Arsen Dedić

Arsenije Dedić – Arsen (Šibenik, 28. jul 1938 — Zagreb, 17. avgust 2015) bio je jugoslovenski i hrvatski pevač, kompozitor, pesnik, aranžer, tekstopisac, kantautor i muzičar, srpske nacionalnosti.

Umetnik u mladosti

Arsenije Dedić je autentičan začetnik autorske pesme i literarne šansone. Svojim radom je izvršio posredan, ali značajan uticaj na rok scenu u Jugoslaviji. Rođen je 28. jula 1938. u Šibeniku kao drugo dete od oca Jovana (†1983.) i majke Veronike rođene Mišković (1904.-1995.). S očeve strane svi su bili Srbi, pravoslavci koji su poticali iz okoline Drniša, dok je majka bila Hrvatica iz Rupa pokraj Skradina te je u pravoslavlje prešla prilikom udaje za Arsenovog oca. Ime je dobio po Arseniju Čarnojeviću dok njegov stariji brat Milutin po srpskom Kralju Milutinu. Muziku počinje da uči u osmoj godini. Prvo je počeo da svira flautu i klavir. Već sa petnaest godina svira u pozorišnom orkestru i sa ocem u Šibenskoj narodnoj glazbi. Paralelno je u muzičkoj školi učio flautu. Sredinom pedesetih godina počinje da objavljuje poeziju u „Poletu“, „Književnim novinama“ i splitskom „Vidiku“. Po završetku gimnazije 1957. godine seli se u Zagreb, upisuje Pravni fakultet i srednju muzičku školu, a zatim i Muzičku akademiju na kojoj diplomira 1964. godine. Krajem pedesetih, Dedić počinje sa svojim prvim kompozitorskim radovima vezanim za klasičnu muziku, ali piše i tekstove za zabavnu muziku pod pseudonimom Igor Krimov. Ujedno pristupa vokalnim grupama Prima, Sirynx, Zagrebački vokalni kvartet i Melos, otkrivajući bogatstvo šansone i kancone. Sa njima snima ploče na kojima su prepevi stranih hitova. Prvu ploču objavio je sa ljubljanskim Diksieland ansamblom i na njoj su «Zapleši tvist», prepev «Let`s twist again» Čabija Čekera (Chubby Checker) i „Rođena za mene“ ili “Nata per me” Adrijana Čelentana (Adriano Celentino). Godine 1961. otkriva italijanskog autora Đina Paolija (Gino Paoli), doživljava »šok identifikacije» koji će uticati na jačanje autorske sigurnosti tokom daljeg rada. Kao kompletan autor prvi put se predstavlja 1963. godine kada na Splitskom festivalu izvodi pesmu „Onaj dan“. Zatim prvi put objavljuje svoju pesmu »Nevoljen», a na tom singlu se nalazi i „Okus soli“, obrada Paolijevog hita. Od 1959. do 1964. godine radi kao muzički saradnik na TV Zagreb, a zatim prelazi u slobodne umetnike.

Autentični jugoslovenski kantautor

Tokom šesdesetih godina karijeru vezuje za festivale, nižući seriju evergrin kompozicija i odnoseći nagrade sa lakoćom. Prvi solistički koncert održao je decembra 1965. godine u beogradskom Domu sindikata. Vremenom se povlači sa festivala i orijentiše se na snimanje cenjenih ploča. Prvi LP „Čovek kao ja“, objavljen 1969. godine, donosi retrospektivu najboljih pesama kao što su “Moderato cantabile”, „Kuća pored mora“, „Bit ćeš uvek moja“, „Sve što znaš o meni“ i druge. Sledeći LP „Arsen 2″ samo potvrđuje njegove visoke kvalitete, donoseći, „O mladosti“, „Ne plači“, „Takvim sjajem može sjati“. Dupli album “Homo volans” objavljen 1973. godine definitivo mu određuje centralnu kantautorsku poziciju kroz pesme „Tvoje nežne godine“, „Laku noć muzičari“, „Modra rijeka“. Unoseći vremenom u svoju romantiku elemente ironije i satire, Dedić tokom sedamdesetih snima ključne autorske ploče, ali se ogleda i na drugim poljima. Radi ploče za decu, primenjenu muziku, komponuje na tekstove pesnika, a njegove pesme izvode Drago Mlinarec, Bijelo Dugme, Josipa Lisac, Srebrna krila, Zdravko Čolić i mnogi drugi. Takođe, redovno komponuje za suprugu Gabi Novak koja često gostuje na njegovim pločama i nastupima. Saradnju sa novim generacijama produbljuje tokom osamdesetih radeći prepeve sa slovenačkog, pesama Andreja Šifera, Zorana Predina i drugih. Sa Predinom snima zajedničku ploču «Svjedoci priče» na kojoj se autorski dopunjuju, nudeći drugačije čitanje svojih ranijih pesama. U pesmi «Domovina» pridružio im se Bora Đorđević sa kojim su 1989. godine zajedno nastupali u više navrata. Godine 1993. Dedić posle duže pauze objavljuje ploču «Tihi obrt» na kojoj uz Gabi Novak učestvuje i njihov sin Matija koji svira klavir. U pesmama „Između nas rat je stao“, „Miris jeftine hrane“, „Majka hrabrost“, „Mocartova godina 1991.” Dedić na ubedljiv način poetski prelama ratne refleksije.

Sledeći CD nudi pomalo neočekivanu retrospektivu. Naime, Dedić je 1961. godine počeo da piše tekstove za dalmatinske pesme, tako da su neke od njih, kao „Vratija se Šime“, „Maškare“, „Cvite moja“, vremenom dobile atribut narodnih. Od 1970. godine počeo je da komponuje muziku i piše tekstove za šibenske klape, a često je radio i na stihove Ujevića, Gulina, Bilića i drugih. Od oko četrdeset pesama koje su tako nastale Dedić je za CD «Ko ovo more platit» napravio izbor od dvadeset dalmatinskih pesama snimljenih od 1973. do 1995. godine. Uz njega i Gabi pevaju klape Šibenik, Bonaca, Maslina, Nostalija, Kalafat. Godine 1997. objavljuje CD „Ministarstvo straha“ i u pesmama „Tvoje tijelo, moja kuća“, „Ministarstvo straha“, „Ratni profiteri“ i drugim gradi gorku, ali emotivnu atmosferu sličnu onoj koju je zabeležio na ploči „Tihi obrt“.

Uspesi i nagrade

Tokom karijere, Dedić je pisao muziku za pozorište, film i TV drame. Godine 1968. glumio je u filmu “Višnja na Tašmajdanu“ reditelja Stoleta Jankovića. Prvu knjigu poezije „Brod u boci“ Dedić je objavio 1971. godine i ona je doživela brojna izdanja i impresivan tiraž od osamdeset hiljada primeraka, što ne treba da čudi, budući da je pesma „Ne daj se Ines“ bila prihvaćena od svih generacija. Sa Matijom Skurjenijem je objavio knjigu za decu „Zamišljeno pristanište“ (1975), pa «Narodne pjesme» (1979), “Canto e poesia” (1983), sa fotografom Tomislavom Risićem „Zagreb i ja se volimo tajno“ (1986) i „Hotel Balkan“. Publicista Igor Mandić je 1983. godine o njemu objavio knjigu „Arsen“. Krajem 1997. godine Dedić je objavio knjigu „Stihovi“ u kojoj su sakupljeni materijali iz njegovih knjiga, kao i nove pesme. Za svoj rad Dedić je dobio brojene nagrade od kojih su posebno cenjene italijanske I premi Tenzo i Jacques Brel za doprinos autorskoj pesmi u Evropi.

Izvor: Wikipedia

 1. Arsen Dedić – Amigo
 2. Arsen Dedić – Ana je Ana
 3. Arsen Dedić – Arsene Lupin
 4. Arsen Dedić – Automati
 5. Arsen Dedić – Balada iz pregrađa
 6. Arsen Dedić – Balada o čorbi
 7. Arsen Dedić – Balada o parkingu
 8. Arsen Dedić – Balada o prolaznosti
 9. Arsen Dedić – Balada o smrti
 10. Arsen Dedić – Bila si moja ljubav
 11. Arsen Dedić – Bit ćeš uvijek moja
 12. Arsen Dedić – Da su me ukrali cigani
 13. Arsen Dedić – Daj mi malo
 14. Arsen Dedić – Davne kiše
 15. Arsen Dedić – Djevojka za jedan dan
 16. Arsen Dedić – Ekvilibristi
 17. Arsen Dedić – Hrabri ljudi
 18. Arsen Dedić – Hvala ti
 19. Arsen Dedić – I na kraju malo sreće
 20. Arsen Dedić – Ima, a ne zna
 21. Arsen Dedić – Iva
 22. Arsen Dedić – Ivan bez zemlje
 23. Arsen Dedić – Između nas rat je stao
 24. Arsen Dedić – Jer ti ljubiš drugoga
 25. Arsen Dedić – Kad sam te vidio
 26. Arsen Dedić – Kada sretnem djevu bajnu
 27. Arsen Dedić – Kamarade
 28. Arsen Dedić – Kuća pored mora
 29. Arsen Dedić – Kuća za ptice
 30. Arsen Dedić – Milena
 31. Arsen Dedić – Miris jeftine hrane
 32. Arsen Dedić – Mirni podstanar
 33. Arsen Dedić – Modra rijeka
 34. Arsen Dedić – Moj grob
 35. Arsen Dedić – Moj stari i ja
 36. Arsen Dedić – Moj zanat
 37. Arsen Dedić – Moja ljubav ima
 38. Arsen Dedić – Mrtvo lišće
 39. Arsen Dedić – Na balkonu
 40. Arsen Dedić – Na zlu putu
 41. Arsen Dedić – Napudraj nos
 42. Arsen Dedić – Naučila me
 43. Arsen Dedić – Ne daj se Ines
 44. Arsen Dedić – Ne plači
 45. Arsen Dedić – Ne spavaj gola
 46. Arsen Dedić – Ne vraćaj se starim ljubavima
 47. Arsen Dedić – Nebo je modro, šuma plava
 48. Arsen Dedić – Nećeš biti sama
 49. Arsen Dedić – Negve
 50. Arsen Dedić – Nema konja
 51. Arsen Dedić – Ni jedno vrijeme nije moje
 52. Arsen Dedić – Nježnost u mraku
 53. Arsen Dedić – O mladosti
 54. Arsen Dedić – Opet si sa mnom
 55. Arsen Dedić – Oprosti mi
 56. Arsen Dedić – Otkako te ne volim
 57. Arsen Dedić – Otok
 58. Arsen Dedić – Pamtim samo sretne dane
 59. Arsen Dedić – Paprena
 60. Arsen Dedić – Pjesma izgubljene ljubavi
 61. Arsen Dedić – Pjesma o Gabi Novak
 62. Arsen Dedić – Pjesma o šutnji
 63. Arsen Dedić – Po glavi stanovnika
 64. Arsen Dedić – Podoknica
 65. Arsen Dedić – Ponovo gore vatre moga doma
 66. Arsen Dedić – Ponovo ti govorim, ljubavi moja
 67. Arsen Dedić – Pored mene
 68. Arsen Dedić – Porodično stablo
 69. Arsen Dedić – Posljednji tango u đevrskama
 70. Arsen Dedić – Pravilna ishrana
 71. Arsen Dedić – Prazna obećanja
 72. Arsen Dedić – Pričao bih ti o sebi
 73. Arsen Dedić – Prijatelj
 74. Arsen Dedić – Ratni profiteri
 75. Arsen Dedić – Razgovor sa konobarom
 76. Arsen Dedić – Seosko groblje
 77. Arsen Dedić – Sine moj
 78. Arsen Dedić – Spaliti zemlju
 79. Arsen Dedić – Stara cura
 80. Arsen Dedić – Stara pjesma
 81. Arsen Dedić – Šta mi mater skuva
 82. Arsen Dedić – Što ostaje
 83. Arsen Dedić – Takvim sjajem može sjati
 84. Arsen Dedić – Tamara
 85. Arsen Dedić – Tamo da putujem
 86. Arsen Dedić – Tebi je lako
 87. Arsen Dedić – Ti me činiš boljim
 88. Arsen Dedić – Ti se smiješ
 89. Arsen Dedić – Ti trebaš ljubavi
 90. Arsen Dedić – Tko stoji iza mene
 91. Arsen Dedić – To je moj svijet
 92. Arsen Dedić – Tvoje nježne godine
 93. Arsen Dedić – U kužini
 94. Arsen Dedić – Vlakom prema jugu
 95. Arsen Dedić – Zagreb i ja se volimo tajno
 96. Arsen Dedić – Zagrli me
 97. Arsen Dedić – Završni song
 98. Arsen Dedić – Zbogom
 99. Arsen Dedić – Znat ćeš
 100. Arsen Dedić – Žena je žena
 101. Arsen Dedić – Život moj
 102. Arsen Dedić – Život se troši kao kreda