Block Out

Blok aut (Block Out) je bio alternativni rok bend iz Beograda, čija muzika ima tešku i mračnu atmosferu.

Blok aut krajem 1990. godine na Akademiji formiraju slikar Milutin Jovančić Mita, gitaristi Danilo i Laki, basista Trle i bubnjar Deki, tada pod nazivom Ad Hok (Ad Hoc). Pošto je u Makedoniji postojala grupa sa istim imenom, ubrzo menjaju ime u Blok Aut, po tada aktuelnoj video igri za personalne računare.

Polovinom 1991. neki članovi odlaze u Holandiju, a novi gitarista postaje Nikola Vranjković. Nikola je pre dolaska u grupu četiri godine živeo u Moskvi gde je svirao sa raznim sastavima. Po povratku u Beograd Nikola je radio kao studijski muzičar, svirao sa grupom Ruž, a takođe nastupio zajedno sa Vojislavom Vijatovim kao muzička podrška kontroverznom Satanu Panonskom na njegovom koncertu na Akademiji.

Sa početkom rata u Jugoslaviji članovi benda odlaze u London, gde nastupaju u raznim klubovima i Univertitetskom centru. Tu su kao najupečatljivija grupa dobili mogućnost za snimanje singla koji zbog njihovog povratka u Beograd nikada nije realizovan. Na koncertima su izvodili svoj materijal na engleskom jeziku. Po povratku, sredinom 1992. godine, nastavljaju rad u sastavu: Mita, Nikola, Trle, a pridružuje im se bubnjar Miljko Radonjić.

Grupa 1993. objavljuje kasetu na kojoj su se našli živi snimci sa dva koncerta iz KST-a i sa Akademije. Sledeće godine objavljuju svoj prvi studijski album pod nazivom „Crno, belo i srebrno“ i promovišu ga na dan izdavanja prvim samostalnim koncertom u SKC-u. U novembru 1996. izlazi sledeći album „Godina sirotinjske zabave“, koji sadrži pesme nastale u prethodnih šest godina a za temu ima, kako tvrde članovi benda, kraj socijalizma.

Svoj treći studijski album „San koji srećan sanjaš sam“ bend objavljuje 1998. godine. Ovaj album je snimljen u sada već standardnoj postavi: Mita, Nikola, Aleksandar Balać, Dragoljub Marković – Blek i Miljko. „San koji srećan sanjaš sam“ po mišljenju mnogih kritičara biva proglašen najboljim albumom godine, ali i među nekoliko značajnijih albuma tokom poslednje decenije 20. veka.

U februaru 2001. godine izlazi dvostruki koncertni album pod nazivom „Između dva zla“. Iste godine, Nikola Vranjković izdaje solo album pod imenom „Zaovdeilizaponeti“ 2001. godine, koji pored CD-a sadrži knjigu njegovih pesama, kao i pesama Blok auta.

U aprilu 2004. godine Blok aut objavljuje album „Ako imaš s kim i gde“.

U septembru 2013. Nikola Vranjković napušta grupu i započinje solo karijeru, čime Blok Aut i zvanično prestaje da postoji. Preostali članovi Blok Auta su iste godine osnovali novi bend pod nazivom Čovek vuk.

Izvor: Wikipedia