Indexi

Godina osnivanja: 1962.
Država: Bosna i Hercegovina
Mesto: Sarajevo
Aktivni period: 1962 - 2001

Indeksi (u originalu Indexi) su bili jugoslovenska rok grupa iz Sarajeva. Grupa je osnovana 1962. u Sarajevu, a raspala se 2001. kada je preminuo pevač Davorin Popović.

Osnivanje grupe

Indeksi su osnovani 1962. godine u Sarajevu. Indekse je osnovala grupa studenata, pa otuda i sam naziv grupe. Njeni osnivači su ritam gitarista Ismet Arnautalić i bas-gitarista Šefko Akšamija. Sastav su zajedno s njima činili: solo gitarista Slobodan Misaljević, klavijaturista Đorđe Uzelac i bubnjar Nedim Hadžihasanović. U početku su svirali instrumentalnu muziku, obrade svetskih hitova grupa kao što su Šedouz i Kinks, ali je s njima na igrankama u dvorani „Sloga“ povremeno nastupao pevač Alija Hafizović. 1963. umesto Nede Hadžihasanovića za bubnjeve dolazi Đorđe Kisić.

Rane godine

Na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1964. Indeksi su osvojili drugo mesto i kao nagradu dobili mogućnost da snime prvi singl na kome su se našle četiri instrumentalne teme. Odlučili su se za obrade tadašnjih hitova “Sedam veličanstvenih” (tema iz filma “Sedam veličanstvenih”), “Večeras u gradu mladih” (“Teensville Tonight” Džonija i Harikena) i “Atlantida” (“Atlantis” Šedouza), dok je pesmu “Nikada” komponovao Ismet Arnautalić.

Krajem 1964. Indeksima se priključuje pevač Davorin Popović, koji je do tada nastupao s grupom Pauci. Tokom 1965. nastavlja se osipanje prvobitne postave. Grupu napuštaju Slobodan Misaljević, Šefko Akšamija i Đorđe Uzelac, a iz grupe Lutalice dolaze gitarista Slobodan Kovačević i basista Fadil Redžić.

Godine 1967. Indeksi nastupaju na prvom sarajevskom festivalu „Vaš šlager sezone“, održanom u aprilu u dvorani „Đuro Đaković“, na kojem su izveli Kovačevićevu kompoziciju “Oko malih stvari svađamo se mi” koju je PGP RTB objavio na festivalskoj ploči. Na takmičenju za Pesmu Evrovizije izveli su Kovačevićevu kompoziciju na stihove Nikole Borote “Pružam ruke” i ona je uz pesme “Zašto je prazan čitav svijet”, “Naše doba” i obradu “Nowhere Man” Bitlsa (u njihovom prepevu “Jednom smo se svađali”) kompletirala drugi singl Indeksa. Dolaskom orguljaša i kompozitora Kornelija Kovača 1967. godine, Indeksi se sve više orijentišu na sopstveni materijal. Oktobra 1967. godine svirali su na festivalu u Opatiji i postali prvi vokalno-instrumentalni sastav koji je učestvovao na toj manifestaciji. Izveli su pesme “Nedjeljom ujutro” i “Neću biti sam” Đorđa Novkovića. Te godine su često na koncertima i pločama pratili pevačicu Zdenku Vučković. U novembru 1967. godine otišli su na dvomesečnu turneju po Sovjetskom Savezu. Po povratku su nastupili na festivalu „Vaš šlager sezone ’68” sa pesmom “Pustinjak”, koja je uz kompozicije drugih izvođača zabeležena na albumu u izdanju PGP RTB-a.

U proleće 1968. godine bubnjar Đorđe Kisić napušta Indekse, a na njegovo mesto dolazi Miroslav Šaranović. Na Opatijskom festivalu ’68 Indeksi su sa kompozicijom Petka Kantardžijeva “Jutro će promijeniti sve” osvojili treću nagradu, a izveli su i Kornelijevu “Ako jednom budeš sama”. Te jeseni Kornelije je prešao u Beograd i osnovao Korni grupu, a u postavu je umesto njega ušao novi klavijaturista Đorđe Novković.

Zlatno razdoblje Indeksa

Sledi istorijski datum u karijeri Indeksa – 15. januar 1969. Tog dana započelo se snimanje pesme “Plima”, koju je komponovao Slobodan Bodo Kovačević, a tekst napisao Kornelije Kovač. Sledeći jednako važan događa se u istoj godini, 11. oktobra, kada je snimljena prva domaća rok poema “Negdje na kraju u zatišju”, prva rok pesma koja je trajala duže od 10 minuta. Melodiju je komponovao Slobodan Kovačević na stihove Želimira Altarca Čička.

U decembru 1969. godine Ismet Aranutalić je otišao u vojsku i neće se više vratiti u Indekse. Kasnije je s Goranom Bregovićem i Zoranom Redžićem osnovao sastav Jutro, preteču Bijelog dugmeta.

Početkom 1970. godine opet se događa jedna od brojnih personalnih promjena za klavijaturama. Đorđe Novković se pridružio grupi Pro Arte, a zamenio ga je Ranko Rihtman. Na takmičarskoj rok večeri festivala „Zagreb ’70”, Indeksi su nastupili s pesmom “Da sam ja netko”, koju je komponirao Hrvoje Hegedušić, a tekst je napisala Maja Perfiljeva i osvojili su drugo mesto, iza Korni grupe. “Da sam ja netko” uz “Svijet u kome živim” (muzika Kovačević-Redžić, tekst Želimir Altarac) objavljena je na singl ploči u izdanju zagrebačkog Jugotona. Sledeće godine, takođe na rok večeri festivala „Zagreb ’71”, Indeksi su izveli ambicioznu kompoziciju “Izvor” (muzika Hegedušić, tekst Perfiljeva) i ovaj put osvojili prvo mjesto, ispred Korni grupe. Nažalost, pesma nikada nije snimljena i objavljena na pločama. Iz grupe odlazi Ranko Rihtman i novi orguljaš je Vlado Pravdić (eks Vokinsi, Ambasadori), ali će i on od jeseni krenuti dalje (odlazi u grupu Jutro Gorana Bregovića), pa je klavijaturist Indeksa postao Enco Lesić (eks Dalmatini, Split). Iste godine na festivalu „Vaš šlager sezone“ Indeksi su sa pesmom Milana Đajića “Da li postoji ljubav” osvojili su drugo mjesto publike. U januaru 1972. godine u muzičkoj emisiji “Maksimetar” TV Beograd, Indeksi promovišu pesmu Enca Lesića “Sve ove godine” koja je postala mega-hit (1981. godine pesmu je u ska formi obradilo Bijelo dugme). Lesić je ubrzo napustio Indekse i u Zagrebu osnovao grupu Spektar. S Indeksima je ponovo Vlado Pravdić koji je u grupi ostao do 1973. godine kada je prešao u grupu Jutro. U proleće 1972. godine Indeksi nastupaju na prvom BOOM festivalu, održanom u Ljubljani, a koncertni snimak pesme “Hej ti, mlado momče” (muzika Ljupče Konstatinov, tekst Maja Perfiljeva) zabeležen je na duplom albumu s ovog festivala. Potom nastupaju na „Zagreb festu“ s pesmom “Sanjam” (Hrvoje Hegedušić, Maja Perfiljeva), da bi ubrzo po povratku u Sarajevo uradili i pesmu “Balada” (muzika Fadil Redžić i Slobodan Kovačević, stihovi Maja Perfiljeva), koja je uz “Sanjam” objavljena na još jednom izuzetno popularnom singlu grupe (Jugoton, 21. jun 1972). Desetogodišnjicu postojanja proslavili su u kasnu jesen 1972. godine rasprodanim koncertom u sarajevskoj „Skenderiji“. U novembru iste godine, sa četvorogodišnjim zakašnjenjem, napokon je objavljen (maksi) singl s “Plimom”. Ploča je dostigla visok tiraž i postala evergrin u karijeri Indeksa.

Odustajanje od rok izraza

Početkom 1973. godine došlo je do čudne muzičke fuzije sa sastavom Pro arte. U to vreme Indeksi su opet ostali bez orguljaša, pa su sa Đorđem Novkovićem, čiji je sastav Pro arte takođe bio u personalnoj krizi, smislili neobično rešenje – spajanje dve grupe. Uz Novkovića, grupi je pristupio i pevač Vladimir Savčić Čobi, pa su delovali pod imenom Pro arte – Indeksi. Na festivalima su birali ime u zavisnosti od toga sa kojim pevačem su nastupali. U toj postavi su otišli na turneju po Bugarskoj i snimak njihovog nastupa je pod imenom „Indeksi + Pro Arte“ objavila izdavačka kuća Balkanton.

U aprilu 1973. godine Indeksi su osvojili prvo mesto na festivalu „Vaš šlager sezone“ sa pesmom Aleksandra Koraća “Predaj se srce”, koja im je donela i prvi zlatni singl. Ovo je prelomni trenutak u karijeri Indeksa, koji sve više napuštaju avangardni rok izraz i počinju se baviti tzv. laganim notama. U novembru 1973. godine Kovačević i Popović su otišli u vojsku i grupa nije radila godinu dana. Pauzu su popunili nastupom na Opatijskom festivalu s pesmom “Samo su ruže znale” kao i singlovima koje su snimili pre prestanka rada. U to vreme je izašao njihov prvi LP album, ali ne s novim pesmama, nego kao kompilacija najuspešnijih kompozicija sa singlova.

Krajem 1974. godine grupa je nastavila s radom. Umesto bubnjara Miroslava Šaranovića (koji je prešao u Ambasadore) za bubnjevima je sada bio Milić Vukašinović (eks Čičak, Mića, Goran i Zoran), a klavijature je, umesto Novkovića koji se u međuvremenu preselio u Zagreb, svirao profesor muzike Miroslav Maraus.

Uoči Nove 1975. godine grupa je objavila singl s pesmama “Bacila je sve niz rijeku” (muzika Fadil Redžić, tekst Kemal Monteno) i “Pogrešan broj”. Na spektakularnom koncertu koji je 22. februara 1976. održan u Skenderiji, pod nazivom “Povratak Indeksa”, doživeli su očekivan trijumf. Posle tog nastupa krenuli su na turneju po Jugoslaviji, a predgrupa im je bio novi sastav Teška industrija, predvođen klavijaturistom Gaborom Lenđelom. Tokom turneje iz grupe je otišao Maraus, a u grupu se vratio Enco Lesić. Na „Opatiji ’75” Indeksi su izveli Lenđelovu pesmu “Ti si mi bila naj naj”, a na festivalu „Vaš šlager sezone“ osvojili su treće mesto po izboru publike s pesmom “Volim te” Aleksandra Koraća. Na Splitskom festivalu predstavili su se s pesmom Đorđi Peruzovića “Obala pusta, obala vrela”.

U drugoj polovini 1975. godine Davorin Popović je realizovao solo album “Svaka je ljubav ista (osim one prave)” koji su snimili kompletni Indeksi. Ploča je promovisana velikim koncertom 21. februara 1976. godine u Skenderiji, a Davorina Popovića su i na koncertu pratili Indeksi i njihov novi klavijaturista Nenad Jurin (eks Kod).

Indeksi su po običaju nastupili na festivalu „Vaš šlager sezone“, s Redžićevom pesmom “Moja Hana”, a Davorin Popović je dobio nagradu za najbolju interpretaciju. Na festivalu Beogradsko proleće s pesmom “Stani malo zlato moje” Aleksandra Koraća osvojili su treću nagradu publike.

U leto 1976. godine Indeksi su ponovno otišli na turneju po Sovjetskom Savezu, a zatim su sa Zdravkom Čolićem odsvirali turneju po jadranskoj obali. Krajem 1976. godine Milić Vukašinović je prešao u Bijelo dugme, a bubnjeve su po potrebi svirali Perica Stojanović (eks Ambasadori) i Đorđe Kisić. Ambiciozni album “Modra rijeka” na stihove pesnika Maka Dizdara iz zbirki “Kameni spavač” i “Modra rijeka” Indeksi su objavili 1978. godine i posle dugo godina vratili se jakoj autorskoj muzici. LP su producirali Nikola Borota i Indeksi, materijal je miksovan u Minhenu, kao gosti su svirali Tihomir Pop Asanović i Ranko Rihtman, stihove je recitovao glumac Fabijan Šovagović, a omot ploče je likovno opremio slikar Mersad Berber. Nakon ovog izvanrednog albuma, Indeksi su nastavili s izvođenjem hitova zabavno-muzičke orijentacije nižući pesme kao što su “Ispili smo zlatni pehar”, “Pozovi me na kafu”, “310 poljubaca” i “Pozdravi Sonju”.

Godine 1984. Davorin Popović je na svom drugom solo albumu “S tobom dijelim sve” snimio je pesme Kemala Montena, Kornelija Kovača i Fadila Redžića. U studiju su ga pratili Indeksi, a produkciju je radio Nenad Jurin.

Godine 1986. Indeksi su objavili četvorostruku LP kompilaciju s izborom najuspješnijih snimaka. Nešto izmijenjen materijal objavljen je 1991. godine i na dvostrukom CD-u. Uz Korni grupu, Tajm, Ju grupu, R. M. Točak band i Dragu Mlinareca, Indeksi su nastupili na koncertu održanom u Zagrebu 22. maja 1987. u velikoj dvorani Doma sportova. Na duplom živom albumu “JU rok legende” (Jugoton 1987), snimljenom na tom nastupu, našle su se i njihove pesme “Sve ove godine”, “Balada”, “Plima” i “Bacila je sve niz rijeku”. Nešto kasnije isti koncert je ponovljen u Beogradu. U okviru muzike za film Kuduz koju je pripremio Goran Bregović, Davorin Popović je otpevao obradu stare sevdalinke “Voljelo se dvoje mladih” koja je pod imenom “Žute dunje” objavljena na ploči “Kuduz” (Diskoton 1989).

Poslednje godine

Tokom rata u Bosni i Hercegovini grupa Indeksi nije radila, ali su snimili pesmu „Ulica prkosa“. Davorin Popović, Đorđe Kisić i Fadil Redžić su sve vreme bili u Sarajevu, Bodo Kovačević je bio u Pragu, a Ranko Rihtman u Izraelu. Davorin Popović je 1995. godine s pesmom “XXI vijek” Zlatana Fazlića predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Pesmi Evrovizije u Dablinu. Ona je, uz devet drugih pesama, objavljena na trećem Davorinovom solo albumu “S tobom dijelim sve” (kuriozitet: isti naziv kao i drugog albuma), a potpisana je kao Davorin Popović i Indeksi. Uz stare materijale pesme su komponirali Zlatan Arslanagić, Kemal Monteno, braća Mulahalilović (eks Hari Mata Hari), te Zlatan Redžić. Tokom 1995. godine Indeksi su zvanično obnovili rad. Uz Popovića i Kovačevića sastav su činili bubnjar Peco Petej, basista Davor Črnigoj i klavijaturista Sinan Alimanović, koji je svojevremeno bio član grupe Kosovski božuri iz Prištine, a od sredine devedesetih postao je direktor muzičke produkcije RTV BiH. Tri puta su nastupali u Londonu, a bili su česti gosti i u drugim evropskim prestonicama. Januara 1996. godine svirali su pet uzastopnih koncerata u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“. Krajem aprila održali su tri rasprodana koncerta u beogradskom Sava centru i jedan u novosadskom SPENS-u. Publika ih je dočekala s oduševljenjem. Kao gosti na njihovim beogradskim nastupima učestovovali su Kornelije Kovač, Nenad Milosavljević (Galija) i Vladimir Savčić Čobi, a najavio ih je Dušan Prelević. Na koncertu u Novom Sadu dobrodošlicu im je poželio Đorđe Balašević. Godine 1999. Indeksi su objavili tek drugi studijski album „Kameni cvjetovi“, na kojemu su se vratili svom izvornom rok zvuku, koji se najviše ogledao u tretmanu gitara i orgulja. Kao gosti na snimanju su učestvovali Ekaterina Averianova (čelo), Željka Katavić, Alen Mustafić i Dragoljub Savić (prateći vokali). Autori muzike su Slobodan Kovačević i Ranko Rihtman, tekstova Maja Perfiljeva i Abdulah Sidran, a na ploči se našla obrada sevdalinke “Snijeg pade na behar na voće”. Snimak poslednjeg nastupa Indeksa u sarajevskoj “Zetri”, održanog 1. oktobra 1999. godine objavljen je na duplom disku “01. 10. 1999. Zetra“. Te večeri sa njima su kao gosti nastupali Kornelije Kovač, Goran Bregović, Milić Vukašinović, Hari Varešanović, Mladen Vojičić Tifa i članovi sarajevske grupe Seven ap.

Poslednji koncert Indeksa dogodio se u Banjoj Luci, u dvorani Borik, 5. maja 2001. godine. Davorin Popović je umro 18. juna 2001. godine, a članovi grupe su odlučili da prestanu s radom. U Bosni i Hercegovini je ustanovljena godišnja Nagrada Davorin koja se dodeljuje najuspešnijim muzičarima. Na prvu godišnjicu Popovićeve smrti muzička produkcija RTV BiH objavila je CD singl „Pjesma za Davora“, koju je napisao Zlatan Fazlić Fazla, a uz njega su pevali Dado Topić, Aki Rahimovski i Mladen Vojičić Tifa.

Bodo Kovačević je umro 22. marta 2004. godine, bubnjar Đorđe Kisić je umro 25. novembra 2005. godine, a prvi bubnjar grupe Nedo Hadžihasanović 3. februara 2006. godine. Đorđe Novković je umro 6. maja 2007. godine, a Enco Lesić 29. jula 2013. godine.

Izvor

 1. Indexi – Snijeg pade na behar, na voće
 2. Indexi – U inat godinama
 3. Indexi – Mjesto pod suncem
 4. Indexi – Crno bijela pjesma
 5. Indexi – Leptiru moj
 6. Indexi – Ruže i suze
 7. Indexi – Ostrvo
 8. Indexi – Poslije tebe
 9. Indexi – I bit ću lud
 10. Indexi – I još deset
 11. Indexi – Pukotina
 12. Indexi – Kameni cvjetovi
 13. Indexi – Zamak
 14. Indexi – Betonska brana
 15. Indexi – Da l’ oblak zna
 16. Indexi – Pozdravi Sonju
 17. Indexi – Na svoj način
 18. Indexi – Dobar dan tugo
 19. Indexi – Njene oči, usne, ruke
 20. Indexi – Oj, Neretvo
 21. Indexi – Živjela Jugoslavija
 22. Indexi – Prazne noći i beskrajni dani
 23. Indexi – 310 poljubaca
 24. Indexi – Bilo je lijepo
 25. Indexi – Modra rijeka II
 26. Indexi – Blago
 27. Indexi – Brod
 28. Indexi – More
 29. Indexi – Zapis o zemlji
 30. Indexi – Pustinja
 31. Indexi – More II
 32. Indexi – Modra rijeka
 33. Indexi – Pozovi me na kafu
 34. Indexi – Slovo o čovjeku
 35. Indexi – Ispijmo zlatni pehar
 36. Indexi – Sviđaš mi se
 37. Indexi – Voljela je sjaj u travi
 38. Indexi – Pokaži mi dlan
 39. Indexi – Samo jednom
 40. Indexi – Kupala se cura jedna u potoku pod planinom
 41. Indexi – U jednim plavim očima
 42. Indexi – Ana
 43. Indexi – I mi i nas dvoje
 44. Indexi – Kad se hoće, sve se može
 45. Indexi – Moja Hana
 46. Indexi – Putovi
 47. Indexi – Stani malo, zlato moje
 48. Indexi – Noćni susreti
 49. Indexi – Obala pusta, obala vrela
 50. Indexi – Prva ljubav
 51. Indexi – Volim te
 52. Indexi – Ti si mi bila u svemu naj, naj, naj
 53. Indexi – Pogrešan broj
 54. Indexi – Bacila je sve niz rijeku
 55. Indexi – Dind da da
 56. Indexi – Dal smo ljudi
 57. Indexi – Samo su ruže znale
 58. Indexi – Samoćo, ljubavi moja
 59. Indexi – Predaj se srce
 60. Indexi – Budi kao more
 61. Indexi – Jedina moja
 62. Indexi – I tvoje će proći
 63. Indexi – Dan kao ovaj
 64. Indexi – Hej, ti
 65. Indexi – Da l’ postoji ljubav
 66. Indexi – Najlepše stvari
 67. Indexi – Ja odlazim sutra
 68. Indexi – Negdje na kraju u zatišju
 69. Indexi – Galijom sna
 70. Indexi – Krivac si ti
 71. Indexi – Sve ove godine
 72. Indexi – Plima
 73. Indexi – Povratak Džeka Trbosjeka i ostalog zla
 74. Indexi – Ugasila je plamen
 75. Indexi – Sanjam
 76. Indexi – Balada
 77. Indexi – Svijet u kome živim
 78. Indexi – Da sam ja netko
 79. Indexi – Ne želim tvoju ljubav
 80. Indexi – Šabn-dabn-šabn-du-bajo
 81. Indexi – Drugi čovjek
 82. Indexi – Ako jednom budeš sama
 83. Indexi – Jutro će promjeniti sve
 84. Indexi – Naše doba
 85. Indexi – Zašto je prazan čitav svijet
 86. Indexi – Pružam ruke
 87. Indexi – Jednom smo se svađali
 88. Indexi – Sedam veličanstvenih (The Magnificent Seven)
 89. Indexi – Večeras u gradu mladih
 90. Indexi – Nikada
 91. Indexi – Atlantis