Ivana Kindl

Ivana Kindl (Požega, 18. siječnja 1978.) je hrvatska R&B pjevačica.

Na Hrvatskoj glazbenoj sceni pojavila se 2002. godine uspješnim R’N’B albumom “Trenutak istine” i već prvim singlovima (“Od svih si bolji”, “Ja neću biti kao druge”) osvaja prva mjesta na top ljestvicama radijskih i televizijskih postaja. Od samih početaka nametnula se vrlo prepoznatljivim vokalnim interpretacijama te modernom produkcijom koja je bila preokret na hrvatskoj klupskoj sceni.

Slijede brojna gostovanja i suradnje sa mnogim eminentnim imenima hrvatske glazbene scene. Jedna od njih je i ona sa Jacquesom Houdekom u sjajnoj baladi “Kao kazna božja” koja je obilježila drugi studijski album pod nazivom “Moj svijet”. Sa istoimenog albuma također vrijedi spomenuti veliki hit “Superjaka” koji se i danas vrti po radijskom eteru. Tu su i nominacije za hrvatsku diskografsku nagradu Porin, a 2005. trijumfira na Zadarfestu i odnosi prvo mjesto pjesmom “Klik”, koja je ujedno bila i najavni singl trećeg studijskog albuma.

Treći album, “Osjećaj”, donosi lagani preokret u samom Ivaninom glazbenom izričaju. Više organskog zvuka i koketiranje sa retro pop pravcem pravo su osvježenje unutar njenog dotadašnjeg stila, a singlovi “Tko se na lude kladio” i “Dva leptira” ponovno se dugo zadržavaju na glazbenim top ljestvicama.

2008. godine, Ivana nastupa u drugoj sezoni HTV-ovog showa “Zvijezde pjevaju” inače licenciranoj inačici BBC-jevog showa “Singing with the Stars” i zajedno sa partnerom, glumcem Nikšom Kušeljom, osvaja prvo mjesto.

Paralelno s tim, organizira velik i uspješan koncert “Gospel u Komediji” na kojem uz mnoge prepoznatljive vokale ugošćuje i veliku Josipu Lisac. Krajem godine izdaje snimku koncerta u audio CD izdanju, za koji osvaja nagradu Porin.

2009. godine ponovno nastupa u showu “Zvijezde pjevaju” a partnera, glumca Duška Modrinića dovodi do finala te se iskazuje kao najuspješniji mentor od svih profesionalnih vokalista koji su sudjelovali u svim sezonama showa. Jedino mentorsko iskustvo stekla je u dvije sezone showa “Zvijezde pjevaju”. 6 godina je pohađala satove pjevanja kod prof. Mirele Brnetić.

29. travnja 2010. izlazi Ivanin četvrti album Promjenjiva s kojeg su već skinuta uspješna tri singla Oči, Nisi sam i Promjenjiva. Od početka izdaje za izdavačku kuću Menart.

2011. Ivana osvaja Porin za najbolju žansku vokalnu izvedbu hit pjesme Utjeha.

Početkom 2012. po drugi put pobjeđuje u showu Zvijezde pjevaju, u paru sa Goranom Navojcem.

2012. također, osvaja nominaciju Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbu pjesme “Ljubav u meni ostaje” sa Chanson festa.

2013. godine osvaja nominaciju Porin za najbolju žensku vokalnu izvedbe pjesme “Zamisli” s kojim je najavila peti studijski album.

Izvor: Wikipedia