Ceca Slavković

Mala žena velikog glasa, kako je u medijima često opisuju, jedna je i od najnagrađivanijih pop umetnica svoje muzičke generacije. Rodom novosađanka, početak svoje karijere ipak duguje beogradskoj jazz sceni i saradnji sa najeminentnijim jazz sastavima kao sto su “Lazar Tošić Quintet”, “RTS Big Band”, ”Jovan Maljoković Balkan Salsa Band”, ”YU Public Convention Band”, kada i beleži svoje prve televizijske nastupe i koncerte. Slede najlepši i najinspirativniji trenutci provedeni u grupi “Misija”, predvođenoj njenim velikim prijateljem Sašom Vasićem. Paralelno sa angažovanjem u bendovima, Ceca započinje saradnju sa vrsnim pop kompozitorima, za njen glas komponuju Rade Radivojević, Srđan Ćuković, Saša Tamindžić, Vladimir Graić, Željko Joksimović i kao solista niže prve pobede na domaćim festivalima: dvostruki laureat “Šlager – Menadžer” – festa i trostruki pobednik “Beogradskog Proleća”.

Ubrzo potom započinje njen pohod na internacionalne festivale, medijski duhovito okarakterisan i kao “zlatna žetva male slovenske dive”. Epilog: Grand Prix “Slavianki Bazaar”, 1. Nagrada festivala “Voice of Asia”, trostruki Grand Prix “Euro Fest”, Grand Prix festivala ”Sunflower” i 1.nagrada publike, laureat festivala “Makfest”, ”OGAE Germany”, “World Oriental Music Fest” i “850 years Moskow”. Sama ističe da su joj pobede na festivalima “Slavianski Bazaar” i “VoA” specijalno drage i zbog činjenice da su omogućile snimanje njenog prvog albuma pod nazivom “Tajna”. Producent Željko Joksimović potrudio se da ovaj prvenac začini delikatnim i ukusno usklađenim etno muzičkim elementima, a tekstovi i sama interpretacija odišu arhaičnom i namah bajkovitom atmosferom. Drugi album “Pola/pola” nastavlja etno tendenciju prethodnog, dok zvuk upotpunjuju sveži i inventivni aranžmani i produkcija popularnog tandema Aleksandar Kobac/Marko J. Kon. ”Pola/pola” slika dualnu prirodu stvarnosti, a podeljen je na 8 balada i 8 numera brzog ritma.

Oba albuma, ekskluzivna izdanja kuće “City Records”, donela su pregršt priznaja umetnici, te je dve godine za redom proglašavana pevačicom godine na prestižnim domaćim manifestacijama ”Oskar Popularnosti”, ”Zlatni Melos” i “Melco”, a osvajala je i nagrade: ženski interpretator godine ”YU Internet Awards”, hit godine “Radio S”, hit godine ”Biser popularnosti”, etno album godine “Pink Awards” i mnoge druge. Posebno mesto u Cecinoj kolekciji rezervisano je za dve omiljene nagrade, a to su “Humana ličnost godine”, dodeljena za učešća na mnogobrojnim humanitarnim koncertima i “Best friend of Kazakhstan”, izglasana od strane novinara i reportera te zemlje.

Najvišom tačkom uspona dosadašnje karijere smatra velika prijateljstva sa kolegama i nekim dragim licima iz publike širom zemlje i sveta. Ceca nije od onih koji tvrde da nikada nisu imali uzore, naprotiv, njene zvezde vodilje su bile i ostale – božanstvena Kaliopi i neprevaziđeni Louis. Svetlana Ceca Slavković je danas: interpretator, kompozitor, tekstopisac i producent, živi i radi u Beogradu, Srbija.

Tekst je preuzet sa zvanične Facebook stranice.
Dodajte biografiju