Nežni Dalibor

Godina osnivanja: 1995.
Država: Srbija
Mesto: Vranje

Nežni Dalibor je alternativni rok bend iz Vranja. Bend je jedan od predstavnika takozvane nove srpske scene.

Kao srednjoškolski bend je osnovan 1995. u Vranju. Prvu postavu činili su: Ivica, Branimir, Ljubomir, Predrag i Milica. Krajem 1998. tri člana benda, Ivica, Branimir i Ljubomir, odlaze na studije u Beograd, pa bend prestaje privremeno sa radom.

2000. Nežni Dalibor je obnovljen sa prvobitnim članovima Ivicom, Ljubomirom i Branimirom, uz novog gitaristu Miomira Stojkovića. U to vreme oni su živeli i studirali u Beogradu, tako da je Nežni Dalibor tada postao beogradski bend. Međutim, posle nekoliko promena imena i više nastupa u Vranju i Beogradu, bend 2003. pravi pauzu. Dve godine kasnije, 2005., gitarista Miomir odlazi u London i Nežni Dalibor je reaktiviran tokom iste godine kao tročlani bend.

Dve godine kasnije na kompilaciji „Jutro će promeniti sve?“ (PGP RTS) objavljuju singl „Značajan događaj. Bend je nakon toga mnogo više nastupao, a u aprilu 2007. zajedno sa grupom The Mothership Orchestra, održali su koncert u malom klubu Doma omladine u Beogradu pred oko 400 ljudi. Novi član grupe u međuvremenu postaje gitarista i tonac Dragan Novković. Nežni Dalibor snima tri pesme u studiju Više elektrotehničke škole u Beogradu, koje su objavljene na kompilaciji „Zdravo, zdravo, zdravo“ (Kultur akt, 2008).

Prvog septembra 2008. preko nezavisne izdavačke kuće „Odličan hrčak“ objavljuju prvi album pod nazivom „Sredstva i veštine“, koji je snimljen u studiju producentske kuće Digimedia, a sadržao je 14 numera. Producent izdanja je Boris Mladenović (Jarboli, Sila, Veliki Prezir, Dvojac bez kormilara). U cilju promocije albuma, bend je takođe snimio reklamni spot za pesmu „Ti si sam“. Jula 2008. Nežni Dalibor je nastupao na Egzit festivalu, a u septembru na Jelen Pivo Lajv festivalu.

U maju 2010. Egzit mjuzik onlajn izdavaštvo je objavilo debi album Nežnog Dalibora „Sredstva i veštine“ za besplatno preuzimanje. Remiks pesme „Samo magli“ se u decembru 2010. pojavio na remiks albumu Shpira-e As I Would Say Two.

24. marta 2011. izdat je drugi studijski album „Normalan život“ preko izdavačke kuće „Odličan hrčak“, a producent je ponovo bio Boris Mladenović.

Izvor: Wikipedia