Jurica Pađen

Jurica Pađen (3. februar 1955, Zagreb, Jugoslavija) je hrvatski muzičar koji je bio jedan od osnivača grupa Parni valjak i Aerodrom, i član grupe Azra. Tokom devedesetih godina dvadesetog veka osnovao je grupu pod nazivom Pađen bend, a deceniju kasnije bio je član grupe 4 asa, zajedno sa Rajkom Dujmićem, Vladom Kalemberom i Alenom Islamovićem.

Biografija

Pađen je rođenu Zagrebu, gde odrasta slušajući Bitlse, koji ga i motivišu da upiše muzičku školu. Svirao je klasičnu gitaru, a već po završetku niže muzičke škole počinje da svira i komponuje svoje prve rokenrol pesme. Nakon diplomiranja u muzičkoj školi priključuje se Grupi 220, iz koje kasnije nastaje Parni valjak, i sa njima ostaje tri godine. Po odlasku iz Parnog valjka, 1978. godine osniva grupu Aerodrom sa kojom snima pet studijskih albuma, a 1987. postaje član grupe Azra u kojoj ostaje sledeće tri godine.

Sa Tomislavom Šojatom 1994. osniva grupu pod nazivom Pađen bend, iza koje ostaju tri studijska albuma, jedan album namenjen inostranom tržištu i kompilacija najvećih hitova. Sedam godina kasnije ponovo su okupili grupu Aerodrom, sa kojom su snimili i krajem 2001. objavili album „Na travi“.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.
Dodajte biografiju