Mladen Burnać

Mladen Burnać (Knin, 18. veljače 1962.) je hrvatski kantautor, pjevač, gitarist, tekstopisac i skladatelj.

Mladen Burnać, poznati hrvatski kantautor, pjevač, gitarist, tekstopisac i skladatelj. Rođen je u Kninu, 18.veljače. 1962 godine, a od najranijeg djetinjstva živi u Zagrebu.

Glazbena karijera
Na hrvatskoj glazbenoj sceni pojavio se još krajem osamdesetih kao osnivač, lider, autor glazbe, pjevač i gitarista pop-rock sastava “Brze Banane” iz zagrebačke Dubrave.

Brze banane
Sastav je 1990. godine objavio LP, dugosvirajući album (istoimenog naziva) za izdavačku kuću “ORFEJ”. U kratkom vremenu postaju klupska atrakcija u Zagrebu, te 1991. godine nakon 50-tak nastupa po svim mogućim klubovima, objavljuju i singl ploču “Oglasi”. Za tu pjesmu vezana je i jedna zanimljivost, a to je, da su je zajedno, uz Mladena, pjevale i današnje velike zvijezde hrvatske estrade: Severina Vučković, Ivana Banfić i Sandi Cenov. Tijekom 1992. godine prestaju sa djelovanjem, zbog nemogućnosti nastupanja u ratnim uvjetima. Za vrijeme rada sastav je nastupio na više od 100 koncerata u svim mogućim klubovima diljem Hrvatske i cijele bivše države, a imao je i svoje samostalne koncerte u tada prestižnim i legendarnim zagrebačkim rock klubovima, kao što su: Kulušić, Lapidarij, SKUC i Gjuro.
Najpoznatije pjesme sastava bile su Kiša mi ne smeta i Prošao sam sve.

Solo karijera
Nakon razlaza sastava Mladen započinje solo karijeru.

1993. godine objavljuje prvi kantautorski solo album “Valovi ljubavi”, hvaljen od kritike kao fini, čvrsti pop album. Meutim, u tada sveopćoj euforiji hrvatskog dancea, kao takav, nije uspio naći put do šire publike i radijskih urednika. 1993. i 1994. godinu Mladen provodi uglavnom nastupajući na tzv. “Mega partyima” po sportskim dvoranama, uz dvadesetak drugih izvođača, a koje je organizirao legendarni hrvatski menađer i njegov prijatelj, Vladimir Mihaljek-Miha. Krajem 1994 g. objavljuje singl na CRO-TOP-FESTU, pjesmu Nešto me vuče, koja ubrzo postaje prvi Mladenov hit, a na mnogim radio postajama i pjesma godine. Pjesmu je napisao Mladenov kum, vođa sastava “Vatrogasci”, Tihomir Borošak-Kmica. Nakon što ih je međusobno upoznao zajednički menađer Miha, Mladen idućih godinu dana nastupa kao specijalni gost na turneji Borisa Novkovića, a u isto vrijeme priprema novi album.

1995. Mladen godine objavljuje idući kantautorski album “Nešto me vuče” za izdavačku kuću CROATIA-TON. Kritika je album ocijenila jako dobro, a pohvale su se uglavnom odnosile na laganije pjesme u kojima je do izražaja dolazio njegov glazbeni senzibilitet, te vrlo zanimljiva interpretacija i boja glasa. Ohrabren kritikama i uspjehom albuma kod publike, okuplja prateći sastav, te cijelu iduću 1996. godinu provodi stalno nastupajući po Hrvatskoj i Europi te ubrzo dolazi na glas kao izvrstan i tražen showman. Iste 1996. godine počinje suradnju sa menađerom Zoranom Škugorom i njegovom izdavačkom kućom ZG ZOE MUSIC, te se priključuje na dvomjesečnoj turneji po Jadranu sa ostalim izvođačima te izdavačke kuće (E.T., Sandy i Toni Cetinski). U travnju 1997. godine za “ZG ZOE MUSIC” objavljuje i vrlo zanimljiv maxi singl “Što me tjera da te volim” sa 4 pjesme, na kojima po prvi puta koketira i sa kompjuterskom glazbom. Kritika nije baš oduševljeno dočekala taj glazbeni izlet, ali publika je odlično prihvatila pjesme Što me tjera da te volim i Ljubav brzo prolazi, a koje su i danas često u repertoaru Mladenovih nastupa.

1998. godine, preko izdavačke kuće Croatia records, izlazi do tada Mladenov tržišno najuspješniji album Ne zovi mala policajce, a istoimena pjesma gotovo preko noći postaje mega-hitom u cijeloj državi.

Autori pjesme su Željko Bošković (glazba) i Željko Pavičić (tekst), a snimljena je 1998. u studiju Ivančica (Požega). Posebno je bio zapažen i video spot. U istome se po prvi puta u javnosti pojavljuje i Nives Zeljković (tada još 16-godišnjakinja, a kasnije jedna od najpoznatijih starleta u regiji, umjetničkog imena Nives Celzijus). Bez obzira na novostečenu veliku popularnosti i komercijalni uspjeh pjesme, Mladen karijeru ipak ne nastavlja dalje u tom stilu, već se na sljedećem albumu opet u potpunosti vraća svojem kantautorskom radom i pisanju pjesama laganijeg ugođaja. Unatoč tome, pjesma Ne Zovi Mala Policajce, ostaje upamćena kao jedan od legendarnih i najsimpatičnijih hrvatskih pop-rock hitova sa kraja 90-tih godina, a posebno je bila i ostala popularna među djecom.

Sa albuma su “skinuta” još tri singla kao video brojevi: Samo kad se oči zatvore, “Ide sve ljubav brzo prolazi” i pjesma Bez tebe propadam/Božić na vrata kuca. Posljednja je ujedno njegov prvi duet, a koji je snimio sa sjajnim pjevačem Amirom Kazićem-Leom, danas velikom zvijezdom na prostorima bivše države. Ista pjesma je uvrštena na gotovo sve kompilacije najljepših božičnih pjesama do danas. Nakon mnogobrojnih nastupa Mladen objavljuje u ljeto 1999. godine singl “2000 Godina”, a u prosincu iste godine opet singl sa remixom iste pjesme. Pjesma je veoma dobro prihvaćena od publike, pogotovo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a interesantno je da je Mladen jedini hrvatski pjevač koji je uopće snimio pjesmu o dolasku novog milenijuma, a što je inače inspiriralo mnoge glazbenike širom svijeta.

U studenom 2000. godine, izdaje svoj 5. album (odnosno 4-ti u solo karijeri) pod nazivom “Krv i voda”. Album je bio veoma dobro prihvaćen i od kritike i publike, “skinuto” je mnogo singlova kao video brojeva, a posebno su dobro prošle dvije obrade iz 80-tih: Kao ptica na mom dlanu, nekoć mega hit grupe Piloti, te pjesma Pusti, pusti modu, od Zdravka Ćolića, koja je i u Mladenovoj verziji postala i još je uvijek veliki hit po svim klubovima širom zemlje. Pored tih obrada snimio je još dvije, a to su “Lola”, grupe “ProArte”, na prvom albumu sa sastavom 1990. godine, zatim “Hej, hej stani malo/Novi štos” od sarajevske grupe “COD” (na solo albumu “Nešto me vuče” iz 1995. godine). Na albumu “Krv i voda” započinje i stalnu suradnju sa producentom, multiinstrumentalistom i aranžerom Tihomirom Preradovićem, koji je od tada do danas stalni Mladenov suradnik. Album je bio pravi primjerak finog modernog pop zvuka kojem je Mladen uvijek težio i s obzirom na konačni uradak, može se reći da je napokon našao odgovarajućeg producenta za svoje pjesme.

Nakon mnogih nastupa i spotova 2002. godine Mladen po prvi puta nastupa na festivalu “DORA” pjevajući pjesmu “JA-JA”, autora Zrinka Tutića (autor glazbe) i Faye (teks) sa kojom je među 20-tak izvođača osvojio 6-to mjesto. U ljeto iste godine (2002g.) izlazi singl “Zakon zakona”, a zatim i album”Best of” u izdanju izdavačke kuće Memphis, sa kojim Mladen na neki način završava prvo poglavlje u svojoj karijeri. U lipnju 2003. godine najavljuje novi album sa singlom Andrea, velikim hitom na svim radio postajama u zemlji. U 12-tom mjesecu objavio je i klupsku verziju pjesme Bilo je jednom i nikada više, te u veljači 2004. godine duet Jabuke i vino, sa mladom pjevačicom Angie. U pitanju je bila obrada velikog hita Željka Bebeka i Zane Nimani iz 80-tih, a koji je i u Mladenovoj obradi postao opet veoma popularan.

U nastavku 2004. Mladen započinje snimanje novog albuma u studiju Tihomira Preradovića “APPOLO”, te pored svojih službenih nastupa vikendom u isto vrijeme počinje seriju klupskih nastupa na kojima izvodi domaće hitove 80-tih godina. Nastupa gotovo svakodnevno preko tjedna u najboljim zagrebačkim klubovima, a postaje i svojevrstan rekorder među kolegama po broju uzastopnih nastupa u istom klubu. Npr, u Hard Rocku 40-tak puta za redom, 50-tak puta u Garage Pubu-u, u Golden Sun Casinu više od 150 puta, te na 10-tke puta za redom u klubovima Dublin Pub, Teatro Club, In Bar, Urban Night Club, Peti Element, Stari Zagreb, Art Rock. Krajem prosinca iste godine Mladen završava snimanje svoje, po mnogima, najbolje i najuspješnije pjesme – JER TI LJUBIŠ DRUGOGA, duet sa velikim pjesnikom i kantautorom Arsenom Dedićom. Ista je objavljena kao novi singl i video spot, koji su bili najava nadolazećeg albuma. Publika je sjajno prihvatila duet sa Arsenom, pjesma je postala veliki hit, a i do danas je još uvijek jedna od najslušanijih na ovim prostorima. Ista se pojavila i na Hrvatskom Radijskom Festivalu 2005 godine, gdje je osvojila 3. mjesto radijskih urednika i 5. mjesto slušatelja. (na natječaju je bilo oko 3oo-tinjak pjesama). Spot je snimljen u režiji Marka Dimića.

Tijekom svibnja 2005. godine, u izdanju Croatia records izlazi i novi Mladenov album (sedmi po redu) pod nazivom “Jer ti ljubiš drugoga”. Za razliku od prijašnjih albuma, cijeli album je sastavljen isključivo od laganih pjesama specifičnog ugođaja i atmosfere, a u cijelom zvuku prevladava akustična gitara. Na albumu su gostovali i mnogi vrsni glazbenici (Arsen Dedić- flauta, Goran Delač- bas,Tomica Rukljić- truba, Emil Gabrić- violina, Tihomir Preradović- gitare, sitar, itd.).

2005. godine Mladen postaje i redovan član HRVATSKOG DRUŠTVA SKLADATELJA te je 29. rujna 2005 u prostorijama društva predstavio svoj rad, održavši mini koncert. U svakom slučaju, ta godina je do tada najuspješnija i najvažnija u njegovoj karijeri.

Početkom 2006. godine Mladen obnavlja suradnju sa Arsenom, te zajedno rade stihove za novu mladenovu pjesmu ˝Takva je sudbina˝, koju izvodi u duetu sa velikim sarajevskim kantautorom i pjevačem Kemalom Montenom. Za istu pjesmu snimljen je i veoma zanimljiv video spot, čija se radnja odvija u lunaparku. Spot je režirao kao i obično, redatelj Marko Dimić. Mladen i Kemal u duetu osvajaju i treće mjesto na Knin Festu 2006. godine, te prvo mjesto na festivalu u Koprivnici 2007. godine.

U listopadu 2006. godine, Mladen kreće na svoju prvu turneju po Canadi (Toronto, Mississauga, Hamilton…), te radi odličnog prijema odlazi opet na turneju u Canadu, tijekom veljače 2007 godine (Calgary, Vancuver, Edmonton, Toronto…).

U ožujku 2007. godine, sudjeluje opet na DORI 2007 sa pjesmom Nema šanse šećeru, kao član TRIA FANTASTICUS, u kojem uz njega pjevaju i velika hrvatska operna diva Ivana Boljkovac i legendarni novovalni roker Davorin Bogović (prvi pjevač Prljavog Kazališta). Ta neobična kombinacija opere, rocka i popa izaziva ogromnu pažnju medija, te ostvaruje visok plasman na samoj Dori.

2007. i 2008. godinu Mladen provodi isključivo na nastupima, te polako počinje i snimati pjesme za novi album pod imenom Feniks. Ostvaruje i svoj prvi glumački debi u hum.seriji Zakon, u kojoj glumi sam sebe. U međuvremenu, pored dueta “Takva Je Sudbina” sa Kemalom Montenom, objavljuje još tri najavna singla za novi album Feniks: Vrijeme je za promjene (2007), Otkucaji sata, duet sa Ivankom Boljkovac, hrvataskom opernom divom, te Maja (ožujak 2009) U lipnju 2009. godine, u izdanju Croatia records, Mladen objavljuje i svoj 8. kantautorski album, pod nazivom Feniks. Album sadrži čak 18 pjesama, DVD sa 11 video spotova, bogatu likovnu opremu sa brojnim fotografijama i knižicu sa tekstovima. Uz Tihomira Preradovića, Mladen kao aranžera dovodi i Dragiannia, jednog od najboljih gitarista na ovim prostorima, koji je dodatno obogatio zvuk albuma Feniks. I ovaj mladenov album najvećim dijelom sačinjavaju nježnije pop-rock skladbe, laganijeg tempa, specifičnog ugođaja i atmosfere u njegovom prepoznatljivom glazbenom rukopisu.

Mladen Burnać je od 1990. do 2009. godine, objavio 8 albuma,16 singlova, snimio 30-tak video spota, te nastupio na 30-tak festivala. Posebno se iskazao nastupajući povodom raznih humanitarnih akcija (za obnovu države, pomoć braniteljima i invalidima domovinskog rata, za Ligu borbe protiv raka, za saveze slijepih, pomoć bolnicama, za pomoć djeci bez roditelja itd.) i do sada je dobio više od 50-tak priznanja za iste nastupe.

Hobi mu je u mladosti dugo vremena bilo igranje flipera (nekoć vrlo popularne igre), a bio je dvije godine za redom neslužbeni prvak Hrvatske). U horoskopu je vodenjak, podznak lav.

Izvor: Wikipedia