Ekatarina Velika

Godina osnivanja: 1982.
Država: Srbija
Mesto: Beograd
Aktivni period: 1982 - 1994

Ekatarina Velika (skraćeno EKV) je bila rok grupa iz Beograda i jedna od najuspešnijih i najuticajnijih grupa na prostoru bivše Jugoslavije. Srž benda činili su gitarista i pevač Milan Mladenović, klavijaturistkinja Margita Stefanović i basista Bojan Pečar.

Početak
Katarina II je nastala 1982. godine u Beogradu. Grupu su nakon raspada benda Šarlo Akrobata formirali pevač Milan Mladenović, gitarista Dragomir „Gagi“ Mihailović, basista Švaba Radomirović i bubnjar Dušan Dejanović. Naziv potiče od imena Mihailovićeve neuzvraćene ljubavi, devojke Katarine. Tokom 1982. bendu se pridružuje klavijaturistkinja Margita „Magi“ Stefanović. Radomirović ubrzo potom prelazi u “Du Du A”, a Dušan Dejanović u Disciplinu kičme, te bubnjeve jedno vreme svira Branko „Mango“ Kuštrin. Početkom 1983. na mesto bubnjara dolazi Ivica „Vd“ Vdović, bivši bubnjar Šarla akrobate, a basista postaje Bojan Pečar, čime je formirana konačna ritam sekcija benda. Konačna i poslednja postava grupe Katarina II – Mladenović, Mihailović, Stefanović, Pečar i Vdović – započinje 1983. sa radom na debi albumu.

80-e
Katarina II

U proleće 1983. godine Katarina II učestvuje na zagrebačkom bijenalu i dobija solidne kritike. Materijal za prvi album snimaju ubrzo nakon toga, a na njemu se kao gost pojavljuje glumac Svetislav Goncić. Materijal je sniman u studiju „Druga maca“ čiji je vlasnik bio Enco Lesić koga je Mladenović poznavao od rada sa grupom Šarlo akrobata. Nažalost, zbog loših uslova snimanja materijal propada, a grupa je primorana da ponovo snimi celokupan album. Na poziv kolege muzičara Srđana Marjanovića to su učinili sledeće godine u studiju ZKP RTLJ u Ljubljani.

Debi album pod nazivom Katarina II konačno izlazi 1984. godine. Većinu tekstova je napisao Mladenović, sa izuzetkom tekstova za “Vrt” i “Platforme” koje je napisao Mihajlović, za pesmu “Kad krenem ka…” za koju je tekst napisala Margita Stefanović kao i za pesmu “Treba da se čisti” čiji je tekst grupno potpisan. U većini pesama grupa uspešno povezuje Mladenovićev deskriptivni pesnički senzibilitet sa energičnim zvukom novog talasa. Često smatran zvučno „najčistijim“ izdanjem benda, album nije postigao komercijalni uspeh uglavnom zbog umetničkog koncepta kome je nedostajala komercijalna prijemčivost.

Ubrzo nakon izlaska albuma, bend proživljava ponovnu promenu sastava. Kao i u vreme Limunovog drveta i Šarla akrobate, neslaganja između Mladenovića i Mihajlovića i dalje postoje. Mihajlović ubrzo dolazi i u sukob sa zakonom i odlazi u zatvor, a nakon izlaska mu je saopšteno da više nije član benda. Kako je on tvrdio da ima autorska prava na ime Katarina II, bend je bio prisiljen da odabere novi naziv. Preostali članovi biraju novo ime Ekatarina Velika (po Katarini Velikoj, ruskoj carici), kasnije skraćeno na EKV, i pod tim imenom rade do kraja karijere.

Ubrzo, zbog problema sa drogom i bolesti, i bubnjar Vdović odlazi iz benda i završava u Du Du A. Njegova zamena je Ivan Fece Firči (prethodno: “Luna”, “Džakarta”).

Ekatarina Velika

Zahvaljujući konstantnim koncertnim nastupima širom Jugoslavije (sa posebno čestim koncertima u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu) i emitovanju spotova na televiziji, Ekatarina Velika polako stiče veći broj poklonika.

Grupa izdaje 1985. godine drugi album pod nazivom Ekatarina Velika. Album je snimljen u zagrebačkom studiju SIM, sa producentom Vladimirom Smolecom, a na njemu se kao gosti pojavljuju Masimo Savić, u to vreme pevač hrvatskog benda Dorian Grej, kao i Tomo In Der Mulen, gitarista sastava Karlovi Vari. Novi materijal je doneo izvesne promene u zvuku budući da je u odnosu na prethodni album bio primetno bržeg ritma i energičniji. Ipak, i na njemu su prisutne prepoznatljive odlike benda: duboko suptilni tonovi kao i Mladenovićevi hermetični, introspektivni i metaforični tekstovi. Album je svojim omotom, koji je osmislio i dizajnirao Dušan Gerzić, pokazivao i određene umetničke ambicije, jer prikazuje članove benda oslikane u maniru indijanske obredne tetovaže.

Drugi album je doneo bendu prve prave hitove, pesme “Oči boje meda”, “Tattoo” i “Modro i zeleno”. Van Jugoslavije prvi put sviraju 22. marta 1985. godine, na manifestaciji “Dani kulture” u Torinu u Italiji, i ostavljaju pozitivan utisak. Drugi zapaženi nastup ostvaruju na koncertu u Zagrebu koji je bio deo takozvane “Bolje vas našli” tradicionalne razmene bendova između Beograda i Zagreba. Krajem 1985. godine Fece odlazi na obavezno odsluženje vojnog roka, a njegova zamena za bubnjevima je Ivan „Raka“ Ranković (prethodno: “Tvrdo srce i velike uši”).

C vetrom uz lice

Treći album benda, pod nazivom S’ vetrom uz lice, izlazi 1986. godine i njime se probijaju do šire publike, i koji od njih pravi zvezde. Album su producirali Mladenović, Margita Stefanović i Dragan Čačinović, i imao je vrlo „ispoliran“ zvuk baziran na naglašenim klavijaturama i na upotrebi “E-mu Emulator II” 8-bitnog semplera. Hitovi sa ovog albuma uključivali su pesme “Budi sam na ulici”, “Kao da je bilo nekad”, “Ti si sav moj bol” i “Novac u rukama”. S’ vetrom uz lice je uz svoj komercijalni uspeh dobio i prilično ravnodušan prijem kritike koja se žalila da zvuk albuma i previše podseća na britansku grupu “Simple Minds”.

U ovo vreme bend ima i vrlo živu koncertnu aktivnost, nastupajući po gradovima širom Jugoslavije. Na koncertu održanom 2. novembra 1986. u zagrebačkom klubu “Kulušić” snimljen je prvi živi album benda koji je izdat naknadno početkom 1987. godine kao album EKV 19LIVE!86. Iste godine bend se vraća sa turneje u Beograd i trijumfalno završava koncertnu sezonu serijom od šest rasprodatih koncerata u beogradskom Domu omladine.

U proleće iste godine Ivan Ranković odlučuje da napusti bend da bi sa prijateljima iz svog starog benda “Tvrdo srce i velike uši” formirao grupu “Ulica od meseca”. Novi bubnjar postaje Srđan „Žika“ Todorović (prethodno: “Radnička kontrola”, “Bezobrazno zeleno”, “Disciplina kičme”) koji svoj prvi koncert sa grupom svira u pariskom klubu “La Locomotive”. Todorović u grupu dolazi iz Discipline kičme, koja je od samog početka važila za neku vrstu rivala, prvo grupi Katarina II, a potom i Ekatarini Velikoj.

Ljubav

Posle promene sastava bend snima svoj četvrti studijski album pod nazivom Ljubav koji izlazi u drugoj polovini 1987. godine. Album se najčešće smatra najboljim izdanjem benda kao i jednim od najboljih rok izdanja na teritoriji bivše Jugoslavije. Ovo izdanje karakteriše više gitarski orijentisan i ispoliran zvuk koji je donela saradnja sa novim producentom, australijskim muzičarem Teodorom Janijem (Theodore Yanni). Visoko stilizovan omot su zajedno osmislili i dizajnirali Margita Stefanović i umetnik Vuk Vidor. Kao hitovi sa albuma se izdvajaju pesme “Zemlja”, “Pored mene”, “Ljubav”, “7 dana” i “Ljudi iz gradova”, a smatra se da većina pesama pokazuje prve tragove depresije u Mladenovićevim tekstovima, što se najčešće argumentuje tekstom numere „Tonemo“.

Bend u ovom periodu ima status koncertne atrakcije koji potvrđuje sa dva uzastopna rasprodata koncerta u beogradskoj hali „Pionir“. Početkom 1988. započinju novu turneju na kojoj im se priključuju pevač i gitarista beogradskog sastava Van Gog Zvonimir Đukić „Đule“ i bivša pevačica grupe “Oktobar 1864” Tanja Jovićević. U to vreme Fece se vraća sa odsluženja vojnog roka i ponovo se priključuje bendu zamenjujući Srđana Todorovića. U bendu ostaje svega nekoliko meseci, da bi se zatim u maju 1988. odselio u Njujork. Nakon Feceovog odlaska Todorović se vraća u grupu.

Samo par godina za nas

Godine 1989. bend objavljuje Samo par godina za nas, peto studijsko izdanje. Kritika smatra ovaj album pukom konceptualnom kopijom albuma Ljubav. Međutim, za razliku od uglavnom brzo ritmičnog tempa kombinovanog sa blago tamnim zvukom na albumu Ljubav, Samo par godina za nas ima mnogo zvučno „mutnije“ melodije i sporiji ritam koji zajedno nose predosećaj nadolazećih političkih i socijalnih tragedija koji će zahvatiti Jugoslaviju početkom 90-ih.

Nekoliko hitova sa albuma uključuju pesme “Krug”, “Srce” i “Par godina za nas”.

U novembru 2006. godine pesma “Par godina za nas” je izglasana za najbolju jugoslovensku pesmu svih vremena od strane slušalaca beogradskog radija B92. Milan Mladenović je u svom intervjuu za emisiju RTS TVB „TV Poster“ 1992. godine izjavio da je “Par godina za nas” najbolja pesma koju je Ekatarina Velika napravila.

90-e
Dum dum

Nakon albuma Samo par godina za nas usledila je najteža promena sastava koju je grupa vrlo teško podnela. Todorović je napustio bend koncentrišući se na svoju glumačku karijeru, a Bojan Pečar se seli u London. Dok je odlazak Todorovića iz grupe bio manje-više još jedna smena za bubnjevima, Pečarov odlazak je bio veliki gubitak za bend koji na taj način ostaje bez jednog od svojih ključnih članova. Mladenović i Margita Stefanović nastavljaju dalje nalazeći novog bubnjara Marka Milivojevića (prethodno: “U škripcu”, “Partibrejkers”), a kao basista u to vreme na koncertima svira Miško Plavi. Album Dum dum izlazi u proleće 1991. godine, a kao basisiti na albumu sviraju Bata Božanić i Dušan Petrović.

Album Dum dum se smatra najmračnijim albumom grupe. Njegova sumornost i atmosfera tragedije odaju opšte stanje u Jugoslaviji koja se u to vreme, početkom 90-ih lagano raspada i približava građanskom ratu.

Neko nas posmatra

Tokom 1992. godine EKV nastupa sa basistom Dragišom Uskokovićem, i to, umesto Bate Božanića i Dušana Petrovića. U maju 1993. nova postava objavljuje album Neko nas posmatra koji, kao suprotnost prethodnom albumu, karakterišu topliji i pristupačniji zvuk i komunikativnije i otvorenije teme posebno prepoznatljive u pesmama “Zajedno”, “Just let me play some modern RNR music”, “Jadransko more”, “Ponos”. Ovo je takođe prvi i jedini album benda koji sadrži obrađenu pesmu, a to je numera “Istina mašina” jugoslovenskog rok benda “Tajm”.

Zbog svojih jednostavnih muzičkih aranžmana i tekstualnih koncepata, album je smatran najslabijim EKV izdanjem. Vreme je međutim promenilo poglede na album i njegove vrednosti su postale više cenjene tokom godina.

Kraj
Početkom 1994. godine Ekatarina Velika je neaktivna. Mladenović u proleće odlazi u Brazil gde zajedno sa prijateljem i muzičarem Mitrom Subotićem Subom i grupom brazilskih muzičara radi na albumu “Angel’s Breath”. Po njegovom povratku u Beograd bend nastavlja sa koncertnom aktivnošću i počinje sa radom na novom albumu čiji je radni naziv „Ponovo zajedno“. Rad na albumu je međutim ubrzo obustavljen zbog Mladenovićevih zdravstvenih problema. U avgustu 1994. bend svira na festivalu u Budvi što je njihov poslednji koncertni nastup. Sledećeg dana Milan Mladenović je prebačen u bolnicu gde je otkriveno da ima rak pankreasa.

Svega nekoliko meseci kasnije, 5. novembra 1994, Milan Mladenović je umro u Beogradu u 37. godini. Njegovom smrću, Ekatarina Velika je prestala da postoji.

Bojan Pečar umro je u Londonu od srčanog udara 13. oktobra 1998, u 39. godini.

Margita Stefanović je umrla 18. septembra 2002. godine u Beogradu, u 44. godini života, od side.

Ostali članovi benda koji su preminuli su Ivica Vdović (bolovao od side, preminuo 1992) i Dušan Dejanović (takođe bolovao od side, umro 16. novembra 2000. u Beogradu).

Izvor: Wikipedia

 1. Ekatarina Velika – Neko nas posmatra
 2. Ekatarina Velika – Istina mašina
 3. Ekatarina Velika – Ne
 4. Ekatarina Velika – Zajedno
 5. Ekatarina Velika – Anestezija
 6. Ekatarina Velika – Just let me play some modern r’n’r music
 7. Ekatarina Velika – Hej mama
 8. Ekatarina Velika – Bežimo u mrak
 9. Ekatarina Velika – Jadransko more
 10. Ekatarina Velika – Ponos
 11. Ekatarina Velika – Dum dum
 12. Ekatarina Velika – Siguran
 13. Ekatarina Velika – Odgovor
 14. Ekatarina Velika – Karavan
 15. Ekatarina Velika – Idemo
 16. Ekatarina Velika – Zabranjujem
 17. Ekatarina Velika – Glad
 18. Ekatarina Velika – Bledo
 19. Ekatarina Velika – Hladan
 20. Ekatarina Velika – Dolce Vita
 21. Ekatarina Velika – Iznad grada
 22. Ekatarina Velika – Nisam mislio na to
 23. Ekatarina Velika – Krug
 24. Ekatarina Velika – Srce
 25. Ekatarina Velika – Sinhro
 26. Ekatarina Velika – Par godina za nas
 27. Ekatarina Velika – Amerika
 28. Ekatarina Velika – Ona i on i on i ja
 29. Ekatarina Velika – Ona mi je rekla
 30. Ekatarina Velika – Svetilište
 31. Ekatarina Velika – Zemlja
 32. Ekatarina Velika – Pored mene
 33. Ekatarina Velika – Ljubav
 34. Ekatarina Velika – 7 dana
 35. Ekatarina Velika – Voda
 36. Ekatarina Velika – Prvi i poslednji dan
 37. Ekatarina Velika – Ljudi iz gradova
 38. Ekatarina Velika – Zid
 39. Ekatarina Velika – Tonemo
 40. Ekatarina Velika – Budi sam na ulici
 41. Ekatarina Velika – Ti si sav moj bol
 42. Ekatarina Velika – Kao da je bilo nekad
 43. Ekatarina Velika – Umorna pesma
 44. Ekatarina Velika – Novac u rukama
 45. Ekatarina Velika – Sarajevo
 46. Ekatarina Velika – Stvaran svet oko mene
 47. Ekatarina Velika – Soba
 48. Ekatarina Velika – Grad
 49. Ekatarina Velika – Oči boje meda
 50. Ekatarina Velika – Zaboravi ovaj grad
 51. Ekatarina Velika – Tattoo
 52. Ekatarina Velika – Hodaj
 53. Ekatarina Velika – Ruke
 54. Ekatarina Velika – Modro i zeleno
 55. Ekatarina Velika – Olovne godine
 56. Ekatarina Velika – To sam ja
 57. Ekatarina Velika – I`ve Always Loved You
 58. Ekatarina Velika – Aut
 59. Ekatarina Velika – Vrt
 60. Ekatarina Velika – Platforme
 61. Ekatarina Velika – Radostan dan
 62. Ekatarina Velika – Geto
 63. Ekatarina Velika – Treba da se čisti
 64. Ekatarina Velika – Ja znam
 65. Ekatarina Velika – Kad krenem ka…
 66. Ekatarina Velika – Treba da se čisti II
 67. Ekatarina Velika – Jesen