Đorđe Balašević

Godina rođenja: 11. maj 1953.
Država: Srbija
Mesto: Novi Sad
Aktivni period: 1977 -

Đorđe Balašević (Novi Sad, 11. maj 1953) jugoslovenski je i srpski kantautor, pesnik i glumac. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 14 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl Računajte na nas, iz perioda dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima. Tokom 1990-ih bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine, u Novom Sadu, u porodici oca Jovana Balaševića i Veronike Dolenec, iz Koprivnice u današnjoj Hrvatskoj. Po pisanju hrvatskog magazina „Moljac”, Balaševićev deda Đoka se prezivao Balašev, ali je 1941. godine, za vreme Drugog svetskog rata, iz straha „da će ga Mađari pomađariti” dodao nastavak „ić”, karakterističan za srpska prezimena.

Balašević je odrastao u Novom Sadu, u kući u ulici Jovana Cvijića, u kojoj i danas živi sa suprugom Oliverom (rođ. Savić, u Zrenjaninu 1959) i troje dece (najstarija Jovana — Lola, srednja Jelena — Beba i najmlađi-Aleksa). Pesme je počeo da piše u osnovnoj školi, a sanjao je da postane fudbaler. Gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije voleo matematiku, fiziku i hemiju, ali je uspeo da maturira kao vanredni učenik i položio je prijemni ispit za studije geografije. Nikada nije diplomirao na univerzitetu, ali se 1977. pridružio grupi Žetva.

Žetva i Rani mraz
1977. godine pristupa akustičarskoj grupi „Žetva” sa kojom, iste godine snima hit pesmu „U razdeljak te ljubim” i ostvaruje svoj prvi uspeh. Singl je prodat u više od 180.000 kopija, što je bio veliki uspeh za jugoslovenske standarde.

Naredne godine napušta bend u kome se afirmisao i sa Vericom Todorović osniva grupu „Rani mraz” sa kojom nastupa na festivalu u Opatiji, sa pesmom „Prva ljubav”. Tokom te godine snima nekoliko hit pesama i sa njima ostvaruje velike tiraže i doživljava potpunu afirmaciju.

Pred samo snimanje pesme „Računajte na nas”, pridružuju im se bivši članovi grupe Suncokret, Biljana Krstić i Bora Đorđević. Pesma je postala vrlo popularna među vlastima i među narodom, i predstavljala je svojevrsnu himnu generacije. Nakon samo dva meseca saradnje, grupu je napustio Đorđević, pošto je uočio razlike u autorskom senzibilitetu između sebe i Balaševića, i formirao grupu Riblja čorba. Grupu je napustila i Verica Todorović, pa su Biljana i Đorđe snimili prvi album Ranog mraza „Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu”. Đorđe je još kao tinejdžer bio veliki poštovalac Korni grupe, tako da kompletnu produkciju i aranžmane albuma „Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu” poverava bivšim članovima Korni grupe.

Na festivalu u Splitu 1979. godine, Balašević je osvojio prvu nagradu sa pesmom „Panonski mornar”, svoju popularnost potvrđuje osam rasprodatih koncerata u beogradskoj dvorani Doma sindikata. Tokom 1980. godine, služio je JNA u Zagrebu i Požarevcu, gde je snimio TV seriju Vojnici. Krajem godine izašao je album „Odlazi cirkus”, poslednji album grupe Rani mraz. Album je potvrdio Balaševićev status i doneo hitove kao što su „Priča o Vasi Ladačkom” i „Život je more”.

Solo karijera
Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru albumom Pub sa kojim beleži zapažen uspeh. U TV seriji Pop Ćira i pop Spira tumači zapaženu ulogu berberina Šace. U zimu sledeće godine prvi put puni beogradski Sava centar. Zatim sledi ploča pod nazivom „Celovečernji the Kid” snimljena 1983. godine. Melodija naslovne numere koja je snimljena i na engleskom jeziku, je inspirisana folklorom Meksika. Aprila 1985. godine, snima izuzetno zapažen album 003 na kome se istakla pesma Slovenska. Ovu ploču je produkcijski uradio kao i prethodnu Josip Boček. Naredne, 1984. godine u saradnji sa TV Novi Sad snima i TV film pod istoimenim nazivom „Celovečernji Kid”.

Sa sledećim albumom Bezdan, Balašević formira ekipu koja će mu ubuduće biti redovna studijska i koncertna potpora. Za produkciju ploče je zadužen Đorđe Petrović, aranžmani su povereni klavijaturisti Aleksandru Dujinu. Đorđe Balašević naglašava da najplodniji period njegovog stvaralaštva otpočinje ovim albumom. Sledeći album „Panta rei” prati izuzetno loše kritike, koje se podudaraju sa teškim periodom kroz koji je novosadski kantautor u privatnom životu prošao. Ipak na ovom albumu se izdvaja jedna od Balaševićevih najlepših balada „Jednom…”

Naredna ploča, „Tri posleratna druga”, koja je dobila podnaslov „Muzika iz istoimenog romana” i koju Balašević snima 1989. godine, prati radnju istoimenog romana i beleži veliki uspeh. Na pomenutoj ploči, koja je doživela dobre kritike, i veoma dobro prošla kod publike, nalazi se jedna od najlepših balada koje je Balašević snimio — „D–mol”. U vreme dok počinju ratna zbivanja u SFRJ 1991. godine, na tržište izlazi album „Marim ja…”. Ovaj album ostaje upamćen po izuzetno dobrim tekstovima, nostalgičnim notama, po pesmama „Nevernik”, „Divlji badem”, „Ringišpil”…

Te iste jeseni Balašević je imao svoju kolumnu u Radio-TV Reviji. U ovoj kolumni, dok besni rat na prostoru tada već bivše SFRJ, Balašević pravi veoma oštre i kritičke osvrte na sva aktuelna, pretežno politička dešavanja u zemlji. Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbegavajući mobilizaciju. Krajem 1993. godine snima album „Jedan od onih života”; album izlazi u vreme teške ekonomske krize, a pesme su inspirisane ratnim tragedijama. Tih godina Balaševićevi koncerti postaju prva javna čistilišta, budući da na njima iznosi veoma oštre konotacije na račun aktualne vlasti, sa jasnim opozicionim stavovima.

Posle malo duže pauze 1996. godine, objavljuje album pod nazivom „Naposletku”. Nove pesme snimljene su uglavnom na akustičnim instrumentima uz učešće gudača Svetog Đorđa. Od instrumenata su upotrebljivani fagot, oboa, truba i violina koje na veran način dočaravaju atmosferu Balaševićevih stihova.

Drugi roman objavljuje 1997. godine. I u njemu Balašević prati svoj pretposlednji album – „Jedan od onih života”. Roman postiže izuzetno dobre kritike. A 2000. godine Balašević objavljuje političkim album pod naslovom decenije koja je iza nas – „Devedesete”. Na tom albumu on daje javnu osudu jednog vremena, jednog izgubljenog vremena, za jednu generaciju, umesto na nostalgične i ljubavne pesme na koje je navikao svoju publiku, na ovom albumu je ostala zabeležena pesma „Živeti slobodno” koja ujedno i predstavlja himnu petooktobarskih promena u kojima je i Balašević imao svoje aktivno učešće.

Ljubavne pesme koje su izostale sa prethodnog albuma u punoj meri su nadoknađene krajem 2001. godine., kada je snimljen album „Dnevnik starog momka” koji je posvetio svojoj supruzi Olji. Naime, svaka od 12 pesama na albumu nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena dobija se pravo značenje ovog albuma „Olja je najbolja”. 2004. godine snima izuzetno dobar album koji nosi naziv svoje prve grupe Rani mraz. Zapaženo učešće u ovom albumu ima grupa Apsolutno romantično.

Oženjen je suprugom Oliverom i ima ćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu. Živi i radi u Novom Sadu.

Izvor: Wikipedia

 1. Đorđe Balašević – Pričica o Vasi Ladačkom
 2. Đorđe Balašević – Aco braco
 3. Đorđe Balašević – Čivutski vrt
 4. Đorđe Balašević – Kere varošanke
 5. Đorđe Balašević – Lađarska serenata
 6. Đorđe Balašević – Galicia
 7. Đorđe Balašević – Bože, Bože…
 8. Đorđe Balašević – Tvoj neko
 9. Đorđe Balašević – Maliganska
 10. Đorđe Balašević – Ja Vas, kanda, znam
 11. Đorđe Balašević – Pred zadnji sneg
 12. Đorđe Balašević – Priča o Vasi Ladačkom
 13. Đorđe Balašević – Kao rani mraz
 14. Đorđe Balašević – Otilia
 15. Đorđe Balašević – Ljerka
 16. Đorđe Balašević – Jaroslava
 17. Đorđe Balašević – Ankica
 18. Đorđe Balašević – Eleonora
 19. Đorđe Balašević – Nevena
 20. Đorđe Balašević – Anita
 21. Đorđe Balašević – Julia
 22. Đorđe Balašević – Branislava
 23. Đorđe Balašević – Ognjena
 24. Đorđe Balašević – Ljudmila
 25. Đorđe Balašević – Anđela
 26. Đorđe Balašević – Plava balada
 27. Đorđe Balašević – Jebite se devedesete
 28. Đorđe Balašević – Devedesete
 29. Đorđe Balašević – Živeti slobodno
 30. Đorđe Balašević – Balkanski tango
 31. Đorđe Balašević – Stih na asfaltu
 32. Đorđe Balašević – Leged’a o Gedi Gluperdi
 33. Đorđe Balašević – Sevdalinka
 34. Đorđe Balašević – Kao talas
 35. Đorđe Balašević – Nedostaje mi naša ljubav
 36. Đorđe Balašević – Naopaka bajka
 37. Đorđe Balašević – Dok gori nebo nad Novim Sadom
 38. Đorđe Balašević – Mrtvi
 39. Đorđe Balašević – Naposletku
 40. Đorđe Balašević – Dođoška
 41. Đorđe Balašević – Namćor
 42. Đorđe Balašević – Regruteska
 43. Đorđe Balašević – Poslednja nevesta
 44. Đorđe Balašević – Miholjsko leto
 45. Đorđe Balašević – Sin jedinac
 46. Đorđe Balašević – Drvena pesma
 47. Đorđe Balašević – Uspavanka za dečaka
 48. Đorđe Balašević – The Last Marsh
 49. Đorđe Balašević – Ja luzer
 50. Đorđe Balašević – Posvađana pesma (Izvini)
 51. Đorđe Balašević – Krivi smo mi
 52. Đorđe Balašević – Dan posle ponedeljka
 53. Đorđe Balašević – Portret mog života
 54. Đorđe Balašević – Provincijalka
 55. Đorđe Balašević – Stari laloški vals
 56. Đorđe Balašević – Čovek sa mesecom u očima
 57. Đorđe Balašević – Čovek za koga se udala Buba Erdeljan
 58. Đorđe Balašević – Ringišpil
 59. Đorđe Balašević – Slabo divanim madžarski
 60. Đorđe Balašević – Marim ja
 61. Đorđe Balašević – Nevernik
 62. Đorđe Balašević – Divlji badem
 63. Đorđe Balašević – Citron pesma
 64. Đorđe Balašević – Ole Lole
 65. Đorđe Balašević – Kako su zli dedaci razbucali godišnjicu braka
 66. Đorđe Balašević – Sugar Rap
 67. Đorđe Balašević – Devojka sa čardaš nogama
 68. Đorđe Balašević – Još jedna pesma o maloj garavoj
 69. Đorđe Balašević – Ćaletova pesma
 70. Đorđe Balašević – D-moll
 71. Đorđe Balašević – Kad odem
 72. Đorđe Balašević – Saputnik
 73. Đorđe Balašević – Remorker
 74. Đorđe Balašević – O, Bože
 75. Đorđe Balašević – Soliter
 76. Đorđe Balašević – Neki se rode kraj vode
 77. Đorđe Balašević – Oni
 78. Đorđe Balašević – Šansona
 79. Đorđe Balašević – Nemam ništa s tim
 80. Đorđe Balašević – Starim
 81. Đorđe Balašević – Čekajući Montenegro Express
 82. Đorđe Balašević – Jednom
 83. Đorđe Balašević – Requiem
 84. Đorđe Balašević – Sve je otišlo u Honduras
 85. Đorđe Balašević – Virovitica
 86. Đorđe Balašević – Ne volim januar
 87. Đorđe Balašević – Nema više benda kao Neoplanti
 88. Đorđe Balašević – Bezdan
 89. Đorđe Balašević – Stari orkestar
 90. Đorđe Balašević – Narodnjaci
 91. Đorđe Balašević – Ne lomite mi bagrenje
 92. Đorđe Balašević – Slow Motion
 93. Đorđe Balašević – Noć kad sam preplivao Dunav
 94. Đorđe Balašević – Baby Blue
 95. Đorđe Balašević – Morao sam da se odselim
 96. Đorđe Balašević – Bela lađa
 97. Đorđe Balašević – Al’ se nekad dobro jelo
 98. Đorđe Balašević – Slovenska
 99. Đorđe Balašević – Mani me se, lepa Nasto
 100. Đorđe Balašević – Olivera
 101. Đorđe Balašević – Put u središte zemlje
 102. Đorđe Balašević – Badnje veče
 103. Đorđe Balašević – Celovečernji The Kid
 104. Đorđe Balašević – Vi ste jedan običan miš
 105. Đorđe Balašević – Crni labud
 106. Đorđe Balašević – Blues mutne vode
 107. Đorđe Balašević – Svirajte mi “Jesen stiže dunjo moja”
 108. Đorđe Balašević – Don Francisko Long Play
 109. Đorđe Balašević – Medena vremena
 110. Đorđe Balašević – Lunjo
 111. Đorđe Balašević – Nikad kao Bane
 112. Đorđe Balašević – Neko to od gore vidi sve
 113. Đorđe Balašević – Ilona
 114. Đorđe Balašević – Ratnik paorskog srca
 115. Đorđe Balašević – Za sve je kriv Toma Sojer
 116. Đorđe Balašević – Za treću smenu
 117. Đorđe Balašević – Lepa protina kći
 118. Đorđe Balašević – Pesma o jednom petlu
 119. Đorđe Balašević – Boža zvani Pub
 120. Đorđe Balašević – Predlog
 121. Đorđe Balašević – Na pola puta