Hari Mata Hari

Hari Mata Hari je bosanskohercegovačka pop grupa, koja sa preko 1000 održanih koncerata i 5 miliona prodatih albuma spada u jednu od tiražnijih grupa na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Poznati su po desetinama ljubavnih balada sa jakim primesama lokalnog zvuka koje su postigle izuzetan komercijalni uspeh i ostale evergrin hitovi. Grupa Hari Mata Hari je osvojila treće mesto na Pesmi Evrovizije 2006. godine u Atini, predstavljajući Bosnu i Hercegovinu sa pesmom Lejla, koju je komponovao Željko Joksimović.

Grupa Hari Mata Hari je često menjala sastav. Danas je čine Hari Varešanović (vokal), Izudin Izo Kolečić (bubnjevi, udaraljke), Karlo Martinović (solo gitara, prateći vokal) i Nihad Voloder (bas-gitara, prateći vokal). Većinu pesama Hari Mata Harija komponuje i aranžira Varešanović, a tekstove piše Fahrudin Pecikoza-Peco. Osim brojnih koncerata u sarajevskoj „Skenderiji“ i „Zetri“, Hari Mata Hari nikada nije imao problema da napuni koncerte bilo gde na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Godine 1999. su u Beogradu sedam uzastopnih dana svirali rasprodane koncerte u „Sava centru“.

Istorija

1985—1991: osnivanje, uspeh, izbeglištvo i ponovno okupljanje

Muzički sastav Hari Mata Hari osnovan je u jesen 1986. godine u Sarajevu, a već dve godine kasnije, 1988. godine, grupa počinje da snima za zagrebački Jugoton i sledi serija uspešnih izdanja. Album Ja te volim najviše na svijetu iz 1988. godine koji je prodat u 300.000 primeraka, nosio je 10 pesama koje su listom još uvek (2006) slušane. Usledila je 1989. godina i ploča Volio bih da te ne volim, prodata u 500.000 kopija, te album Strah me da te ne volim iz 1990. godine, koji je prodat u rekordnih 700.000 primeraka. Na tada izuzetno jakoj jugoslovenskoj pop sceni kasnih osamdesetih, pesme sastava Hari Mata Hari su uvek bile pri samom vrhu lestvica. Na turnejama su im gostovale La Toja Džekson i Sabrina. Hari Mata Hari su na tri „Mesama“ za redom (1989, 1990. i 1991) osvajali titulu najbolje pop grupe SFRJ. Pripale su im i nagrade za pesmu godine, kao i „Oskar popularnosti“.

Raspad Jugoslavije i rat koji je on prouzrokovao, ostavio je traga i u karijeri grupe Hari Mata Hari. Godine 1991. sastav izdaje album Rođena si samo za mene za sarajevski Diskoton, na kojem se nalazi i pesma Ja ne pijem snimljena sa Harisom Džinovićem, ali koji je imao skromniji uspeh. Zatim su aktivnosti zamrle do 1994. godine, kada su u izbeglištvu objavili ploču Ostaj mi zbogom ljubavi na kojem se nalazi obrada pesme Poletjela golubica sa Halidom Bešlićem. Od celog Hari Mata Harija delovali su tada samo Hari i Izo, a grupa se okupila tek 1997/98. godine, kada joj se priključuju Karlo Martinović i Miki Bodlović, te Adi Mulihalilović i Emir Mehić. Na scenu su se vratili na velika vrata albumom Ja nemam snage da te ne volim iz 1998. godine.

1999—2005: prva Pesme Evrovizije i „Baš ti lijepo stoje suze“

Hari Mata Hari se prijavio na prvi zajednički nacionalni izbor za Pesmu Evrovizije 1999. godine sa pesmom Starac i more, te i pobedio na izboru za predstavnika Bosne i Hercegovine na Pesmi Evrovizije u Jerusalimu, ali je pesma naknadno diskvalifikovana, jer se ispostavilo da je Hari pesmu ranije prodao u Finskoj, gde je u međuvremenu i snimljena i izdata pre propisanog roka. Članovi sastava tako nisu otišli na Pesmu Evrovizije — iako je bubnjar Izudin Kolečić učestovovao u pratnji Zlatana Fazlića Fazle sa pesmom Sva bol svijeta na prvom samostalnom učešću Bosne i Hercegovine na Pesmi Evrovizije 1993. godine u Milstritu — umesto njih, na Pesmi Evrovizije su učestvovali drugoplasirani Dino Merlin i Beatris sa pesmom Putnici, osvojivši sedmo mesto, najbolji plasman do tada za Bosnu i Hercegovinu. Iste godine, Hari je sa Hankom Paldum snimio duet Crni snijeg, a 2001. godine izlazi novi album Baš ti lijepo stoje suze, sa nekoliko pesama koje su postale veliki hitovi — Kao domine, Zjenico oka moga, Baš ti lijepo stoje suze kao i gostujući nastupi Sulejmana Ramadanovskog-Ramčeta u Sad znam fol i Dragane Mirković na Ja imam te, a kô da nemam te. Godine 2002. sa pesmom Ružmarin, koja je postala veliki hit, nastupaju u finalu šestog Hrvatskog radijskog festivala i predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na takmičenju za Pesmu OGAE u Francuskoj, a 2003. godine nastupaju sa pesmom Idi, idi na sedmom Hrvatskom radijskom festivalu, te sa pesmom Navodno snimljenom sa Ivanom Banfić i na Splitskom festivalu. Nakon niza koncerata po Balkanu, Evropi i Australiji, grupa je počela da sprema novi album, pridružio im se Harijev dugogodišnji saradnik Franjo Valentić, a napustio Miki Bodlović radi samostalne karijere. Na osmom Hrvatskom radio festivalu učestvovali su sa pesmom Nema čega nema, a na Splitskom festivalu sa pesmom Zakon jačega sa Kemalom Montenom. Krajem godine izašao je i brži album pod tim nazivom, za beogradski Haj-faj centar, zagrebački Kroacija rekords i sarajevski Diskoton.

2006—2009: Pesme Evrovizije 2006. i „Sreća“

Javni RTV servis Bosne i Hercegovine je predstavnika za Pesmu Evrovizije 2006 godine u Atini izabrao internom selekcijom, a 9. februara je saopštio da će to biti sastav Hari Mata Hari, potvrđujući glasine koje su o ovome kružile već dva meseca. Emiter je bosanskohercegovačkoj Evrosong kampanji dao i naziv Vrijeme je za Bosnu i Hercegovinu, a pesmu opisao kao bosansku verziju priče o Romeu i Juliji. Prvi je put pesma prikazana javnosti 5. marta 2006. godine na posebnoj večeri „BH Evrosong 06“ u sarajevskom Narodnom pozorištu uz živi prenos RTV BiH, gde ju je Hari otpevao uživo uz ovacije publike, a šest dana kasnije Hari je sa pesmom bio i na prvom gostovanju u Beogradu, na finalnoj večeri Evropesme-Europjesme 2006. Pesma Lejla je snažna balada o neuzvraćenoj, dalekoj ljubavi sa jakim zvukom sevdaha i deonicama lokalnih instrumenata. Tekst su pisali Fahrudin Pecikoza i Dejan Ivanović na muziku Željka Joksimovića. Joksimović, predstavnik Srbije i Crne Gore na Pesmi Evrovizije 2004. godine u Istanbulu, izjavio je da je odbio slične ponude iz nekoliko evropskih zemalja i da je Lejlu radio bez naknade, kao dragi poklon. Promotivni spot, koji je režirao Pjer Žalica, osim Harija i družine, prikazuje i tradicionalne tkalje i duvandžiju, a sniman je na nekoliko lokacija u Hercegovini — u planinama kraj Blidinja, na jezeru-nacionalnom parku Hutovo blato, na Ruištu, i u Mostaru, kraj Starog mosta i u starom gradskom jezgru. Pesma je zvanično dobila naziv nakon glasanja na mrežnom mestu RTV BiH, a ostali predlozi bili su Zar bi mogla ti drugog voljeti i Sakrivena. Na Izboru, pesma je osvojila treće mesto, što je do sada najbolji plasman predstavnika Bosne i Hercegovine na tom takmičenju.

Tri godine nakon uspeha na Pesmi Evrovizije u Atini, grupa Hari Mata Hari izdaje studijski album „Sreća“ za beogradski „Siti rekords“. Na albumu se nalaze gostujući nastupi Arsena Dedića u „Sve smo podijelili“, Eldina Huseinbegovića u pesmi „Tvoje je samo to što daš“, te Nine Badrić u „Ne mogu ti reći šta je tuga“, kojom je i najavljen novi album, kao i obrada sevdalinke „Jutros mi je ruža procvjetala“. U novembru 2009. godine grupa je održala seriju uspešnih koncerata u „Sava“ centru u Beogradu.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.
Dodajte biografiju
 1. Hari Mata Hari & Jelena Tomašević – Nema ljubavi
 2. Hari Mata Hari & Elena Risteska – Još me plašiš
 3. Hari Mata Hari – Četiri vjetra
 4. Hari Mata Hari – Ćilim
 5. Hari Mata Hari – Lastavica
 6. Hari Mata Hari – Ne traži riječ
 7. Hari Mata Hari – Previše si blizu
 8. Hari Mata Hari – Sarajevo
 9. Hari Mata Hari – Srijeda
 10. Hari Mata Hari – Staromodan tip
 11. Hari Mata Hari – Zavoljeh te ludo
 12. Hari Mata Hari – A gdje je ona
 13. Hari Mata Hari – Idi, idi
 14. Hari Mata Hari – Moj si porok
 15. Hari Mata Hari – Kad jesen zamuti
 16. Hari Mata Hari – Napiši mi na čelo
 17. Hari Mata Hari – Nema čega nema
 18. Hari Mata Hari – Proljeće je
 19. Hari Mata Hari – Što me mamiš
 20. Hari Mata Hari – Vječno u nju zaljubljen
 21. Hari Mata Hari & Kemal Monteno – Zakon jačeg
 22. Hari Mata Hari – Crni snijeg
 23. Hari Mata Hari – Ruzmarin
 24. Hari Mata Hari – Starac i more
 25. Hari Mata Hari & Osmah Hadžić – U ludnici
 26. Hari Mata Hari – Emina
 27. Hari Mata Hari – Gdje li si sada, ljubavi
 28. Hari Mata Hari – Ja nemam snage da te ne volim
 29. Hari Mata Hari – K’o prvi dan
 30. Hari Mata Hari – Ne lomi me
 31. Hari Mata Hari – Nije čudo što te volim ludo
 32. Hari Mata Hari – Pusti me Bože, pusti me
 33. Hari Mata Hari – Upomoć
 34. Hari Mata Hari – Znam da te gubim
 35. Hari Mata Hari – Da mi je ova pamet bila
 36. Hari Mata Hari – Bilo je lijepo dok je trajalo
 37. Hari Mata Hari – Ja sam kriv što sam živ, što te moram voljeti
 38. Hari Mata Hari – Ostaj mi zbogom ljubavi
 39. Hari Mata Hari – Poslije nas
 40. Hari Mata Hari – Sam pao, sam se ubio
 41. Hari Mata Hari – Ti si mi droga
 42. Hari Mata Hari & Halid Bešlić – Poletjela golubica
 43. Hari Mata Hari – Ja ne pijem
 44. Hari Mata Hari – Nije za te’ bekrija
 45. Hari Mata Hari – Nije zima što je zima
 46. Hari Mata Hari – Otkad tebe nema
 47. Hari Mata Hari – Sedam rana od sedam jarana
 48. Hari Mata Hari – Ti rođena si samo za mene
 49. Hari Mata Hari – Zbog tebe
 50. Hari Mata Hari – Znam priču o sreći
 51. Hari Mata Hari – Daj još jednom da ti čujem glas
 52. Hari Mata Hari – Lud sam za tobom
 53. Hari Mata Hari – Ne budi me
 54. Hari Mata Hari – Nek nebo nam sudi
 55. Hari Mata Hari – Ostavi suze za kraj
 56. Hari Mata Hari – Otkud ti k’o sudbina
 57. Hari Mata Hari – Prsten i zlatni lanac
 58. Hari Mata Hari – Sjeti se ljeta
 59. Hari Mata Hari – Strah me da te volim
 60. Hari Mata Hari – Zakuni se, oživi me
 61. Hari Mata Hari – Na more dođite
 62. Hari Mata Hari – Godina za godinom
 63. Hari Mata Hari – Reci srećo
 64. Hari Mata Hari – Spavaj mi, spavaj
 65. Hari Mata Hari – Sve ljubavi su tužne
 66. Hari Mata Hari – Svi moji drumovi
 67. Hari Mata Hari – Što je bilo, bilo je
 68. Hari Mata Hari – Ti znaš sve
 69. Hari Mata Hari – Volio bih da te ne volim
 70. Hari Mata Hari & Tajči – Pazi šta radiš
 71. Hari Mata Hari – Hej, kako si
 72. Hari Mata Hari – Igrale se delije
 73. Hari Mata Hari – Ja te volim najviše na svijetu
 74. Hari Mata Hari – Javi se
 75. Hari Mata Hari – Kad dođe oktobar
 76. Hari Mata Hari – Naše malo misto
 77. Hari Mata Hari – Posljednji valcer sa Dunava
 78. Hari Mata Hari – Ruža bez trna
 79. Hari Mata Hari – Zapleši
 80. Hari Mata Hari & Tajči – Sedamnaest ti je godina
 81. Hari Mata Hari – Ako padate snjegovi bijeli
 82. Hari Mata Hari – Eh, da si još malo ostala
 83. Hari Mata Hari – Hajde ustani
 84. Hari Mata Hari – Hej, hej, djevojke
 85. Hari Mata Hari – Ivana
 86. Hari Mata Hari – Ne bi te odbranila ni cijela Jugoslavija
 87. Hari Mata Hari – Ne zaboravi
 88. Hari Mata Hari – Nek’ Bosna zapjeva
 89. Hari Mata Hari – Nova godina
 90. Hari Mata Hari – Zvijezde brinu za nas
 91. Hari Mata Hari – Barbara
 92. Hari Mata Hari – Gdje si sad
 93. Hari Mata Hari – Kose oči
 94. Hari Mata Hari – Mandarina
 95. Hari Mata Hari – Merjema
 96. Hari Mata Hari – Ne boj se prvog snijega
 97. Hari Mata Hari – Polarna noć
 98. Hari Mata Hari – Skini haljinu
 99. Hari Mata Hari – U tvojoj kosi
 100. Hari Mata Hari – Zapali me
 101. Hari Mata Hari – Da ti k’o čovjek oprostim
 102. Hari Mata Hari – Azra
 103. Hari Mata Hari – Bomba
 104. Hari Mata Hari – Jutros mi je ruža procvjetala
 105. Hari Mata Hari – Ljubav
 106. Hari Mata Hari – Sreća (Gitara)
 107. Hari Mata Hari – Stope da ti ljubim
 108. Hari Mata Hari – U znaku djevice
 109. Hari Mata Hari – Uplakanooka
 110. Hari Mata Hari – Zaigra srce moje
 111. Hari Mata Hari feat. Arsen Dedić – Sve smo podijelili
 112. Hari Mata Hari feat. Eldin Huseinbegović – Tvoje je samo to što daš
 113. Hari Mata Hari feat. Nina Badrić – Ne mogu ti reći šta je tuga
 114. Hari Mata Hari – Baš ti lijepo stoje suze
 115. Hari Mata Hari – Ja odavno nemam razloga za smijeh
 116. Hari Mata Hari – Kada izgorim
 117. Hari Mata Hari – Kao domine
 118. Hari Mata Hari – Naći ću sebi nekog na ovom globusu
 119. Hari Mata Hari – Proklet sam što ti opraštam
 120. Hari Mata Hari – Zavedi me
 121. Hari Mata Hari – Zjenico oka moga
 122. Hari Mata Hari & Dragana Mirković – Ja imam te, a k’o da nemam te
 123. Hari Mata Hari & Ramče – Sad znam fol