Familija

Familija je bila srpska muzička rok grupa iz Beograda, koju su činili članovi bendova Košava i U škripcu. Bend je izvodio kombinaciju rok, pop, ska i etno muzike.

Bend Familija osnovan je krajem 1993. godine od strane članova benda U škripcu — Aleksandra Vase Vasiljevića (gitariste), Aleksandra Luke Lukića (basiste) i Ratka Ljubičića (bubnjara), zajedno sa osnivačem benda Vampiri, Dejanom Pejo Pejovićem, Dejanom Petrovićem i Goranom Gedžom Redžepijem.

U februaru 1994. godine bend je izdao svoj prvi album pod nazivom Narodno pozorište, pod okriljem produkcijske kuće PGP RTS. Iste godine, Pejović Vasivljević, Lukić i Petrović napisali su sve pesme sa različitim muzičkim stilovima u kombinaciji sa pop rok zvukom. Na albumu se našli hitovi Baltazar, Mala mala, Što ja volim taj seks i Nije mi ništa. Album je producirao Đorđe Petrović, koji je takođe bio i klavijaturista na albumu. LP i audio-kasetu su dizajnirali Saša “Madoženja” Marković, a dizajn za izdanje u formatu kompakt-diska izdradio je Branko Lukić. Bend se takođe pojavio u filmu Srđana Dragojevića Dva sata kvalitetnog TV programa kao jedan od izvođača na novogodišnjoj zabavi.

Ratko Ljubučić i Goran Redžepi napustili su bend krajem 1995. i početkom 1996. godine, a bend je započeo angažovanje raznih bubnjara za svoje buduće pesme i nastupe.

Sredinom 1996. godine bend je izdao singl sa pesmom Ringišpil koja se nalazila na albumu Narodno pozorište i novu pesmu Brate Murate napravljenu u saradnji sa bubnjarom Marmom Milivojevićem u produkciji Saše Habića. Singl je izdat pod okriljem producentske kuće Komuna.

Drugi album benda Seljačka buna izašao je u maju 1997. godine. Pored trake Brate murate, koja se našla na albumu, ostatak albuma producirao je Đorđe Petrović, a na njemu su se našli hitovi kao što su Paranoja i Boli me kita. Petar Zver Radmilović bio je bubnjar na albumu, dok je na nastupima uživo bubnjar bio Branko Popović.

Bend je prestao sa radom početkom 1998. godine. Godine 2000. slovenačka izdavačka kuća Taped Pictures objavila je različite kompilacije umetnika sa pesmom Mala, mala.

Nakon raspada benda, Dejan Petrović ofmormirao je bend Centrala, dok je Dejan Pejović formirao bend Dibidus, zajedno sa Milanom Sarićem, bas gitaristom i osnivačem benda Deca loših muzičara, kao i sa gitaristom Jovom Jovićem. Bend Dibidus izvodi pesme benda Familija, a 2013. godine na uživo albumu Uživo iz kluba Fest našlo se pet pesama snimljenih originalno od strane benda Familija.

Godine 2011. pesma grupe Familija – Što ja volim taj seks izglasana je među 60 najboljih pesama ikada objavljenih na Radiju Beograd od njegovog postojanja.

Izvor: Wikipedia