Film

Film je rock sastav iz Zagreba, koji je osnovan 1979. godine.

Već nakon prvih nastupa skupina postaje vrlo popularna klupska novovalna atrakcija. Nakon pobjede sa skladbom “Neprilagođen” na ‘Omladinskom festivalu’ u Subotici, postižu veliku popularnost na prostoru bivše Jugoslavije.

Nakon što su se razišli s Branimirom Štulićem i sastavom Azra, Marino Pelajić (bas gitara), Mladen Juričić (gitara), Branko Hromatko (bubnjevi) i Jurislav Stublić (vokal), 1979. godine u Zagrebu osnivaju sastav ‘Šporko šalaporko i njegove žaluzine’ (po jednoj priči iz lista ‘Polet’), ali ga ubrzo mijenjaju u Film. Ubrzo im se pridružuje Jurij Novoselić (Kuzma Videosax) na saksofonu. Sastav Film je i prije objavljenoga materijala bio popularan kao novovalna klupska atrakcija. Juri Stubliću otac je bio operni pjevač, pa je već kao dijete stekao određeno iskustvo na sceni.

Vrijeme festivala

Prvu veću popularnost postižu u jesen 1980. godine nakon pobjede sa skladbom “Neprilagođen”, koju su izveli na ‘Omladinskom festivalu’ u Subotici. Također su nastupali kao predgrupa na turneji Lene Lovicha na prostoru bivše Jugoslavije. Prvi singl “Kad si mlad”/”Zajedno” objavili su 1980. godine za izdavača Suzy, a njegov izlazak kasnio je godinu dana zbog slike iz filma Barbarela, koju su željeli na omotu.

Veliku popularnost dobivaju nakon koncerta održanog u beogradskom ‘Domu omladine’ 1. siječnja 1981. godine, pod nazivom “Pozdrav iz Zagreba’. U to vrijeme s njima je povremeno nastupao glazbeni rock kritičar Dražen Vrdoljak, koji je svirao organu, a s njima je nastupio i na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine. Na festivalu su nastupili kao prošlogodišnji pobjednici i izazvali su prave ovacije publike koja se u velikom broju okupila pred scenom.

U to vrijeme dok sviraju po festivalima ostvaruju prijateljski odnos s članovima sastava Idoli, s kojima zajedno u ljeto 1981. godine kreću na turneju po Jadranskoj obali. u to vrijeme diskografska kuća Jugoton objavljuje koncertni mini LP Filma i Idola.

Prvi album

Prvi studijski album Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi, objavljuju 1981. godine u nakladi izdavačke kuće Helidon. Producent je bio Boris Bele iz slovenskog rock sastava Buldožer, dok je autor kompletnog materijala Jura Stublić.

Krajem godine dolazi do nesuglasica oko koncepcije za novi album između Jure Stublića i ostalih članova sastava, što je dovelo do dvomjesečnog zastoja u snimanju materijala. Nakon što su uspjeli doći do dogovora, objavljuju album Zona sumraka, na kojemu se nalaze depresivne skladbe inspirirane tadašnjim redukcijama struje.

1983. godine Marino Pelajić odlazi na odsluženje vojnoga roka, a ubrzo i Jurčić odlazi u vojsku, te Marina na koncertima mijenja Robert Krkač iz sastava Drugi način. Album Sva čuda svijeta sadrži skladbu “Mi nismo sami”, koju su zajedno s Filmom snimili i članovi švedske skupine pod nazivom ‘Have You Ever’.

1985. godine iz vojske su se vratili Pelajić i Jurčić i iste godine s novim bubnjarom Draženom Šolcom snimaju novi materijal za njihov sljedeći album Signali u noći. Produkciju su radili sami zajedno s Nikcom Van Edeom. Na snimanju je nastupilo nekoliko glazbenih gostiju, a neki od njih su Massimo Savić (gitara, prateći vokali), Davor Slamnig (gitara), Ljerka Šimara (harfa), Nikola Santro (trombon) i drugi. U isto vrijeme dok su svirali s Filmom Jurčić, Stančić i Pelajić osnovali su skupinu Le Cinema, s kojom su izvodili strane uspješnice punka i novog vala (Ramones, Blondie). U to vrijeme u Filmu kulminiraju dugogodišnje nesuglasice oko glazbenih ideja i dolazi do raspada originalne postave. Mladen Jurčić odlazi iz sastava i nastavlja svirati s Le Cinema, a kasnije osniva skupinu Vještice, da bi nakon Vještica prešao u sastav Šo! Mazgoon, svirao s Gego & Picigin bend, te oformio grupu Ljetno kino.

Jura Stublić i Film

Film 1987. godine nastavlja raditi pod imenom Jura Stublić i Film, u postavi Jura Stublić (vokal), Robert Krkač (gitara), Dario Kumerle (bas gitara), Željko Turčinović (bubnjevi) i Bojan Goričanin (klavijature), te iste godine obajvljuju studijski album Sunce sja!. Prateće vokale izvodili su Massimo Savić i Jurica Pađen. U ovom periodu krajem osamdesetih i početkom devedesetih, Stublić često mijenja postave u sastavu. 1989. godine u sastav umjesto Krkača i Turčinovića dolaze gitarist Deni Kožić i bubnjar Davor Vidiš. Iste godine objavljuju album Zemlja sreće, na kojemu kao glazbeni gosti nastupaju Laza Ristovski, Vlatko Stefanovski, Massimo Savić, Branko Bogunović, Davor Rodik i klapa Bonaca. U vrijeme Domovinskog rata, Stublić s Filmom objavljuje album Hrana za golubove, na kojemu se nalaze domoljubne skladbe “Bili cvitak” i “E moj druže beogradski”. Postavu Filma tada su činili Jura Stublić (vokal), Mario Zidar (gitara), Vjekoslav Magdalenić (klavijature), Ante Pecotić (bas gitara) i Goran Rakčević (bubnjevi). 1998. godine okuplja se prva postava Filma (Stublić, Jurčić, Stančić, Pelajić i Novoselić) kako bi nastupili na koncertu pod nazivom ‘Zagreb gori’.

Izvor

 1. Jura Stublić & Film – Radio Ljubav
 2. Jura Stublić & Film – E, moj druže Beogradski
 3. Jura Stublić & Film – Dođi gola, dođi bosa
 4. Jura Stublić & Film – Mog anđela više nema
 5. Jura Stublić & Film – Kćeri moja i sestrice
 6. Jura Stublić & Film – Grade, grade
 7. Jura Stublić & Film – Gdje sam bio
 8. Jura Stublić & Film – Dom
 9. Jura Stublić & Film – Bili cvitak
 10. Jura Stublić & Film – Golubove hranim
 11. Jura Stublić & Film – Dobre vibracije
 12. Jura Stublić & Film – Para
 13. Jura Stublić & Film – Uhvati vjetar
 14. Jura Stublić & Film – Rob ljubavi
 15. Jura Stublić & Film – Ponekad poželim
 16. Jura Stublić & Film – Vlak do zemlje sreće
 17. Jura Stublić & Film – Imam samo gitaru
 18. Jura Stublić & Film – Nosit ću tvoju sliku
 19. Jura Stublić & Film – Doći ću ti u snovima
 20. Jura Stublić & Film – Ljubav je zakon
 21. Film – Ana Nirvana
 22. Film – Chicago
 23. Film – Lijepo, lijepo, neopisivo
 24. Film – Na morskome plavom žalu
 25. Film – Nježno, nježno, nježnije
 26. Film – Želje i pozdravi
 27. Jura Stublić & Film – Valovi (68 – 77 – 87.)
 28. Jura Stublić & Film – Glas srca
 29. Jura Stublić & Film – Dom
 30. Jura Stublić & Film – Sjećam se prvog poljupca
 31. Jura Stublić & Film – Ivana
 32. Jura Stublić & Film – Srce na cesti
 33. Jura Stublić & Film – Poleti iznad grada
 34. Jura Stublić & Film – Ima li neko
 35. Jura Stublić & Film – Idemo kroz život
 36. Jura Stublić & Film – Ja nemam ništa (uzmi me)
 37. Film – Rijeke pravde
 38. Film – Sestra noć
 39. Film – Signali u noći
 40. Film – Pjevajmo do zore
 41. Film – Osmijesi
 42. Film – Njeno ime je tajna
 43. Film – Nevidljivi prsten
 44. Film – Gorim u vatri
 45. Film – Boje su u nama
 46. Film – Mjesec je večeras lud
 47. Film – Istina piše na zidu
 48. Film – Sanjam
 49. Film – Kad budu gorjeli gradovi
 50. Film – Ti zračiš zrake kroz zrak
 51. Film – Na drugoj strani neba
 52. Film – Mi nismo sami
 53. Film – Sva čuda svijeta
 54. Film – Zona sumraka
 55. Film – Pljačka stoljeća
 56. Film – Zagreb je hladan grad
 57. Film – 20000 milja iznad mora
 58. Film – James Bond-007
 59. Film – Bizz
 60. Film – Beli prah
 61. Film – Tajni tata
 62. Film – Krvariš oko ponoći
 63. Film – España
 64. Film – Dokaži
 65. Film – Neprilagođen
 66. Film – Mi smo pali s Marsa
 67. Film – Radio Ljubav
 68. Film – Moderna djevojka
 69. Film – Osjeti me
 70. Film – Odvedi me iz ovog grada
 71. Film – Trgovci srećom
 72. Film – Deep Coma Planet Fantastic Tour
 73. Film – Pazi na svoje lice
 74. Film – Zamisli
 75. Film – Ja sam tu
 76. Film – Dijete ulice
 77. Film – Kad si mlad
 78. Film – Zajedno