Jasna Gospić

Jasna Gospić (Sarajevo, 1961. godine) je jedna od bosansko-hercegovačkih pevačica pop i muzike srednje generacije.

Svoju pevačku karijeru započela je sa 16 godina u grupi “Plima”, koju je osnovao Jasnin brat Zoran Gospić. Karijeru nastavlja kao treći vokal u “Ambasadorima” – bosanskohercegovačkom pop-rock sastavu u kojem su svojevremeno pevali i Zdravko Čolić, Ismeta Dervoz i Hajrudin Varešanović.

U kratkom periodu muzičke saradnje nastala su izvanredna ostvarenja, od kojih se posebno izdvajaja evergreen “Dođi u pet do pet”.

U sećanju ostaju njeni brojni nastupi na domaćim festivalima zabavne muzike širom bivše Jugoslavije, uglavnom tokom 1980-ih godina, kada nastupa na Splitskom festivalu, sarajevskom Šlageru sezone, Zagrebfestu i Opatijskom festivalu, te na nacionalnim izborima za Pjesmu Eurovizije. Dobitnica je “Estradne nagrade Jugoslavije” i mnogih
drugih priznanja.

U saradnji s najpoznatijim domaćim autorima objavila je četiri albuma i nekoliko singlova, od kojih publika pamti hitove “Zar je voljeti grijeh?” i “A još mi ne daš mira”.

Jasna Gospić danas živi u Pragu i predstavnica je nekoliko svetskih modnih kompanija poput: Roberto Cavalli, Tara Jarmon i Sergio Taccini. Zalaže se za pitanja žena u društvu i počasna je članica udruženja “Žene ženama”.

Tekst je preuzet sa stranica Wikipedia.
Dodajte biografiju