Himzo Polovina

Dr Himzo Polovina (Mostar, 11. mart 1927 — Plav, 5. avgust 1986) je bio bosanskohercegovački pevač narodne muzike. Bio je prikupljač pesama, interpretator, tekstopisac, kompozitor, odličan poeta i doktor-specijalista neuropsihijatar.

Mnogi smatraju da je on najprominentniji pevač i sakupljač sevdalinki svih vremena. Polovinin sakupljački i interpretativni rad starogradske (malovaroške) pesme se karakteriše kao autentično muzičko nasleđe Bosne i Hercegovine. Njegovo duboko razumevanje i znanje duha sevdalinki ostavilo je veliki trag u bosanskoj kulturi.

Kao dečak je sticao prva pevačka saznanja od svog muzikalnog oca Mušana, koji je veoma dobro svirao šargiju. Otac Mušan je voleo pesmu pa bi Himzu sa svojom braćom i sestrama poređao ispred sebe i terao da pevaju u jedan glas. Često ih je savetovao da idu u Muslimansko društvo „ITIHAD“.

Pored značajnijeg učešća u dramskoj sekciji M. D. „ITIHAD“ tu je usavršio svoje recitatorske mogućnosti. To je bilo između 1935. i 1940. godine. Pred sam Drugi svetski rat je počeo da uči violinu kod poznatog profesora i majstora violine Karla Malaceka, poreklom Čeha.

Bio je član folklornog ansambla RKUD „Abrašević“, od 1947. godine do odlaska u Sarajevo. Sa pomenutim ansamblom odlazi na turneje po selima i gradovima bivše Jugoslavije. Voleo je bogatstvo narodnih nošnji, pa ih je češće koristio na javnim nastupima i kao pevač.

Godine 1950. kao student Medicinskog fakulteta bio je član Studentskog KUD „Slobodan Princip Seljo”, a nastupa i sa KUD „Ivo Lola Ribar”, KUD „Proleter“, ZKUD „Vaso Miskin Crni”, KUD „Miljenko Cvitković”, te za amaterska društva koja su imala muzičke multietničke programe.

Tokom svoje pevačke karijere završava studije medicine i postaje doktor specijalista – neuropsihijatar. U praksi uspešno primenjuje metode psihijatrije, socioterapije i muzikoterapije. Užem krugu medicinskih stručnjaka poznati su njegovi naučni radovi iz pomenutih oblasti objavljenih u stručnim publikacijama. Bio je cenjen lekar u Bolnici za mentalnu rehablitaciju Jagomir u Sarajevu sve do svoje smrti.

Pored govorne mane u izgovaranju glasa „r“ uspeo je zagolicati muzičke stručnjake pesmom: Mehmeda je stara majka karala (u kojoj imaju samo dva „r“). Tada se u Radio Sarajevu pevalo uživo. To je bilo u januaru 1953. godine kada su ga kolege nagovorile da se prijavi na audiciju pevača. Primljen je i dobio izvrsne muzičke stručnjake koji su vodili računa da od Himze naprave vrsnog umetnika.

Himzo Polovina je u pevačkoj karijeri proveo više od trideset godina. Nastupao je u zemlji i inostranstvu prenoseći slavu narodne pesme, a posebno sevdalinke. Snimio je dvadesetak gramofonskih ploča koje su dostigle milionske tiraže, kao i nekoliko audio-kaseta visoke muzičke vredosti. Napravio je veliki broj arhivskih snimaka za Radio Sarajevo. Često je nastupao na koncertima priređenim u humanitarne svrhe, po bolnicama, domovima penzionera, iznemoglih i starijih osoba, domovima za napuštenu decu, klubovima lečenih alkoholičara itd.

Polovina je pet godina pauzirao na Radio Sarajevu zbog nesporazuma sa ljudima te kuće. Slušaocima je za tih pet godina nedostajao Himzo Polovina. Tražili su ga i upućivali žalbe Radio Sarajevu. U Radio Sarajevu su govorili da način pevanja Himze Polovine ne odgovara koncepcijama i stilu koji neguju. U međuvremenu, jedan savezni žiri, ocenjujuci pevače narodnih pesama, dao je visoku ocenu Himzi Polovini, naročito ističući njegov stil i afinitet prema višim estetskim vrednostima u sadržaju pesme. I žiri je kao i slušaoci bio impresioniran kada je Himzo, kako to samo on ume, tiho i osećajno, zapevao: Nevjera je tuga golema na srcu…

Himzo je pevao skoro o svim gradovima Bosne i Hercegovine, o lepom gradu Višegradu, o postanku Banje Luke, o Saraj Bosni – Sarajevu divnom mestu, o Tuzli koju je opasala guja, o hairima koje gradi Mehmed paša Sokolović po Bosni…

Prilikom njegovog poslednjeg koncerta, u Plavu (Crna Gora) 5. avgusta 1986. godine, umro je od posledica srčanog udara. Poslednja pesma koju je otpevao bila je Emina.

Sahranjen je u groblju Bare u Sarajevu.

Nakon smrti, Himzino muzičko delo ostaje još popularnije, te mnoge radio-stanice i disko kuće presnimavaju njegove muzičke materijale i emituju ih.

Bio je oženjen sa Fikretom Medošević. Imao je kćerku Rubinu i sina Edmira.

Izvor: Wikipedia

 1. Himzo Polovina – Lijepi li su mostarski dućani
 2. Himzo Polovina – Sunce tone, dan se kloni
 3. Himzo Polovina – Tri livade, nigdje hlada nema
 4. Himzo Polovina – Karanfile cvijeće moje
 5. Himzo Polovina – Oj, Boga ti, siva ptico, sokole
 6. Himzo Polovina – Poljem se vija Hajdar delija
 7. Himzo Polovina – Snijeg pade na behar na voće
 8. Himzo Polovina – Mehmed Paša tri cara služio
 9. Himzo Polovina – Dobro došli kićeni svatovi
 10. Himzo Polovina – Izvi se Mujo na grane
 11. Himzo Polovina – Jasenice, nestalo ti gaza
 12. Himzo Polovina – Kliknu vila sa vrha Porima
 13. Himzo Polovina – Mujagu majka budila
 14. Himzo Polovina – Omere prvo gledanje
 15. Himzo Polovina – Poletjela dva goluba
 16. Himzo Polovina – U Trebinju gradu
 17. Himzo Polovina – Djevojka je zelen bor sadila
 18. Himzo Polovina – Ikindija
 19. Himzo Polovina – Kad ja pođoh na Bembašu
 20. Himzo Polovina – Kradem te u večeri
 21. Himzo Polovina – Oj djevojko Anadolko
 22. Himzo Polovina – Razbolje se lijepa Hajrija
 23. Himzo Polovina – Sjećaš li se kad si lani
 24. Himzo Polovina – Vino piju nane age Sarajlije
 25. Himzo Polovina – Čije je ono djevojče
 26. Himzo Polovina – Čudna jada od Mostara grada
 27. Himzo Polovina – Dunjaluče golem ti si
 28. Himzo Polovina – Ima l’ jada k’o kad akšam pada
 29. Himzo Polovina – Oj djevojko, džidžo moja
 30. Himzo Polovina – Širi mjesec po Igmanu zrake
 31. Himzo Polovina – Široka kita rakita
 32. Himzo Polovina – Voljelo se dvoje mladih
 33. Himzo Polovina – Jesi li čula dušo
 34. Himzo Polovina – Otputovah u daljine
 35. Himzo Polovina – Jutros prođoh kroz čaršiju
 36. Himzo Polovina – Dvore gradi Komadina Mujo
 37. Himzo Polovina – Akšam geldi
 38. Himzo Polovina – Ehlimana
 39. Himzo Polovina – Imam curu malenu
 40. Himzo Polovina – Komšinica
 41. Himzo Polovina – Azra
 42. Himzo Polovina – Lutaj pjesmo
 43. Himzo Polovina – Meni draga sitna pisma piše
 44. Himzo Polovina – Moj behare
 45. Himzo Polovina – Telal viče
 46. Himzo Polovina – Nema ljepše cure od malene Đule
 47. Himzo Polovina – Pusti me majko
 48. Himzo Polovina – Kad se jangin iz sokaka pomoli
 49. Himzo Polovina – Zaplakala stara majka Džafer-begova
 50. Himzo Polovina – Otvor’ vrata od hamama
 51. Himzo Polovina – Emina
 52. Himzo Polovina – Hasanagin sevdah što te nema
 53. Himzo Polovina – Pokraj kuće male
 54. Himzo Polovina – Gondže ružo u zelenom sadu
 55. Himzo Polovina – Stade se cvijeće rosom kititi
 56. Himzo Polovina – U lijepom starom gradu Višegradu