom je nastavila da snima za produkcijske kuće Gold, Grand i VIP. Iz njene rane karijere zanimljiv je i podatak da je po restoranima i hotelima nastupala između ostalih i sa orkestrom braće Karić.

Koncerti i nagrade

Zorica Brunclik je višestruki pobednik muzičkih festivala “Moravski biseri”, “Ilidža”, “MESAM”, “Šumadijski sabor”. Takođe je i nosilac više nagrada pevačice godine i Oskara popularnosti. Održala je veliki broj koncerata, među kojima se pamte koncerti u Domu Sindikata 1990. god. povodom 15 godina umetničkog rada, i u Sava centru 1995. povodom 20 godina umetničkog rada, kao i 1999. sa drugim poznatim pevačima. Održala je i veliki broj humanitarnih koncerata.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.

Linkovi: Facebook

Izvođač:

Album:

Napisi komentar