Mr.Rabbit

Godina osnivanja: 2011.
Država: Srbija
Mesto: Valjevo
Aktivni period: 2014 -

Mr.Rabbit, je srpska alternativna hip-hop/fjužn grupa koja je zvanično nastala objavljivanjem prvog albuma 2014. godine u Valjevu. Ipak, bend počinje da se okuplja oko bivših članova benda Ira još 2010. godine, kada je otpočeto snimanje albuma Noćna luka brodova. Album je objavljen u junu 2014. godine pod okriljem beogradske izdavačke kuće Lampshade Media. Za istog izdavača, bend godinu dana kasnije objavljuje pesmu Magla, a zatim u oktobru 2016. godine i album koji nosi naziv Postmoderna komedija. Njihov najnoviji singl, pesma Manifest koja se nalazi na poslednjem albumu, ekranizovana je, te je krajem novembra 2016. godine doživela svoju premijeru na regionalnoj MTV Adria televiziji.

Istorija

Početak (2010-2012)

Ideja za stvaranje jednog ovakvog benda se rađa nakon objavljenog albuma Zvuk provincije valjevske grupe Ira. Biši članovi Ire, Aleksandar Danilović, Mila Ristović, Marko Ilinčić i Marko Jakić su počeli da rade na novom projektu, koji će kasnije izrasti u album prvenac grupe Mr.Rabbit. Formirali su muzički studio “Mars”, te su počeli da snimaju nove pesme. Tako su, početkom 2012. godine, objavili pesme Zaborav i Pre sudbine, a onda, u drugoj polovini iste godine i pesmu Spreman da kidam. Nakon toga, Marko Jakić napušta projekat, međutim, u svojstvu gosta se ipak pojaljuje u pesmi Kad nema nikoga. Krajem 2012. godine, u jeku snimanja Noćne luke brodova, objavljena je pesma Iza horizonta sa Milicom Petronijević.

Noćna luka brodova (2013-2014)

Sredinom 2013. godine je objavljen spot za pesmu Noćna luka brodova, koja će kasnije postati noseća pesma istoimenog albuma. Za veoma kratko vreme, pesma je dostigla veliki broj pregleda, a zatim je prikazana i na MTV Adria kanalu. Kako se rad na prvom albumu bližio kraju, u martu 2014. godine bend objavljuje pesmu Tender u saradnji sa valjevskom grupom Township Rebellion. Nedugo zatim potpisuju ugovor za beogradsku izdavačku kuću Lampshade Media i u junu iste godine izdaju album prvenac. Uz album objavljuju i video za dve pesme snimane u ATTIC studiju u Beogradu. Za pesmu Želje u saradnji sa Sanjom Vučić iz benda Zaa i za pesmu Sima u saradnji sa Jovanom Kneževićem iz beogradskog rege sastava Mašta Bašta. Album upotpunjuje veliki broj gostiju, te obiluje žanrovskim lutanjima, što će postati čest opis za zvuk ovog benda:

Materijal obiluje žanrovskim šetnjama, počev od hip-hopa i roka preko fanka i popa, do nu-metala i elektronike. To je, kako jednom rečju autori opisuju, jedan alternativni hip-hop/fjužn žanr.

Na interesantan način, muzički pravac benda i žanrovske vratolomije opisuje i Mišel Petković za hrvatsko izdanje popularnog časopisa Roling stoun:

Šarenolikost albuma se vidi i u par nosećih numera na albumu. Naime, “Tender” je pesma “teških gitarskih rifova”; “Noćna luka brodova” je otpevana u društvu lagane klavirske melodije propraćene etno zvucima frule i neobičnim gruvom bas gitare na kraju. U dva poslednja singla – “Želje” dolazi do neobičnog upliva soul meldoija i snažni ženski vokal, a pesma “Sima” upotpunjena je fanki ritmom i melanholičnim zvukom saksofona.

Stil i uticaji

Od samog početka, bend je kombinovao hip-hop zvuk sa upečatljivim pevačkim deonicama i živim instrumentima. Tako je prvi album često opisivan kao fenomenalna šetnja kroz žanrove, počev od hip-hopa i mirnih klavirskih deonica, preko roka i popa do nu metala i elektronike. Na Postmodernoj komediji, ponovo je karakteristična kombinacija žanrova. Međutim to je učinjeno dosta svedenije, te su sve pesme okupljene oko karakterističnog fank i soul zvuka, sa povremenim izletima u vidu čvrstih gitarskih rifova. Neki od muzičara i muzičkih grupa koji su imali uticaj na ovaj bend su Atmosphere, Flobots, Cypress Hill, The Roots, Sage Francis, P.O.D, Porcupine Tree, Morcheeba, Ekatarina Velika, Radiohead, System of a Down, Kimbra, Dream Theater i drugi.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.