Gretta

Godina osnivanja: 2004.
Država: Hrvatska
Mesto: Zagreb
Aktivni period: 2004 -

Gretta je zagrebački rock kvartet osnovan u proljeće 2004. godine. Brojnim uspjesima na demo festivalima privlači pažnju publike i medija, a prvi dvostruki singl “Daj, daj / Sanjajmo” je zainteresirao diskografe te Gretta objavljuje svoje prvo slušbeno izdanje – EP “Stepenice” (Spona, 2006.). Nakon brojnih konceratnih i festivalskih nastupa diljem Hrvatske i maksi singla “Sami” (Spona / Dancing Bear, 2008.) Gretta snima debitantski album “Fanatik” (Spona / Dancing Bear, 2008.) na kojem se nalaze zapaženi singlovi “Gdje je ovdje ljubav”, “Dugo” i “Kad te vidim”.
Objavljivanje albuma daje bendu “vjetar u leđa” i otvara vrata za nastupe u regiji (Slovenija, BiH) te na velikim festivalima (Rokaj Fest, UFO…).

Drugi studijski album “Vidim što vidim” (Spona / Aquarius Records, 2010.) donosi promjenu zvuka Grette i diže grupu na višu razinu. Album dobiva izuzetno dobre kritike, a nominiran je i za diskografsku nagradu “Porin” u kategoriji “Najbolji alternativni album”. Singlovi “Istine su laži”, “Biti sam”, “Čudan san” i “Gubim sjaj” bilježe zavidan broj emitiranja na radijskim postajama, što Gretti omogućuje svirke na velikim pozornicama ispred renomiranih domaćih i svjetskih bendova (Tvornica kulture, White Lies, 2010.).

Album “Kreteni” (Spona / Aquarius Records, 2012.) je vrlo brzo prepoznat od publike, medija i glazbenih kritičara kao do tada najbolje i najzrelije ostvarenje Grette. Pjesma “Moderna” je postala hit i pronašla svoje mjesto na brojnim nacionalnim TOP listama, a “Kaos” je izabran za najbolji domaći singl godine na kultnom radiju 101. Uz snimanje albuma, singlova i videospotova Gretta je koncertno iznimno aktivna te koncertnom turnejom “Kreteni” prolazi gotovo cijelu Hrvatsku.

Povodom 10 godina postojanja benda, Gretta prvi put u karijeri radi duet, s pjevačicom Martinom Geber – Geby” i snima pjesmu “Malena”. “Malena” je poharala radijski eter – proglašena je pjesmom godine na Hrvatskom radiju, maksimalnih godinu dana se zadržala u HR TOP 40 (službena lista najemitiranijih hrvatskih singlova), bila druga najemitiranija domaća pjesma godine, a konačno priznanje je stiglo osvajanjem diskografske nagrade “Porin” u kategoriji “Najbolja vokalna suradnja”. Zanimljivo je da je Gretta 2015. godine čak dva puta nastupila u Domu sportova – kao podrška Massimu u velikoj dvorani te ispred Vatre u maloj dvorani, a iste godine pobjeđuje na prestižnom natjecanju bendova “Karlovačko Rockoff”. Krajem 2015. objavljuje album “Boje i mirisi”, koji je svoje mjesto pronašao na brojnim izborima najboljih domaćih albuma godine. Čak su četiri singla s albuma (“Malena”, “Sreća”, “Sjaj” i “Daleko je”) ušla u na nacionalnu listu najemitiranijih singlova HR TOP 40. Album su promovirali prvim regionalnim “Silent koncertom”, na kojem se muzika čula isključivo preko slušalica. Uz to, 2015. je Gretta pobijedila na Karlovačko RockOff festivalu.

2016. godine Gretta objavljuje zapažene singlove i videospotove “Nepobjedivi”, “Volim te od sutra” i “Tobogan”, kojim najavljuju svoj peti studijski album koji će objaviti početkom 2018.

U 2017. godini uz live svirke provode vrijeme u studiju na snimanju materijala za 5. ti studijski album i objavljuju dva singla i pripadajuća spota, Vatromet Za Kraj i Mali Svijet.

Gretta nastupa u postavi Tomislav Čubek Chubi (vokal, gitara), Hrvoje Medanić (gitara), Tomislav Kralj (bas gitara) i Robert Modlic (bubanj).

Izvor