Aerodrom

Aerodrom je naziv jugoslovenske rok grupe osnovane 1978. godine u Zagrebu. Grupa je bila aktivna u periodu 1978 — 1987, kada je snimila pet albuma. Tokom ovog perioda grupa je bila veoma popularna širom bivše Jugoslavije, pa su neke njene pesme prepevane i u drugim zemljama (Švedska, Finska, Poljska, Austrija), a u vreme njihove najveće popularnosti snimali su svoje albume u inostranim studijima, od kojih su neki u Milanu i Švedskoj. Nakon raspada grupe 1987. godine, njen frontmen Jurica Pađen nastupao je solo, ali i sa drugim bendovima, da bi 2000. godine ponovo okupio grupu, tako da ona danas još uvek aktivno nastupa, a u obnovljenom periodu grupa je snimila tri studijska i jedan koncertni album.

Istorija

Osnivanje

Bend je 1978. godine formirao Jurica Pađen pošto je napustio Parni valjak. On je sa grupom planirao da svira domaću varijantu sim-pho roka. Uz njega, grupu su činili pevač Zlatan Živković (pre toga je bio bubnjar), basista Remo Kartagine, klavijaturista Mladen Krajnik (eks grupa Marina Škrgetića, Grupa 220, Divlje jagode) i bubnjar Paolo Sfeci. Malo je nedostajalo da prvi pevač grupe postane tada nepoznati Jurica Stublić, ali Pađenu nije odgovarao njegov duboki glas. Prvi ozbiljniji nastup grupa je imala
na BOOM festivalu u Novom Sadu decembra 1978. godine i tom prilikom je neko iz publike pogodio Pađena bocom u glavu. Tokom sledeće godine grupa je redovno svirala, a nastupali su na koncertu Bijelog dugmeta na stadionu JNA u Beogradu.

Od progresivnog roka do novog talasa (1979—1981)

Uz pomoć gitariste Vedrana Božića uradili su prve demo snimke, a on je 1979. godine producirao i njihov debi album Kad misli mi vrludaju. Iako su u vreme pojave ploče pank
i novi talas bili dominantni, Aerodrom je uspeo da stekne svoj krug publike, najviše zahvaljujući pesmama Kad misli mi vrludaju i Kraj tebe u tami, koju je kasnije snimila
i grupa Azra. Za tu ploču Republička komisija za kulturu im je dodelila specijalnu pohvalu.

Po odlasku Sfecija u Parni valjak, novi bubnjar postao je Branko Knežević. Drugi album Tango bango snimili su 1981. godine u Milanu u produkciji Pika Stančića, a kao autori se, pored Pađena, potpisuju Kartagine i Krajnik. Pitke pop pesme Stavi pravu stvar, Dobro se zabavljaj i Tvoje lice omogućile su im redovnu radijsku promociju i česte koncerte. Po odlasku Mladena Krajnika u vojsku, u grupu je došao Zoran Kras. Tada ih je napustio pevač, tako da je Pađen preuzeo glavni vokal.

Obične ljubavne pjesme (1982—1985)

Treći LP Obične ljubavne pjesme snimili su u Švedskoj u produkciji Tini Varge, koji je ujedno i svirao gitaru i pevao prateće vokale, a na ploči je gostovao saksofonista Ufe Anderson koji je dugo sarađivao sa grupom ABBA. Album im je doneo do tada najveći hit u karijeri, a to je bila Obična ljubavna pjesma. Tri večeri za redom svirali su na beogradskom Tašmajdanu, dva puta u zagrebačkom Kulušiću i klubu Moša Pijade. Posle toga grupa je pauzirala zbog Pađenovog odlaska u vojsku. Po povratku, on i Vedran Božić su jedno vreme svirali rok standarde u klubovima, a u proleće 1984. godine Pađen i Remo su svirali na turneji kao članovi Azre. Sledeći, čisto pop orijentisan album Dukat i pribadače snimili su kao trojka, sa novim bubnjarom Nenadom Smoljanovićem. Umesto Krasa, klavijature je svirao Rajko Dujmić koji je i producirao ploču. Na koncertima je sa njima trebalo da svira Pop Asanović, ali im se priključio klavijaturista i dirigent Alen Bjelinski. I ta ploča im donosi lake hitove Fratelo, 24 sata i Digni me visoko.

Trojica u mraku (1986)

LP “Trojica u mraku” (naslov odabran po stripu Andrije Maurovića) producirao je Pađen, a u grupi je opet bio Zlatan Živković koji je pevao i svirao bubnjeve. Kao gosti, na snimanju učestvuju Lazar Ristovski (klavijature), Miroslav Sedak Benčić (saksofon), Ante Dropuljić (truba) i Herbert Stencel (trombon). Novim pesmama Pađen je pokušao da se vrati u rok vode, ali bez uspeha i grupa je 1987. godine prestala s radom. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih Pađen i Kartagine su sa bubnjarom Borisom Lajnerom i drugim muzičarima nekoliko puta nastupali pod imenom Aerodrom, ali bez većih ambicija.

Ponovo okupljanje (2001—2006)

Aerodrom je nastavio sa radom 2000. godine, pa su 15 godina nakon poslednjeg albuma izdali album Na travi, koji je snimljen u tonskom studiju Greeen u Zagrebu. Album je izašao 2001. godine, a objavila ga je diskografska kuća Kroacija rekords. Na materijalu su sudelovali Pađen, Živković, Krajnik i Šojat, a između brojnih gostiju pojavljuju se i bivši članovi benda Remo Kartagine i Paolo Sfeci. Album sadrži jedanaest pesama od kojih su dva hita, A do Splita pet i Badnja noć koji su popraćeni video spotovima.

Iste godine u Poljskoj izlazi kompilacijski album Jugoton posvećen rok sceni grupa iz republika bivše Jugoslavije 1980ih, na kom se nalaze obrade pesama najpoznatijih izvođača iz tog vremena, među kojima je mesto našla i obrada pesme Obična ljubavna pjesma pod nazivom Gdy Miasto Śpi (Snem Kamiennym) u izvođenju Kasje Nosovske i grupe Jugoton, sastavljene od eminentnih poljskih muzičara okupljenima posebno za ovaj projekt.

Pađen je 2002. zajedno s Rajkom Dujmićem (Novi Fosili), Vladom Kalemberom (Srebrna Krila), Alenom Islamovićem (Divlje Jagode, Bijelo Dugme) i Slavkom Pintarićem (Srebrna Krila) osnovao supergrupu 4 Asa, s kojima je svirao nekoliko godina, a u međuvremenu je izdao i solo album Žicanje (2005).

Rock @ Roll (2007—2008)

Album Rock @ Roll (2007) grupa Aerodrom izdala je neposredno pre 30. godišnjice osnivanja grupe. Producenti albuma su Pađen, Šojat i Dragutin Smokrović, a snimili su ga Pađen, Šojat i Slavko Pintarić na bubnjevima, dok se kao gosti na albumu pojavljuju Zlatan Došlić i Zdravko Tabain (Cubismo) na bubnjevima u pesmi Sretna vremena. Od osnivanja, od kada je grupa rok scenu obeležila brojnim hitovima i baladama, pa do danas prošlo je 30 godina. Materijal se sastoji od 12 pesama, odnosno 11 autorskih i Fait Accompli koju su Pađen i Štulić napisali zajedno. Album je sniman u studijima Kod Jurice i Kod Smokve, a izdala ga je Kroacija rekords.

Iduće godine izašao je dvostruki CD The Ultimate Collection (2008), kompilacijski album najvećih hitova grupe Aerodrom i njenog frontmena Jurice Pađena iz doba grupe Pađen bend.

Hitovi i legende i Taktika noja (2009—danas)

Krajem 2008. godine grupa je snimila koncertni album Hitovi i legende u zagrebačkom klubu Tvornica, a postavu su činili Jurica Pađen (gitara), Tomislav Šojat (bas gitara), Boris Lajner (bubnjevi) i Ivan Havidić (gitara). Sredinom 2009. u grupu kao stalni član na bubnjeve dolazi Damir Medić, pa Aerodrom u ovoj postavi održava koncertnu promociju albuma na istom mestu gde je album i snimljen godinu dana ranije.

Početkom 2011. Aerodrom ulazi u studio i počinje rad na osmom studijskom albumu kog u proleće i leto iste godine najavljuju singlovi Loše volje i Ostani, koji su popraćeni i video spotovima. U leto 2012. godine izašao je još jedan singl Duh je nestao. Album pod nazivom Taktika noja izašao je 3. decembar 2012. godine za izdavačku kuću Menart, a uporedo s njim i novi singl i videospot za pesmu Dovela si me u red. Na albumu se nalazi trinaest pesama koje je u potpunosti napisao Jurica Pađen. Aranžmane su zajedno osmislili svi članovi grupe, dok su produkciju albuma potpisali Jurica Pađen, Tomislav Šojat, kao i Hrvoje Prskalo kao koproducent.

Članovi

Sadašnji članovi

Jurica Pađen
Tomislav Šojat
Ivan Havidić
Damir Medić

Bivši članovi

Remo Kartagine
Mladen Krajnik
Paolo Sfeci
Zlatan Živković
Branko Knežević
Zoran Kraš
Nenad Smoljanović
Slavko Pintarić

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.
Dodajte biografiju
 1. Aerodrom & Jurica Pađen – Fait accompli
 2. Aerodrom & Jurica Pađen – Kći starog vodeničara
 3. Aerodrom & Jurica Pađen – Mili moj anđele
 4. Aerodrom & Jurica Pađen – Nema više druga Tita
 5. Aerodrom & Jurica Pađen – Nije meni žao
 6. Aerodrom & Jurica Pađen – Odma mi je zapela za oko
 7. Aerodrom & Jurica Pađen – Osama
 8. Aerodrom & Jurica Pađen – Rock @ Roll
 9. Aerodrom & Jurica Pađen – Samo se ovce nadaju
 10. Aerodrom & Jurica Pađen – Sretna vremena
 11. Aerodrom & Jurica Pađen – Što će nama peć
 12. Aerodrom & Jurica Pađen – Tvoj pas me čudno gleda
 13. Aerodrom – A do Splita pet
 14. Aerodrom – Badnja noć
 15. Aerodrom – Bistra voda
 16. Aerodrom – Kakva zabava
 17. Aerodrom – Korak unatrag
 18. Aerodrom – Ne gledaj u pod
 19. Aerodrom – Nebo će uz tebe stati
 20. Aerodrom – Ti možda možeš
 21. Aerodrom – Za Juliju car
 22. Aerodrom – Zar ne
 23. Aerodrom – Eat a shit
 24. Aerodrom – Fina porodica
 25. Aerodrom – Ljubav nije knjiga
 26. Aerodrom – Metar vina
 27. Aerodrom – Pogrešan dan
 28. Aerodrom – Pozdrav s Bardo ravni
 29. Aerodrom – Razbi sve satove
 30. Aerodrom – Šutnja
 31. Aerodrom – Vatra je na nebu
 32. Aerodrom – Zagreb, Ljubljana, Beograd
 33. Aerodrom – 24 sata dnevno
 34. Aerodrom – Daj neku lovu
 35. Aerodrom – Digni me visoko
 36. Aerodrom – Jedan, dva, tri
 37. Aerodrom – Dukat i pribadače
 38. Aerodrom – Fratello
 39. Aerodrom – Laž
 40. Aerodrom – Novogodišnja noć
 41. Aerodrom – Puno mi je trebalo
 42. Aerodrom – Reci mi što čuješ
 43. Aerodrom – Sedam milja iznad mora
 44. Aerodrom – Kad je sa mnom, kvari sve
 45. Aerodrom – Muški stroj
 46. Aerodrom – Ne mogu tako
 47. Aerodrom – Obična ljubavna pjesma
 48. Aerodrom – Odlazim
 49. Aerodrom – Snovi
 50. Aerodrom – Stranac
 51. Aerodrom – Sutra bit’ će bolje
 52. Aerodrom – Za sve su krive žene
 53. Aerodrom – Djevojke
 54. Aerodrom – Dobro se zabavljaj
 55. Aerodrom – Mijenjam se
 56. Aerodrom – Monotonija
 57. Aerodrom – Nudistička plaža
 58. Aerodrom – Rock & porok
 59. Aerodrom – Stavi pravu stvar
 60. Aerodrom – Tvoje lice
 61. Aerodrom – Bjegunci
 62. Aerodrom – Kad misli mi vrludaju
 63. Aerodrom – Kraj tebe u tami
 64. Aerodrom – Nestala dobrota
 65. Aerodrom – Pusti neka traje
 66. Aerodrom – Razgovor pred zoru
 67. Aerodrom – Šareni kolači
 68. Aerodrom – Vrati se, Ivane
 69. Aerodrom & Jurica Pađen – Ajmo ljudi
 70. Aerodrom & Jurica Pađen – Dovela si me u red
 71. Aerodrom & Jurica Pađen – Duh je nestao
 72. Aerodrom & Jurica Pađen – Loše volje
 73. Aerodrom & Jurica Pađen – Luda kuja
 74. Aerodrom & Jurica Pađen – Mila moja
 75. Aerodrom & Jurica Pađen – Ostani
 76. Aerodrom & Jurica Pađen – Široko ti bilo polje
 77. Aerodrom & Jurica Pađen – Taktika noja
 78. Aerodrom & Jurica Pađen – Teška vibra
 79. Aerodrom & Jurica Pađen – Totalni lom
 80. Aerodrom & Jurica Pađen – Vrata vremena
 81. Aerodrom & Jurica Pađen – Zombi-Zombi