Ivana Brkić

Ivana Brkić (Zagreb, 11. rujna 1986.), hrvatska pjevačica, u prvoj polovici 2000-ih bila je najpopularnija tinejdžerska pop-zvijezda u Hrvatskoj. Matični joj je žanr bio dance, no to se tijekom karijere proširilo i na pop.

Ivana Brkić je sa svojom karijerom počela vrlo rano, još kao 12-godišnja djevojčica. Početkom 1999. objavila je svoj prvi singl i videospot, “Svaki pogled tvoj”, nakon kojega je u jesen iste godine uslijedio i drugi – “Bez tebe”.

Njezina majka, Dragica Brkić, bila je tijekom 1980-ih i 1990-ih kafanska pjevačica (tj. pjevačica narodnjaka) i to, posebice sredinom 1990-ih, najpoznatija u Zagrebu i Hrvatskoj. Nastupila je i u popularnoj TV-emisiji Denisa Latina “Latinica”.

U jesen 2000. Ivana je objavila svoj nastupni album – “Prste k sebi”. Zaintrigala je publiku i širu javnost svojom pojavom, pjevanjem, životnim stavom (često je izjavljivala, pa i Željku Malnaru za njegov “Nightmare Stage” u tjedniku Globus) da će, kad poraste, biti poslovna žena, odnosno “direktorica”), ali i ekipom skladatelja koje je, zajedno sa svojim producentskim timom, okupila na svom CD-u. Bili su to, među ostalima: Gibonni, Vlada Divljan iz grupe Idoli, Enes Tvrtković (koji je bio glazbeni producent sva tri njezina albuma), Davor Tolja…

S najavnim singlom toga albuma, “Opraštam ti”, Ivana je, u listopadu 2000., nastupila na Zadarfestu, na kojem je osvojila nagradu najboljeg debitanta. Tijekom 2001. Ivana je snimila i objavila čak 5 videospotova, a u svojoj cjelokupnoj karijeri – ukupno 20.

God. 2002. bila je za Ivanu prekretnica. Objavila je svoj drugi album “Uzmi sve” – s kojim je postala najveća tinejdžerska zvijezda u zemlji. U trenutku njegova objavljivanja (jesen 2002.) taman je bila napunila 16 godina.

U glazbenom smislu riječi, “Uzmi sve” bio je vrlo moderan album, s vidljivim osloncem na tada aktualan eurodance, vodeći predstavnik kojega je bila belgijska skupina Lasgo. Njegova se glavna specifičnost sastojala u tome što su na njemu bili okupljeni, među ostalima, i vrhunski hrvatski rock-autori, poput Husa iz Parnog Valjka, Marijana Bana, Darka Rundeka, Javora Jeića iz Stampeda, Cokija iz Jinxa itd., ali čije su pjesme bile transponirane u dance. Tipičan primjer takva postupka bio je najavni singl toga albuma, “Samo šuti”, autor kojega je bio Marijan Ban.

Razdoblje 2002.-2005. predstavljalo je vrhunac u Ivaninoj karijeri, ona tada objavljuje svoje najveće hitove: “SMS”, “Samo šuti”, “Nije me sram”, “Previše od mene tražiš”, “Oči boje kestena”, “Nježno, nježnije”, “Kora pod nogama”…

“Uzmi sve” bio je ujedno i najprodavaniji Ivanin album; s njim je osvojila tzv. “srebrnu ploču” (7500 prodanih primjeraka).

U prosincu 2002. Ivana je posjetila Djeda Mraza u Finskoj, o čemu je objavljena velika foto-reportaža u zagrebačkom tjedniku “Gloria”.

Od 2002. pa sve do kraja karijere, Ivana Brkić je često nastupala, osim u Hrvatskoj, i u Sloveniji (kao i u BiH), i to uglavnom po diskotekama i dance-klubovima.

Svake godine, od 2001. do 2005., Ivana je nastupala na Hrvatskom radijskom festivalu, a najveći uspjeh na toj glazbenoj manifestaciji postigla je 2005. s pjesmom “Kora pod nogama”, koja je proglašena hitom godine po glasovima prikupljenim putem SMS-ova.

Potkraj 2005. Ivana Brkić je objavila svoj treći i posljednji album, “Sve je samo fol”. Najveći hit na njemu bila je pjesma “Luda mala”, što ju je napisao beogradski autorski tandem Goran Ratković Rale – Marina Tucaković. Album je proglašen “albumom godine” u tradicionalnoj novogodišnjoj anketi tinejdžerskog časopisa “OK!”, ali nije doživio svoju punu promociju jer je Ivana, taman što ga je bila objavila, naglo prekinula svoju karijeru.

Razloge svog odlaska s hrvatske pop-glazbene scene Ivana Brkić je detaljno objasnila u svom velikom, ujedno i oproštajnom intervjuu zagrebačkoj “Gloriji”, objavljenom u ožujku 2006. Bila je to njezina puna posvećenost vjeri i Jehovinim svjedocima, pripadnikom kojih je, zajedno sa svojom majkom i starijim bratom, postala još 1990-ih, prije početka svoje glazbene karijere. Napustila je bavljenje glazbom u zenitu svoje popularnosti. Ivana Brkić je jedina pjevačica, i općenito jedina poznata osoba, koja je bila na naslovnici časopisa “OK!”

Isticala se i čestim, uvijek pomno razrađenim promjenama imagea i stylinga; njezini su stilisti bili Boris Pavlin, Neven Ciganović, Modni Mačak i drugi.

Danas Ivana Mesić (kako se sada preziva), zajedno sa svojim suprugom Emirom Mesićem, živi u Ljubljani i vrlo je aktivna u tamošnjoj zajednici Jehovinih svjedoka. God. 2012. imala je “post-festum” intervju, na Narodnom radiju, u popularnoj emisiji Dalibora Petka.

Izvor: Wikipedia