Jelena Tomašević

Jelena Tomašević (1. novembar 1983. Negotin, SFRJ) je pop pevačica iz Srbije. Poznata je po svom snažnom vokalnom umeću, dobitnik je brojnih internacionalnih nagrada, i 2008. godine je predstavljala Srbiju na Pesmi Evrovizije sa pesmom Oro.

Privatni život

Rođena je 1. novembra 1983. godine u Negotinu, ali je odrasla u svom gradu Kragujevcu. Završila je Prvu kragujevačku gimnaziju (društveno-jezički smer), studirala na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Diplomirala na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. Od 2011. godine udata je za poznatog glumca Ivana Bosiljčića, sa kojim ima kćerku Ninu.

Muzička karijera

Početak

Muzikom se bavi od svoje sedme godine. Igrala je u KUD-u “Abrašević” u svom gradu Kragujevcu u kojem je proglašena za najboljeg vokalnog solistu, a potom na mnogobrojnim koncertima i takmičenjima nastupala kao solista pevajući tradicionalnu srpsku muziku. Sa 13 godina je pobedila na Republičkom takmičenju folklornih ansambala Srbije. Tada je započela saradnju sa Borom Dugićem, virtuozom na fruli, koji je među prvima prepoznao njen dar. Mnoge od Jeleninih izvedbi zabeležene su na trajnim snimcima u arhivi Radio Beograda. Uporedo sa negovanjem izvornih kompozicija, bavila se i pevanjem pop muzike. Osvajala je pobedničke nagrade na mnogim dečijim festivalima, od kojih se izdvaja Jugoslovenski dečiji festival 1994. godine. Sa 18 godina pobedila je na televizijskom takmičenju za mlade talente “3k dur”, projektu nacionalne televizije, nakon koga je počela profesionalnu saradnju sa velikim brojem eminentih muzičkih umetnika (Kornelije Kovač, Vlado Georgiev, Zdravko Čolić). Pevala je prateće vokale Vladu Georgievu i bila gost na albumu grupe Biber, otpevavši pesme „Gde si bilo jare moje“, „Čije je ono devojče“, „Gipsy part one“ i „Gipsy part two“. Uspešno je predstavljala Srbiju na mnogim internacionalnim festivalima u Češkoj, Bugarskoj, Rusiji, Belorusiji. Godine 2005. se seli u Beograd. Sarađivala je sa Zdravkom Šotrom u njegovom filmu “Ivkova slava”, gde je pred kamerama otpevala nekoliko muzičkih numera.

Evrovizija

Pobedom na Beoviziji sa pesmom “Jutro” započela je saradnju sa produkcijom Minakord pod pokroviteljstvom Željka Joksimovića. Na Beoviziji 2005. je osvojila prvo mesto. Na Evropesmi-Europjesmi je osvojila drugo mesto iza prvoplasirane grupe No nejm. Na takmičenju OGAE Second Chance na kome učestvuju drugoplasirani takmičari sa nacionalnih takmičenja, Jelena Tomašević je sa pesmom Jutro osvojila drugo mesto. Tada su započeli rad na njenom prvom studijskom albumu, koji će ubrzo, pod nazivom „Panta rei“, postati najprodavaniji i najslušaniji album u regionu. Kompakt-disk je izdala za svoju izdavačku kuću, Minakord. Njen glas je postao poznat Evropi kada je pobedila na Beoviziji 2008. sa pesmom Oro Željka Joksimovića na tekst Dejana Ivanovića, sa kojom je nastupila na Evroviziji 2008. godine i osvojila 6. mesto u finalu.

Uspon karijere

2015. godine je objavila drugi studijski album, “Ime moje”, koji je za kratko vreme dostigao popularnost njenog prvenca i ponovo joj doneo veliki broj nagrada, naklonost publike, kritike i kolega. Uspešno se bavi sinhronizacijom dugometražnih animiranih filmova (“Mali princ”), godinama učestvuje u žiriranju dečijeg muzičkog takmičenja “Pinkove zvezdice”, na internacionalnoj sceni svakim nastupom i dalje predstavlja srpsku kulturu u najboljem svetlu. Širom zemlje i regiona održala je niz koncerata sa Novosadskim big bendom. Ova saradnja i dalje uspešno traje. Jelena je imala zapaženu ulogu u mjuziklu Ivane Žigon “Beli ždralovi”, koji je izveden u Sava Centru, ali i u Minsku u Belorusiji za Dan pobede nad fašizmom.

U Sava Centru će 25. oktobra 2016. godine, održati svoj prvi veliki solistički koncert.

Dobitnik je nagrade “Zlatna značka grada Beograda za doprinos srpskoj kulturi”.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.
Dodajte biografiju