Dža ili Bu

Dža ili Bu je srpski pank rok bend iz Beograda. Osnovan je 1987. godine, a delovao je sve do NATO agresije na SRJ, a zatim ponovo počeo sa radom od 2003. godine. Osnovali su ga gitarista Nebojša Simeunović, basista Duško Milojević, bubnjar Dejan Milojević i gitarista i vokalista Stojan Radićević Lole.

Bend je zvanično osnovan 1. maja 1987. godine od strane gitariste Nebojše Simeunovića, basiste Duška Milojevića, bubnjara Dejana Milojevića i gitariste i vokaliste Stojana Radićevića Loleta. Simeunović je bio poznat kao Sabljar, detinjstvo je proveo u Libiji, a nadmika dobio zbog očevog hobija skupljanja sablji. Nebojša Simeunović muzičku karijeru započeo je u pank sastavu Unbelievable Disgusting.

Bend je prvi nastup imao u beogradskom biosopu Reks, 22. januara 1988. godine. Tokom iste godine, bend je snimio dve demo pesme — Mamin usisivač i Crveno. Krajem 1988. godine, Stojan Radićević napustio je bend i formirao novu grupu – Prizori sa venčanja, zajedno sa Miloradom Ristićem, članom benda Darkvud dab i Vladimirom Markovićem, članom benda Presing. Simeunović je nakon toga bio vokalista benda, a privremeni gitarista u novim bendu bio je Aleksandar Mitanovski iz benda Vera Kvar. Sa četiri demo snimka bili su zastupljeni na izdanju Drugi talas — Beograd ’89 kompilaciji, na kojoj su predstavljeni novi domaći izvođači. U oktobru 1989. godine, bendu se priključio gitarista Goran Majkić Goksi.

Godine 1990. bend je snimio novi materijal, objavljen na demo kaseti pod nazivomLepa kaseta i imali koncerte širom SFRJ. Naredne godine snimili su nove pesme koje su uz deo prethodnih sa Lepe kasete objavili na albumu Hej mornari, uz duhovitu nalepnicu Pobednici Splita ’91. Pesme poput Živeo Staljin i svetska revolucija , Kraljica pica parka i Pobeda i poraz sadrže ironično-socijalne tekstove, kao i ostale na albumu. LP je izašao 9. mart1 1992. godine, simbolično jer se na njemu nalazi pesma Sećam se, koja je posvećena devetomartovskim demonstracijama iz 1991. godine. Nakon izdvanja lp-a, bend je imao nastupe širom Srbije, a iste godine od Indeks radija dobili su nagradu kao Najkoncertniji bend. Širom Srbije, na koncertima su izvodili obrade pesama Lepi Mario od Satana Panonskog i mnoge druge. Pesma Umetnik, snimljena u leto 1992. godine na nastupu u Klubu studenata tehnike u Beogradu i objavljena na ploči Nema ljubavi zbog patnje i bola, 1993. godine za produkcijsku kuću Tioli rekords.

Nakon snimanja drugog albuma Spremanje ribljeg gulaša ponovo su imali veliki broj koncerata u Srbiji, a svirali i prvi put van zemlje, u Skoplju. Na novom albumu našle su se pesme kao što su Drug Tito se krije u pećini, Velika svetska zavera i Drugovi, koje su takođe bile ironične. Na albumu se našla i ironična obrada pesme Motori, sastava Divlje jagode. Prateći vokali tokom koncerata bili su članovi grupa Ateist rep i Eva Braun.
Na novim pesmama uglavnom su iskazivali njihovo viđenje u zemlji, a 1994. godine zajedno sa bendom X-Mas Sacandal Sabljar snimili su nikada objavljeni album Understunding Songs.
U to vreme, bubnjar benda bio je Dejan Utvar, na gitari Petar Pavlevski, a kao basista Bojan Nikolić, frontmen benda Ruke. Bend je tada snimao i nastupao sa dve gitare i bio je pod velikim uticajem nojz rok i postpank benda Sonic Youth. Na albumu koji je bio na engleskom jeziku našla se i pank obrada pesme Branka, Tome Zdravkovića.

U decembru 1995. godine, bend je objavio album Strašni sud na cd formatu, a produkciju je radio Igor Borojević tadašnji član grupe Partibrejkers. Na albumu su se našle pesme Zanimljiva geografija, Neki drugi grad, Uradi sam i mnoge druge. Album je prodat u 12.000 primeraka.

Godine 1996. gitarista Goran Majkić napustio je bend, a zamenio ga je Igor Panić, sa kojim je bend snimio album Kao da ničeg nije bilo, 1997. godine, a album je snimljen u studiju Fabrika. Kao da ničeg nije bilo objavilo je izdavačko preduzeće Zmeks, januara 1998. godine, a devet meseci kasnije bend je za sopstvenu izdavačku kuću Fabrika izdao isti materijal na disku, uz šest spotova, biografije članova benda i fotografije.
U proleće 1999. godine, za vreme Nato agresije nad SR Jugoslavijom prestali su sa radom.

Povratak benda na scenu

Godine 2003. bend je ponovo postao aktivan, a sastav su činili Nebojša Simeunović, Igor Panuć, Vladimir Markoš kao basista i Stevan Đorđević na klavijaturama. Na kompilaciji Retrovizor uz stare pesme sa koncerata iz Doma omladine, našla se i obrada pesme Opasne igre, sastava Beograd.
Godine 2007. izbacuju album Ultra muk, a na njemu su se našle pesme Metak, Rasprodaja, Zid, a snimili su i obradu pesme Lepi Mario, Satana Panonskog.
Kao predgrupa britanskog indi rok sastava Kaiser Chiefs, nastupali su u Beogradskoj areni, 19. juna 2007. godine. Kompilacija Dobre stvari izašla je u internet izdanju, a na njoj su se našle i tri pesme sa njihovog prvog albuma.

Šesti studijski album Kukovo leto bend je snimio 2011. godine, a produkciju radio Teodor Janji, nekadašnji producent Ekatarine Velike. Gosti na ablumu bili su Vladan Vasiljević (drugi gitarista) i novi basista Vuk Pavlović, bivši član benda Gangbangers. Tokom turneje od 2013—2014. godine bend je imao preko stotinu koncerata širom bivše SFRJ, a nastupio je i kao predgrupa Bili Ajdolu na Ušću u Beogradu.
Tokom turneje bend su napustili Vladimir Markoš i Igor Panić, a priključili se Vuk Pavlović i Vladan Vasiljević Vaske. Tokom ovog perioda bend je svirao na In Music festivalu u Zagrebu, Bedem festu u Nikšiću i SLF festival u Šapcu, kao i na Zaječarskoj gitarijadi.

Godine 2015. izvođenjem pesme Zauvek, bend je najavio novi materijal, a tokom 2016. godine izbacili su dva nova singla, prvi obrada pesme Odiseja, Leo Martina, a druga Diktatore, koja izlazi neposredno pred izbore u Srbiji. U novembru 2015. godine bend izdaje sedmi studijski album Sedma sila, za izdavačku kuću Mašrum rekords. Na albumu su se kao gosti pojavili Zoran Marinković iz grupe Bjesovi na pesmi Pomozi mi i Nikola Vranjković iz nekadanjeg benda Blok aut na pesmi Crno sunce.
Nakon više od 25 godina u bend se vraća njegov prvi gitarista Aleksandar Mtanovski. Na promociji albuma Sedma sila u Domu omladine u Beogradu kao gost pojavio se i Zoran Marinković.

Tekstovi sedam pesama benda našli su se u knjizi Pesme bratstva, jedinstva & potomsta: Antologija eks JU rok poezije 1967—2007, autora Petra Janjatovića.

Izvor: Wikipedia

 1. Dža ili Bu – Diktatore
 2. Dža ili Bu – Globalni građanin
 3. Dža ili Bu – Zauvek
 4. Dža ili Bu – Apolitičar
 5. Dža ili Bu – Ne prodajem
 6. Dža ili Bu – Gasio sam mrak
 7. Dža ili Bu – Odiseja
 8. Dža ili Bu – Pomozi mi
 9. Dža ili Bu – Crno sunce
 10. Dža ili Bu – Crveno slovo
 11. Dža ili Bu – Prijatelju moj
 12. Dža ili Bu – Udaj se za mene
 13. Dža ili Bu – Dobre stvari
 14. Dža ili Bu – Rizik
 15. Dža ili Bu – Beskrajan pad
 16. Dža ili Bu – U oblaku dima
 17. Dža ili Bu – Humanoid Hemoroid
 18. Dža ili Bu – Vip
 19. Dža ili Bu – Baksuzan dan
 20. Dža ili Bu – Pakleno dobar plan
 21. Dža ili Bu – Devojka od gume
 22. Dža ili Bu – Pesak Bengazija
 23. Dža ili Bu – Gole istine
 24. Dža ili Bu – Metak
 25. Dža ili Bu – Rasprodaja
 26. Dža ili Bu – Zid
 27. Dža ili Bu – Alien
 28. Dža ili Bu – DJ
 29. Dža ili Bu – System 32
 30. Dža ili Bu – Dr. Fist
 31. Dža ili Bu – Mržnja
 32. Dža ili Bu – Silikonska dolina
 33. Dža ili Bu – Vizija
 34. Dža ili Bu – Dr. Fist klinik
 35. Dža ili Bu – Ilegas
 36. Dža ili Bu – Government
 37. Dža ili Bu – Lepi Mario
 38. Dža ili Bu – Opasne igre
 39. Dža ili Bu – Kao da ničeg nije ni bilo
 40. Dža ili Bu – Aljaska
 41. Dža ili Bu – Stena
 42. Dža ili Bu – Olovni vojnik
 43. Dža ili Bu – Vetar
 44. Dža ili Bu – Mašina
 45. Dža ili Bu – Pogledaj sviće dan
 46. Dža ili Bu – Radio Teheran
 47. Dža ili Bu – Pirat
 48. Dža ili Bu – Raskršće
 49. Dža ili Bu – Pas koji hoda sam
 50. Dža ili Bu – Strašni sud
 51. Dža ili Bu – Glumac
 52. Dža ili Bu – Večna lovišta
 53. Dža ili Bu – Proročica Sabljara
 54. Dža ili Bu – Kapetan Rahta-Daba
 55. Dža ili Bu – Najjači samo ostaju
 56. Dža ili Bu – Ustani i kreni
 57. Dža ili Bu – Zanimljiva geografija
 58. Dža ili Bu – Neki drugi grad
 59. Dža ili Bu – Uradi sam
 60. Dža ili Bu – Stampedo
 61. Dža ili Bu – Osnovna škola
 62. Dža ili Bu – Zemlja Nojeva
 63. Dža ili Bu – Skot
 64. Dža ili Bu – Pušenje cigara
 65. Dža ili Bu – Drug Tito se krije u pećini
 66. Dža ili Bu – Treća smena
 67. Dža ili Bu – Rakete avion
 68. Dža ili Bu – Kaubojci i indijanci
 69. Dža ili Bu – Drugovi
 70. Dža ili Bu – Motori
 71. Dža ili Bu – Velika svetska zavera
 72. Dža ili Bu – Čišćenje i prženje ribe
 73. Dža ili Bu – Proleće
 74. Dža ili Bu – Robinja Isaura
 75. Dža ili Bu – Dug je put
 76. Dža ili Bu – Droga i mladi
 77. Dža ili Bu – Song of Rachel Welch
 78. Dža ili Bu – Devil Robby
 79. Dža ili Bu – Pobeda i poraz
 80. Dža ili Bu – Sećam se
 81. Dža ili Bu – Kako je preminuo doktor Nosorog
 82. Dža ili Bu – Žak Kusto
 83. Dža ili Bu – Kraljica Pica parka
 84. Dža ili Bu – Čovek svoj
 85. Dža ili Bu – Hajde
 86. Dža ili Bu – Mamin novi usisivač
 87. Dža ili Bu – Smrdibuba
 88. Dža ili Bu – O, kako sam srećan ja
 89. Dža ili Bu – More
 90. Dža ili Bu – Put
 91. Dža ili Bu – Živeo Staljin i svetska revolucija
 92. Dža ili Bu – Fliperaški san
 93. Dža ili Bu – Jogurt
 94. Dža ili Bu – Prehrambena pesma
 95. Dža ili Bu – Pas
 96. Dža ili Bu – Kosmonaut
 97. Dža ili Bu – Jogurt (super extended mix)
 98. Dža ili Bu – Visoki napon