Marčelo

Puno ime: Marko Šelić
Godina rođenja: 22. januar 1983.
Država: Srbija
Mesto: Paraćin
Aktivni period: 1997 -

Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo, (rođen 22. januara 1983. godine u Paraćinu) je srpski hip hop muzičar. Rad u hip-hopu započinje 1997. godine u Paraćinu, kada je napisao i svoje prve rep strofe, za koje kaže da su bile užasne, dok veće uspehe postiže 1999. godine, nakon rada sa demo-grupom Rhyme Animal, sa kojom je uspešno nastupao po gradovima u Srbiji.

De Facto

Glavni članak: De Facto (album)
Zbog želje da započne solo karijeru, 1995. napušta Rhyme Animal. Te godine snima i svoju prvu solo numeru koju potpisuje svojim imenom. Tom pesmom, ujedno započinje njegova saradnja sa srpskim hip-hop producentom po imenu Oneya. Oneya je prepoznao njegov puni potencijal, i Marčelo potpisuje ugovor za Bassivity Music. Posle albuma Ulice Vol. 1 i Bassivity Mixtape Vol. 1, na kojima su se našle po dve Marčelove pesme, publika ima priliku da čuje šta može da se očekuje na njegovom debi-albumu. Novembra 2003. godine, izašao je njegov debi-album: De Facto (Bassivity Music), koji postaje najbrže prodavana ploča te godine. To je bio i prvi posleratni album koji je uključivao saradnju među novim generacijama muzičkih izvođača sa bivših prostora Jugoslavije (Edo Majka, Elemental, Škabo, Šorti, Disciplinska komisija, Big bos, X3m…). Ovaj album, koji je bio pun kritika upućenih društvu, kao i, na drugoj strani, ličnim temama, ispričanim na veoma iskren i uverljiv način, prihvaćen je i od strane publike, kao i od strane kritičara, donevši mu prestižnu titulu: glas generacije.

Najviše prašine podiglo se oko noseće numere sa albuma – Kuća na promaji, koja ukratko i definiše Marčelov stil: veoma lična obojenost kritike političke situacije u zemlji. U ovoj pesmi Marčelo priča o atentatu na bivšeg premijera, Zorana Đinđića, brutalnosti policije kao i o otuđenju među mladim ljudima u Srbiji.

Zbog nesporazuma sa izdavačem Marčelo napušta Bassivity sredinom 2004. godine. Početkom 2005. godine potpisuje ugovor sa izdavačem Multimedia Records (tadašnje nosioce licence Universal Music za Srbiju i Crnu Goru).

Puzzle Shock

U decembru 2005. godine Marčelo izdaje rezultat svog dvogodišnjeg truda — Puzzle Shock! (Multimedia Records). Ovog puta Marčelo je sarađivao sa Dragoljubom Markovićem, koji je ovom prilikom uzeo adekvatni pseudonim Dr. Dra (nekadašnji član grupa Ništa Ali Logopedi i Block Out). Pored Dragoljuba koji je učestvovao u vokalnim delovima i svirao različite instrumente, na albumu se od gostiju pojavljuju Sky Wikluh i Timjah (Bad Copy), grupa Beogradski sindikat, X-Centar, Marko Milivojević (ex-EKV), nadolazeće mlade snage – Ministar Lingvista i Flip Flop, kao i nezaobilazna diva hrvatske scene – Remi (Elemental). Marčelo je takođe uradio neke producentske i aranžerske poslove. Rezultat je bio hip-hop album sa jakim rok, džez i fank uticajem, koji je razočarao određenu grupu fanova koji su voleli samo striktno hip-hop orijentisani De Facto, ali je njime zadobio poštovanje daleko većeg broja ljudi koji dotad nisu bili upoznati sa tim žanrom.

Zajedno sa novim albumom došli su i koncerti, koji su održavani širom cele Srbije i regiona. Marčelo je učestvovao i na EXIT 06 kampanji kroz države bivše Jugoslavije, rasprodavši prvi solistički koncert u Beogradu.

Za prvi radijski singl izabrana je numera Šarada, dok je prvi spot, u režiji Ivana Šijaka (Mechanical Duck) bio snimljen za pesmu Otkucaji. Spotovi su kasnije snimljeni za sledeće numere sa albuma: Pozerište, Novi Vavilon i Senke.

Treća strana medalje

Glavni članak: Treća strana medalje
Nakon više od godinu dana snimanja pod produkcijskom palicom Dragoljuba Markovića, u decembru 2008., izašao je njegov treći album: „Treća strana medalje“ (Multimedia Records). Konceptualno baziran oko broja tri, album predstavlja svojevrsnu mešavinu atmosfere prethodnika, sa mnogo većim udelom kompletnog Shock! Orchestra. Pored standardnog izdanja, pojavilo se i luksuzno duplo izdanje, gde se na drugom disku, uz par remiksa starih kompozicija, nalaze i solo numere članova ekipe Filter Crew.

Deca i Sunce

U novembru 2010. godine pojavio se njegov četvrti album, „Deca i Sunce“ (Multimedia), prvi put potpisan kao “Marčelo & Filteri”. Prvih hiljadu primeraka albuma su, uz kupljenu kartu, dobili posetioci rasprodatog Marčelovog beogradskog koncerta u SKC-u, na kome je proslavio prvih deset godina rada.

Napet Šou

1. oktobra 2014. godine pušten je u prodaju Marčelov peti album, „Napet Šou“. Zajedno sa albumom izdata je istoimena knjiga sa tekstovima pesama sa albuma i opisom rada na stvaranju istog. Pored Marka Šelića na pisanju knjige su učestvovali i autori poput Davida Albaharia, Kokana Mladenovića, Mihaila Pantića, Pavla Zelića… Ovo je jedinstvena zbirka savremene poezije i proze, ali i portret sveta koji nas okružuje. Pored tekstova pesama knjiga sadrži i eseje koje šire slike o kojima se govori u pesmama. Knjiga i disk su svakako nerazdvojiva celina.

Ostalo

Veoma talentovan grafiti crtač i priznaje da je “crtao tetovaže i radio kao šanker…”.

Pored muzike, Marčelo se bavi i pisanjem proze, studira srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je romane Zajedno sami (2008, Laguna) i Malterego (2012, Beoštampa), kao i zbirku tekstova O ljudima, psima i mišima (2009. Vegamedia).

Takođe je poznati stripofil. U časopisu “Huper” je imao svoju autorsku kolumnu i rubriku posvećenu stripovima. Ne propušta priliku da pomene svoju ljubav prema Dilanu Dogu, a scenariste tog junaka Ticijana Sklavija i Paolu Barbato kuje u zvezde. Spojivši lepo i korisno, sada radi u uredništvu izdavačke kuće “Veseli četvrtak” koja izdaje Dilana. Njegov poslednji naučno- fantastično- autobiografsko- horor roman “Malterego” je nesumnjivo inspirisan upravo ovim autorima, koje diskretno i pominje na prvim stranicama.

Pisao i za renomirani dnevni list “Politika “.

Marčelo je tokom 2006. oko sebe okupio ekipu zvanu Filter Crew, koju sačinjavaju Ministar Lingvista. Nancy i DJ Raid (koji je do 2009. živeo i radio u Švajcarskoj). Krajem 2010. grupa je skratila naziv u Filteri.

Nagrade

Marčelo je 2006. dobio Davorin nagradu za najbolji rok/pop/hip-hop album iz Srbije (Puzzle Shock!), što je jedinstveno priznanje za njegovo muzičko stvaralaštvo. U junu 2009. dobio je regionalnu nagradu Indexi (nagrada) u kategoriji najbolji hip-hop album godine (Treća strana medalje).

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.

 1. Marčelo – Bluz o duhu iz boce
 2. Marčelo – Dole
 3. Marčelo – KataStrofe bola
 4. Marčelo – Krasnokalipsa
 5. Marčelo – Mimohod
 6. Marčelo – Mrak
 7. Marčelo – Neko treći
 8. Marčelo – Ponos
 9. Marčelo – Slova
 10. Marčelo – Srećna strana medalje
 11. Marčelo – Svetla gore
 12. Marčelo – Testament
 13. Marčelo – Treće oko
 14. Marčelo – Tri prsta
 15. Marčelo – Tri želje
 16. Marčelo – Filter
 17. Marčelo – Geto
 18. Marčelo – Gola vera
 19. Marčelo – Kola
 20. Marčelo – Nedođija BB
 21. Marčelo – Novi Vavilon
 22. Marčelo – Pozerište
 23. Marčelo – Senke
 24. Marčelo – Sve oke
 25. Marčelo – Sveti bes
 26. Marčelo – Šarada
 27. Marčelo – Uskurativna
 28. Marčelo feat. DJ Raid – Više
 29. Marčelo feat. Remi – Rekvijem
 30. Marčelo feat. SkyWikluh – Otkucaji
 31. Marčelo feat. Škabo – Ziljave pičke
 32. Marcelo – De facto
 33. Marčelo – 1
 34. Marčelo – 3
 35. Marčelo – Kafanska spika
 36. Marčelo – Kloš vs Ljax
 37. Marčelo – Kuća na promaji
 38. Marčelo – Pismo bratu
 39. Marčelo – Podzemlje
 40. Marčelo – Reč na reč
 41. Marčelo feat. Dextarr – 2 (Bol i revolt)
 42. Marčelo feat. Edo Majka – Suze
 43. Marčelo feat. Edo Majka & Frenkie – Krem de la krem
 44. Marčelo feat. Elemental – Bekstvo
 45. Marčelo feat. Gru – Bolji život
 46. Marčelo feat. Ikac, Trip R, Bookey MC, El Prezidente – Kafanska spika remiks
 47. Marčelo feat. Shorty – 4
 48. Marčelo feat. Trial – Povratak hip hopa
 49. Marčelo feat. Urban – Mc bez harizme
 50. Marčelo – Čep
 51. Marčelo – Himna maršala Mita
 52. Marčelo – Komplikovani
 53. Marčelo – Laž
 54. Marčelo – Pegla
 55. Marčelo – Stomak
 56. Marčelo – Šankeru
 57. Marčelo – Šurda
 58. Marčelo – Totalno
 59. Marčelo – Tunel
 60. Marčelo i Kiza Iskaz – 20 000
 61. Marčelo i Lola – Danas neću napisati ništa
 62. Marčelo i Nensi – Opajdarsko kolo
 63. Marčelo i Raid – Muk
 64. Marčelo i Wikluh Sky – Kavez
 65. Marčelo, Kendi i Nensi – Baba
 66. Marčelo i Nensi – Šapat