357

Bend „357“ je srpski crossover, ska, rok, rep bend iz Beograda.

Srpski rok sastav “357” osnovan je u maju 1996. godine, a osnovao je pevač Nikola Hadži Nikolić.
Bend je počeo sa radom 1996. godine u klubu „Magnum“, gde su svirali svake srede obrade pesama bendova Rage Against the Machine, Fejt nou mor, Nirvana, Prajmus, Red hot čili pepers, Rollins Band i mnogih drugih.

357 je počeo da radi svoje pesme pod uticajem hard roka, panka, regea, folka i kombinacijom drugih žanrova u njihovoj muzici zbog kojih su postali „crossover“ bend. Prvi album izdali su novembru 1996. godine pod nazivom „Pianissimo“. Međutim, pri izdavanju albuma su usledeli veliki problemi jer nijedna druga diskografska kuća nije htela da im izda album zato što im se nije dopao, a nisu ni videli nikakav komercijalan interes za proboj albuma. Zbog problema oko izdavanja albuma, 1996. godine izdali kao samizdat u formatu audio-kasete. Tu činjenicu da niko drugi nije hteo da im izda album je najbolje iskoristila tada novoformirana diskografska kuća Siti rekords, koja je krajem 1997. godine reizdala album na kompakt-disku i audio-kaseti. Pesme su pisane na srpskom ali i na engleskom jeziku. Bend tada čine dve trube, klavijature, dve gitare, bubanj, bas gitara i vokal

Posle izdavanja spota „Cigane“ i velikog broja svirki, bend je opet ušao u studio 1999. godine. Izdali su drugi po redu album „Domaći zadatak“ za izdavačku kuću Centroscena, mesec dana pre početka bombardovanja SRJ. Godine 2001. izdali su treći album „III“ i učestvovali u projektu Pesme iznad Istoka i Zapada, a 2003. godine izlazi njihov album „Iz gazda Žikine kuhinje“. U martu 2005. predstavili su se publici sa (LIVE) albumom „Made in Serbia“, a 2007. godine, zaokružili su svoj rad dug 11 godina sa „Najbolje od 357“- plus hit pesma „Jedna je Srbija“ koju je izdala jedna od tada vodećih izdavačkih kuća na Balkanu – Komuna.
U septembru 2007. godine Komuna & 357 su izdali album „QRČENJE“(„Magični kvadrat“). Početkom oktobra 2008. godine bend je ušao u studio i počeo sa izradom šestog studijskog albuma pod imenom „Najtraženiji“. On se, u izdanju PGP-RTS-a , našao u prodaji početkom 2009. godine.

12. novembra 2011. godine bend pravi koncert u Moskvi. U 2012. objavljuju još dve nove studijske pesme. Reč je o pesmi „A Song For The End Of The World“ (postoje i verzije na srpskom (Pesma Za Kraj Sveta) i ruskom jeziku) i obradi pesme „Noćas mi srce pati“ Tome Zdravkovića koja bi trebalo da bude filmska muzika za biografski film o legendarnom pevaču kafanske muzike.
Od njegovog osnivanja, bend je kratko bio ugašen 2011. godine, a 2017. godine vrativši se na scenu izdaju album Baklja Od 2015. godine u sastavu benda je i Danijela Veselinović, jedina devojka u Srbiji koja predvodi trubački orkestar.

Izvor: Wikipedia