Baka Prase

Puno ime: Bogdan Ilić
Godina rođenja: 16. septembar 1996.
Država: Srbija
Mesto: Beograd
Aktivni period: 2011 -

Bogdan Ilić (Beograd, 16. septembar 1996), poznatiji kao Baka Prase (stilizovano BakaPrase), srpski je pevač koji je široj javnosti postao poznat snimajući video-klipove za sajt Jutjub. Nosi titulu najpopularnijeg jutjubera u Srbiji. Godine 2015. bio je član tročlanog gejming tima reprezentacije Srbije, pod imenom Matra W, sa kojim je osvojio šampionsku titulu, nad favorizovanim timovima Kine i Južne Koreje, na sedmom održanom Svetskom prvenstvu u tom sportu. 13. jula 2018. godine objavio je debitanski studijski album Institucija na njegovom zvaničnom Jutjub kanalu sadržan od devet pesama koje su prethodno objavljivane kao singlovi tokom 2017. i 2018. godine. Album je objavljen i na poznatim digitalnim muzičkim platformama Dizer i Spotifaj.

Bogdan Ilić je rođen u 16. septembra 1996. godine u Beogradu. U Beogradu je završio osnovnu i srednju školu da bi nakon toga položio za klavir. Kao mali je krenuo da igra igrice ali pošto nije imao svoj lični kompjuter redovno je odlazio u internet igraonicu kako bi igrao svoje omiljene igrice. Koristio je korisničko ime Pepa Prase da bi mu nakon nekog vremena drug, koji takođe posećuje internet igraonicu, prisvojio isto i tada je Bogdan odlučio da otvori novi nalog pod korisničkim imenom Baka Prase koje se, ispostaviće se, do dan danas održalo u raznim segmentima njegovog života jer je zahvaljujući njemu postao prepoznatljiv. Nakon neuspelog pokušaja da upiše fakultet i muzičku akademiju koju je želeo, prevashodno otvara nalog i počinje sa strimovanjem na popularnom sajtu za deljenje video prenosa uživo Tviču, da bi kasnije odlučio da otvori i vlastiti Jutjub kanal BakaPrase, 27. decembra 2015. godine, kada je postavio i svoj prvi video-snimak. Na svom Jutjub kanalu postavlja raznovrsne sadržaje od svojih muzičkih ostvarenja do komentarisanja tuđih. Strastveni je gejmer čija je omiljena igra Liga legendi koju igra profesionalno kao top lejner KlikTech-a, prvaka Balkanske lige u gejmingu. Omiljena gejming platforma mu je Game Planet. Godine 2015. bio je član tročlanog gejming tima reprezentacije Srbije, pod imenom Matra W, sa kojim je osvojio šampionsku titulu, nad favorizovanim timovima Kine i Južne Koreje, na sedmom održanom Svetskom prvenstvu u tom sportu. Nakon osvojenog takmičenja odlučuje da se više posveti Jutjubu i muzici, pa osim svog ličnog kanala koji poseduje odlučuje da otvori englesku verziju kanala pod imenom Baka Prejz.

Dana 13. jula 2018. godine izdao je debitanski album Institucija koji se sastoji od devet pesama koje su predhodno izbacivane kao singlovi tokom 2017. i 2018. na njegovom Jutjub kanalu. Album je postavljen na popularnim digitalnim muzičkim platformama Dizer i Spotifaj. Pesme koje su se izdvojile sa albuma su svakako Balkanska scena u kolaboraciji sa Lazićem koja na Jutjubu broji preko 11 miliona pregleda a prvobitno je postavljena kao singl 14. januara 2018. godine. Takođe se izdvojila i pesma Bleja u Turskoj objavljena na Jutjubu 2. juna 2018. koja broji preko 5,5 miliona pregleda a snimljena je u Antaliji u predsedničkom apartmanu luksuznog hotela Calista Luxury Resort u kojem je svojevremeno odsedao i bivši američki predsednik Barak Obama. Poslednja dva singla, Autotjun i Godina, izdala je produkcijska kuća IDJTunes koja je u sastavu IDJDigital mreže.

Izvor