Marija Šerifović

Rođena je 14.11.1984.godine u Kragujevcu. U njenoj porodici muzika se profesionalno negovala generacijama. Marijina majka, Verica Šerifović, poznata je kao interpretator etno muzike, dok su baka i deka život posvetili starogradskoj pesmi.

Marija je od ranog detinjstva sebe zamišljala isključivo na sceni. Iako je znala da će joj muzika biti jedina profesija u životu posvetila se opštem obrazovanju pa je pored muzičkih škola završila klasičnu gimnaziju a kasnije upisala i studije menadžmenta.
Njen prvi javni nastup pred publikom bio je kada je imala svega 12 godina. Zapažena je bila ne samo po kvalitetnom glasu i interpretaciji već i po neobičnom izboru kompozicije za jednu devojčicu – odlučila se, na iznenađenje svih, da ne izvodi dečiju pesmu već interpretaciono zahtevnu “I will always love you” od Vitni Hjuston.

Zvanični početak Marijine muzičke karijere bio je 2003.godine kada je snimila svoj prvi solo album pod nazivom” Naj, najbolja”. Iste godine učestvovala je na “Budvanskom festivalu sa pesmom “Gorka čokolada” a na ovom značajnom letnjem takmičenju 2004. godine sa kompozicijiom ”Bol do ludila” osvaja prvo mesto. Kritičari su je tada već okarakterisali kao jedan od retkih talenata na našim prostorima a publika je prihvatila kao pevačicu koja svojim glasom izaziva posebne emocije.

Sledeće, 2005. godine pobeđuje na “Radijskom festivalu”sa pesmom “U nedelju “. Na ovoj manifestaciji dobila je praktično sve nagrade: stručnog žirija, za interpretaciju, nagradu novinara, nagradu kolega kao i specijalna priznanja zemalja regiona.

Posle velikih uspeha, Marija je snimila svoj drugi CD pod nazivom “Bez ljubavi” a da je postala mlada srpska zvezda dokazao je njen prvi solistički koncert u “Centru Sava” 2007. godine,koji je ocenjen kao izuzetan muzički događaj.

Na festivalu “Beovizija 2007” – ovogodišnjem izboru za predstavnika Srbije na “Eurosongu”-Marija Šerifović pobedila je i u polufinalnoj i u finalnoj večeri.

Sledece godine izdaje svoj treci album pod nazivom “Nisam andjeo”, gde se izdvajaju pesme “Sve po sarom”, “Jedan dobar razlog”, “Zabranjena prica”, “Nisam andjeo”…

2009. godine izdaje svoj cevrti albm “Andjeo” sa osam pesama, od kojih je jedna na engleskom jeziku i naci ce se na Marijinom abumu za Evropsko trziste. Svakapesma sa ovog albma dozvljava svoj uspeh.

11.maja2010. Marija je odrzala uspesan solisticki koncert Beogradskoj Arreni, sa vise od deset hiljada ljudi,koji su te viceri uzivali u Marijinim pesmama. Gosti na koncertu su bili Danijel Pavlovic, Dzenan Loncarevic, Milan Stankovic ( predstavnik Srbije na pesmi Evrovizije 2010. godine u Oslu) i malada takmicarka “Evropske zvezde” koja je otpevala zajedno sa Marijom deo pesme “Bol do ludila”.

Marija je jedan od najboljih ženskih vokala na srpskoj muzičkoj sceni a njenu interpretaciju karakteriše snažna emocija, specifična boja i jačina glasa kojom osvaja ne samo pažnju već i srce slušalaca.

Marija uvek naglašava da je muzika smisao njenog života i da ne postoji u čitavom svetu ništa što bi moglo da joj donese i zameni tu količinu ljubavi i sreće koju oseća svaki put kada izađe na scenu. To je sigurno ključ njenog ususpeha.

Tekst je preuzet sa zavnične Facebook stranice.
Dodajte biografiju
 1. Marija Šerifović – Nije ljubav to
 2. Marija Šerifović – 11
 3. Marija Šerifović – Deo prošlosti
 4. Marija Šerifović – Sama i nervozna
 5. Marija Šerifović – Ja volim svoj greh
 6. Marija Šerifović – Mrš
 7. Marija Šerifović – Podseti me
 8. Marija Šerifović – Ružna strana ljubavi
 9. Marija Šerifović – Samo tvoja
 10. Marija Šerifović – Vidim te svuda
 11. Marija Šerifović & Alexander Rybak – Gorka hrabrost
 12. Marija Šerifović feat. Oxiduality – Izvini se
 13. Marija Šerifović – Istinu prećuti
 14. Marija Šerifović – Jedan vidi sve
 15. Marija Šerifović – Kada ljubiš anđela
 16. Marija Šerifović – Kao da nisam živa
 17. Marija Šerifović – Ne ostavljaj traga
 18. Marija Šerifović – Nisi tu
 19. Marija Šerifović – Party tonight
 20. Marija Šerifović – Šta da zaboravim
 21. Marija Šerifović – Bolji život
 22. Marija Šerifović – Jedan dobar razlog
 23. Marija Šerifović – Kasno da te menjam
 24. Marija Šerifović – Ne voliš je znam
 25. Marija Šerifović – Nisam anđeo
 26. Marija Šerifović – Podvala
 27. Marija Šerifović – Sve po starom
 28. Marija Šerifović – Vreme je da krenem
 29. Marija Šerifović – Zabranjena priča
 30. Marija Šerifović – 101.
 31. Marija Šerifović – Bilo bi ti bolje
 32. Marija Šerifović – Bol do ludila
 33. Marija Šerifović – Gorka čokolada
 34. Marija Šerifović – Jesen bez nas
 35. Marija Šerifović – Laž
 36. Marija Šerifović – Na tvojoj košulji
 37. Marija Šerifović – Nije mi prvi put
 38. Marija Šerifović – Pamti me po suzama
 39. Marija Šerifović – Povredi me
 40. Marija Šerifović – Trubači
 41. Marija Šerifović – U nedelju
 42. Marija Šerifović feat. Bane 187 – Bez ljubavi
 43. Marija Šerifović – Još jedan korak
 44. Marija Šerifović – Naj najbolja
 45. Marija Šerifović – Sad idi nek te đavo nosi
 46. Marija Šerifović – Ti i samo ti
 47. Marija Šerifović – Ti mi se sviđaš
 48. Marija Šerifović – Volim ga
 49. Marija Šerifović – Za sreću nam malo treba
 50. Marija Šerifović – Znaj da znam