Deen

Fuad Backović Deen ili samo Deen je najpoznatiji bosanski pevač mlađe generacije i nacionalna zvezda broj 1 zadnjih godina. Odlikuje ga jedinstven, ekstravagantan scenski nastup, koji odskače od domaćeg mainstreama u zabavnoj muzici, kao i pesme koje spajaju disco i klasični glamour pop. Karijeru je počeo sredinom 1990-ih u boy-grupi “7Up”.

Rođen je u 14. aprila 1982. u Sarajevu, danas živi u Milanu.

Festivali

Deen je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Izboru za Pesmu Evrovizije 2004. u Istanbulu, osvojivši visoko deveto mesto.

Uspesi

Zbog neobičnih glasovnih sposobnosti i jedinstvenog stila Deen je 1998. imao i ponudu Narodnog pozorišta u Sarajevu, da učestvuje u operi Carla Orffa “Carmina Burana”. Veliki talent nove bosanske nacionalne zvezde prepoznale su i njegove kolege Davorin Popović, Kemal Monteno i Hajrudin Varešanović, na koje je Deen ostavio profesionalan dojam. Zajedno sa nekim od regionalnih pevačkih imena Deen je snimio i zapažene duete, kao npr. sa hrvatskom pevačicom Vlatkom Pokos (“Poljubi me”) i sa njenom srpskom kolegicom Anabelom (“Ja imam nekog”). Na poslednjem albumu sarađivao je i sa Aleksandrom Kovač, najpoznatijom muzičkom producenticom mlađe generacije u regionu, a njegovu pesmu “In the disco”, napisala je Vesna Pisarović, bosansko-hrvatska pevačica i predstavnica Hrvatske na Eurosongu 2002. godine.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.
Dodajte biografiju