Al Dino

Al Dino (Jajce, 21. jul 1970) je bosanskohercegovački kantautor zabavne i etno-pop muzike. Jedan je od predstavnika novog pravca u bosanskoj zabavnoj i pop muzici, koji uz klasični šlagerski aranžman uključuje etno-pop prizvuk bosanskog i balkanskog podneblja. Nekoliko se puta predstavljao na domaćim festivalima, a par puta učestvovao je i na nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije u Sarajevu. Ima dva sina i živi u Sarajevu.

Biografija

Aldin Kurić je rođen 21. jula 1970. godine u Jajcu, gde se školuje u osnovnoj i nižoj muzičkoj školi, odsek harmonika; uporedo svira i klavir i gitaru te tako sve do danas ostaje multiinstrumentalista. U svojoj petoj godini života uči da svira gitaru, a slede harmonika, klavir i na koncu bas. Pevati je počeo tek u srednjoj školi.

U svojoj šesnaestoj godini slučajno dobija kasetu poznatog fjužn džez benda Veder riport, te tada odlučuje početi sa učenjem bas-gitare po uzoru na pokojnog Džekoa Pastoriusa. Taj događaj određuje dalju karijeru Kurića kao bas-gitariste i poklonika džez muzike.

U Jajcu živi do svoje osamnaeste godine kada odlazi u vojsku, a posle upisuje studij medicine u Sarajevu. Tu upoznaje mnoge muzičare, pogotovo u pravcu džeza, te svira na mnogim džez sesijama u gradu kao bas-gitarista. Istovremeno se intenzivno zanima i za izvornu bosansku sevdalinku, kao nasleđe od rahmetli dede Zaim-bega koji je bio vrstan i cenjen harmonikaš i koji je ljubav prema sevdahu razvio i kod unuka Al Dina. Počinje pevati kao solo-gitarista i pevač po uglednim sarajevskim restoranima i otkriva još jednu skrivenu ljubav prema pevanju.

Sticajem ratnih okolnosti zatiče se u Mađarskoj, a potom i u Nemačkoj (u gradu Štutgartu). Tamo počinje svirati bas-gitaru sa tadašnjim bh. zvezdama u dijaspori: Dinom Merlinom, Harijem Mata Harijem, Halidom Bešlićem, Safetom Isovićem, Harisom Džinovićem i mnogim drugim pop i folk pevačima. Uporedo sa tim izučava i moderni džez i svira sa internacionalnim muzičarima po klubovima.

Kao „solo-bend” radi po nemačkim i italijanskim restoranima i peva na 7 svetskih jezika. Tada i dobija umetničko ime Al Dino. U Bosnu se Al Dino vraća 1998. godine i snima prve pesme za svoj prvi solistički album Odlaziš. Istoimena pesma postaje prvi i veliki hit u BiH i donosi Al Dinu izlazak iz anonimnosti i popularnost. 2002. godine izlazi i drugi Kurićev album pod nazivom Na drugoj adresi, koji takođe donosi nekoliko hitova i nagrada. 2004. godine izlazi treći album Kopriva i donosi najveći hit — pesmu Kopriva. Ovom pesmom Al Dino prelazi granice BiH, a ista postaje hit i u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji. Pesma Čaršija, koja postaje himnom svih iseljenika na pet kontinenata, imala je takođe posebnu važnost u muzičkoj karijeri Al Dina. Album Kopriva dobija prestižne nagrade i biva proglašen albumom godine te dobija dve prestižne nagrade u BiH: „Davorin” i „Gran pri radijskog festivala BiH” u Zenici. Dobija i 8 Bosanskohercegovačkih Oskara te postaje Beogradski pobednik za hit godine 2007. u Srbiji. Na Radijskom festivalu Srbije FERAS odnosi prvo mesto sa pesmom K’o ljudi, u duetu sa Gocom Tržan. 2009. godine izlazi četvrti album pod nazivom Stariji.

Al Dino je ponosan otac dva dečaka, a danas živi i radi u Sarajevu.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.
Dodajte biografiju
 1. Al Dino – Na ruci sat
 2. Al Dino – Kreni
 3. Al Dino – Crnooka
 4. Al Dino – Da voliš
 5. Al Dino – Dvije sante leda
 6. Al Dino – Igračka
 7. Al Dino – Sjeti me se
 8. Al Dino – Srce se predalo
 9. Al Dino – Što me ne voliš
 10. Al Dino – Ti si me naučila da volim
 11. Al Dino – Zavjet ljubavi
 12. Al Dino feat. Slavica Ćukteraš – Zrno otrova
 13. Al Dino – Bosanska
 14. Al Dino – Čaršija
 15. Al Dino – Hamajlija
 16. Al Dino – Kad me bebo ne voliš
 17. Al Dino – Kopriva
 18. Al Dino – Pogledaj me
 19. Al Dino – Samo je nebo dom
 20. Al Dino – Sudnji dan
 21. Al Dino – Amina
 22. Al Dino – Neka, neka
 23. Al Dino – Neznana
 24. Al Dino – Odjednom kraj
 25. Al Dino – Oproštajna
 26. Al Dino – Poljubi me zadnji put
 27. Al Dino – Posljednja stanica
 28. Al Dino – Sanjam bolji svijet
 29. Al Dino – Sedam godina
 30. Al Dino – Sve će ovo jednom proći
 31. Al Dino – Ti kad me pogledaš
 32. Al Dino – Tu sam ja
 33. Al Dino feat. Ella B – Na drugoj adresi
 34. Al Dino – Greška životna
 35. Al Dino – Kajaćeš se ti
 36. Al Dino – Kraljica ludila
 37. Al Dino – Odlaziš
 38. Al Dino – Otkako tebe nema
 39. Al Dino – Samo ti
 40. Al Dino – Ti bićeš moja
 41. Al Dino – Ti ne dolazi
 42. Al Dino – Život poklanjam njoj
 43. Al Dino – Krio sam od drugih
 44. Al Dino – Nije ovaj svijet za tebe
 45. Al Dino – I sad me po tebi poznaju
 46. Al Dino – Ismihan
 47. Al Dino – Nije suđeno da budem tvoj
 48. Al Dino – Otkud ti to
 49. Al Dino – Sada znam
 50. Al Dino – Stariji
 51. Al Dino – To mora da je ljubav
 52. Al Dino – Trag u snijegu
 53. Al Dino & Goca Tržan – K’o ljudi
 54. Al Dino & Mostar Sevdah Reunion – Nikad mi se ne spava