Karizma

Godina osnivanja: 1985.
Država: Srbija
Mesto: Beograd
Aktivni period: 1988 -

Karizma je jugoslovenska i srpska hard rok grupa, osnovana u Beogradu 1985. godine. Grupa je osnovana 1985. godine. Nazvana je po pesmi Charisma grupe Kis. 1988. godine Karizma je osvojila prvo mesto na Zaječarskoj gitarijadi, a 1989. godine objavila svoj prvi album Vreme je za nas u sledećoj postavi: Dušan Zarić – Dule (vokal), Dušan Janjićijević – Duca (gitara), Dragoljub Popović – Đoki (gitara), Zoran Miletić – Boske (bas-gitara), Dejan Tomović – Tomke (klavijature) i Srđan Milenković – Srđa (bubnjevi). Pošto je album izdat Zarić je napustio grupu zbog odlaska u vojsku i na njegovo mesto je došao Dejan Jelisavčić – Jelfan, bivši pevač grupe Otkrovenje. 1990. godine grupa je na festivalu MESAM dobila nagradu kao otkriće godine. Iste godine Karizma je nastupala kao predgrupa na turneji grupe Kerber.

1992. godine grupa je izdala svoj drugi album U snovima. Na njemu je svirao originalni bubnjar grupe Goran Tadić – Edi (bio u vojsci tokom snimanja prvog albuma). Na albumu se našla i obrada pesme Ljuljaj me nežno Olivera Mandića. Naredne godine su Tomović i Tadić napustili grupu, a zamenili su ih basista Saša Đokić i bubnjar Dragan Živković – Pici. 1994. godine grupa je snimila demo materijal za album koji nikada nije objavljen.

2005. godine grupa se ponovo okupila i izdala kompilaciju Retro-active na kojoj su se našle remasterizovane pesme sa albuma U snovima, pesma Ludnica snimljena 1994. godine i nova verzija pesme Vrati se.

Izvor: Wikipedia