Maja Marković

Maja Marković – Luna (Sarajevo, 21. septembar 1978) je bosanskohercegovačka i srpska pevačica, nekada je bila članica pop grupe Luna. Rođena 21. septembra 1978. godine u Sarajevu, a život do devetnaeste godine je provela u Loznici. Potiče iz muzičke porodice: deda Ljubisav Marković, dirigent, učenik Josipa Slavenskog, bio je jedan od osnivača Srednje muzičke skole „Mihajlo Vukdragović“ u Šapcu, baka Vera Marković bila je profesor klavira i harmonike, a tata Dejan i stric Zoran su svirali violinu.

Prve muzičke korake pravila je u najranijem detinjstvu: prvi audio-snimak datira još iz 1981. godine, kada je sa tri godine pevala kao solista na priredbama obdanista „Bambi“, a njen talenat se razvija i tokom nižih razreda osnovne škole, baletske škole, paralelno sa pohađanjem klavirskog odseka Nize muzičke škole „Vuk Karadžić“ u Loznici.

Godine 1991. i 1992. sa svojih jedanaest godina osvaja dva prva mesta na festivalu „Deca pevaju hitove“ u Loznici. Posle završene Niže muzičke škole, u sedmom razredu osnovne škole upisuje Srednju muzičku školu, odsek solo pevanje. Tokom srednjoškolskih dana bila je član gimnazijskog hora i član grupe pevača KUD-a „Karadžić“ i ostvarila saradnju sa brojnim lozničkim muzičarima.

Majina profesionalna muzička karijera počinje nastupom na Beogradskom proleću 1995. godine, gde sa nepunih sedamnaest godina osvaja nagradu kao najbolji debitant. Dalje se nižu: Beogradsko proleće `96. godine (Prva nagrada publike i najbolja interpretacija), Festival Šlager Menadžer `96, MESAM `96, Budva `96. (nagrada za najbolju interpretaciju), Slovenski bazar `96. u Vitjebsku (Belorusija), Beogradsko proleće `97, Budva `97. i Sunčane skale `97.(nastup u revijalnom delu).

Paralelno sa upisom Filološkog fakulteta u Beogradu 1997. godine, postaje pevačica grupe „Luna“ sa kojom snima šest studijskih albuma i osvaja brojne domaće i inostrane muzičke nagrade (Oskar popularnosti, Melko, Zlatni melos, 3. nagrada na festivalu Sunčane skale i dr.).

Osvajač je prvog mesta na festivalu „Za milion godina“ RTV Pinka 2002. godine i nagrade „Večernjih novosti“ kao Medijsko lice godine `98. u konkurenciji svih žena iz javnog života Jugoslavije. Dva puta sa pomenutom grupom učestvuje na festivalu „Beovizija“ i to 2004. i 2005. godine.

Od septembra 2006. godine gradi solističku karijeru, čiji početak predstavlja nastup na festivalu „Beovizija 2007.“.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.
Dodajte biografiju