Babe

Babe su srpska rok supergrupa iz Beograda, osnovana 1992. godine kao samostalni projekat Žike Milenkovića (Bajaga i Instruktori), Gorana Čavajde (Električni orgazam) i Zorana Ilića – Ilketa (Riblja Čorba). Bas gitaru je svirao Zoran Vasić, koji je prethodno svirao sa Ilićem u grupi Bezobrazno zeleno. Tokom snimanja njihovog prvog albuma Slike iz života jednog idota Vasić je napustio bend i bivši član benda U škripcu, Dejan Škopelja, postao je novi basista. Za Babe je debitantski album uglavnom odradio Žika Milenković. Na albumu su radili i Margita Stefanović (EKV), Vidoja Božinović, Del Arno Band, kao i mnogi drugi. Nakon što je album izašao Babe su otišle na turneju sa Ribljom Čorbom, a 1994. su izdali 4 singla, obrade pesama Novogodišnja pesma, Loša navika, Reći ćemo hvala kad bude karnevala i Dizel.

Babe su 1995. godine izbacile album Lažne slike o ljubavi, ali album nije dosegao komercijalni uspeh prethodnih izdanja, iako su pesme Ko me ter’o i Mesnica postale radijski hitovi. Uradili su i obradu Strangers in the night, verziju pod nazivom Stranac usranac. U to vreme je Čavajda napustio bend, a Vlada Cvetković postao novi bubnjar benda.

Početkom 1998. Babe su objavile kompilaciju PS Babe na kojoj su se našle nove pesme: Hoću da budem predsednik Srbije, Zadnja noć i Mladi ludi svet. Album Slike sna i jave (Samo za buntovnike) je objavljen sa novim članovima: Vladan Nedeljkov (gitara) i Blagoje Nedeljković (bubnjevi). Pesma Mexiko je napisana 1982. za vreme Milenkovićevog rada sa bendom Mačori.

Nakon NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, Milenkovićev glavni bend Bajaga i Instruktori objavio je album Zmaj od Noćaja. 2000. godine, a Babe su završile svoj rad.

Babe su se ponovo okupile 2013. godine, a postavu su činili Žika Milenković, Dejan Škopelja, Zoran Ilić – Ilke i Goran Ljuboja – Trut.

Izvor: Wikipedia

Pošaljite biografiju, postanite deo tima Tekstomanija.
Dodajte biografiju