Konvoj

Konvoj je rok-grupa iz Sarajeva.

Grupa postoji još od 1988. godine. U tom periodu članovi su bili: Hamdija Salihbegović – Hamo (gitara), Muamer Đozo (bas-gitara), Mirsad Krupalija (bubnjevi), Davor Ebner (vokal). U ovoj postavi osvajaju prvu nagradu na tada popularnom muzičkom festivalu “Nove nade, nove snage”. Nagrada je snimanje albuma. Pred sami rat u Bosni i Hercegovini grupa Konvoj snima debitantski album, koji zbog rata nikad nije ugledao svjetlo dana. U tom periodu Ebner napušta grupu i odlazi u novoosnovanu Reginu, a na mjesto pjevača dolazi Nedeljko Čalija. Bend je na samom početku rata u Sarajevu zamrznuo svoj rad.

Godine 1993. Hamo i Đozo pozvali bubnjara Samira Bajraktarevića – Bajčija i pjevača Nedžada Merdžanovića – Nećka da im se pridruže. Sviraju u unplugged verziji (zbog nedostatka električne energije u Sarajevu).

I pored veoma teških uvjeta za život, grupa na redovno izuzetno posjećenim javnim nastupima u Sarajevu ostavlja upečatljiv dojam. U bendu tada sviraju Hamo, Đozo, Nećko, Damir Arslanagić (klavijature) i Almir Čopra (bubnjevi).

U novembru 1995. bend ulazi u studio Muzičke produkcije 99 iz Sarajeva, gdje završavaju album Sa vremenom. Nakon toga slijedi poziv nevladine organizacije Ambasada lokalne demokratije na put u Barcelonu gdje sviraju na otvaranju tamošnjeg pop-rock festivala. Album Sa vremenom se pojavljuje na tržištu početkom 1997. u izdanju produkcijske kuće “In Takt”. Promocija je održana u sarajevskom Centru društvenih aktivnosti (CDA).

U proljeće 1997. Konvoj organizira prvu veliku poslijeratnu turneju na teritoriji Bosne i Hercegovine. Turnejom je obuhvaćeno 17 bosanskohercegovačkih gradova. U tom periodu bend čvrsto drži prva mjesta na svim top-listama u državi. Kao veliki hit s albuma Sa vremenom izdvaja se pjesma “U tvojim očima”.

U januaru 1998. grupa ulazi u studio mostarskog Muzičkog centra “Pavarotti” i snima drugi album “Bez razlike”. Izdavač ovog albuma bio je “Kapa Music”.

U periodu ljeto / jesen 1999. Konvoj u studiju Adija Lukovca snima i treći album Varijante i dumine. Izdavač je “Dancing Bear”. Promocija albuma održana je 10. aprila 2000. u prostorijama sarajevskog kina “Meeting point”. Promotivni koncert desio se 2000. na ljetnoj sceni “The Stage” Sarajevo, a 2001. u sali “Sloga” sviraju zajednički koncert s još jednom sarajevskom grupom “Erogene zone”.

Nakon Varijante i dumina slijedi pauza od četiri godine. Za to vrijeme Nećko i Hamo zajednički se bave priređivanjem autorskih radijskih džinglova, muzikom za televiziju, pozorište… Otvaraju vlastiti muzički studio “Antika”, u kojem snimaju novi album Pun Mjesec, koji je objavljen pred sam kraj 2004. u izdanju “Hayat Productiona”. Promocija je održana u sarajevskom “The Clubu” 26. decembra 2004. Osim Hame i Nećka, na albumu sviraju i Samir Bajraktarević Bajči (bubnjevi), Haris Varajić (bas-gitara) i Adis Vuga (klavijature). Gost na albumu, Tarik Karačić (usna harmonika).

Peti studijski album, Mimosvijet, sniman je u periodu jesen / zima 2013. i proljeće 2014. u studiju MC “Pavarotti”. Editing i miks rađen je u studiju “Antika”, a mastering u “Hotline Masteringu” u New Yorku. Na albumu su radili Hamdija Salihbegović (solo gitara, prateći vokal), Nedžad Merdžanović (vokal, gitara), Haris Varajić (bas-gitara, prateći vokal) i Bojan Crnogorac (bubnjevi, prateći vokal).

Veliki solistički koncert održan je u sarajevskom Domu mladih 20. decembra 2014.

Izvor: Wikipedia