Novica Negovanović

Novica Negovanović (Adrani kod Kraljeva, 30. novembar 1945) je srpski kompozitor, svirač i pevač narodnih pesama.

Novica Negovanović rođen je 1945. godine u Adranima kod Kraljeva. Njegov muzički talenat dolazi do izražaja još u petoj godini njegovog života. Odrastao je u muzičkoj porodici, otac i stric svirali su harmoniku i od tada počinje njegov interes za ovaj instrument. Bio je toliko talentovan da je njegov prvi nastup bio već u prvom razredu osnovne škole. Sa stricem i ocem svirao je na mnogim veseljima.

U to vreme organizovana su opštinska takmičenja na kojima je učestvovao, i na mnogima je pobeđivao. Pevao je i svirao po svim okolnim mestima, a na repertoaru je imao veliki broj pesama.

1966. godina bila je prekretnica u životu Novice Negovanovića. Ta godina obeležila je njegovu karijeru. Na takmičenju harmonikaša u Soko Banji dva puta osvaja prvo mesto, kao solista i kao duet harmonika sa Draganom Matićem Žilićem. Tu je poneo titulu prve harmonike Jugoslavije.

U godinama između 1970. i 1980. Novica Negovanović je bio među najpopularnijim jugoslovenskim harmonikašima nekom svojom novom orijentacijom koja nije bila ni sledovanje puta Mije Krnjevca, niti podržavanje Jovici Petkoviću. Njegove izvrsne interpretacije svojih kola (među kojima treba naročito istaći „Pericino kolo“) delovale su tako sveže i moderno da je za sobom povukao veliki broj mladih harmonikaša. Bio je na putu da postane harmonikaška velesila, ali tada se odrekao solističke karijere harmonikaša, a više se eksponirao kao pevač i stvaralac novih pesama.

Deset godina Novica je radio kao glavni muzički urednik u Produkciji gramofonskih ploča i muzičkih kaseta „Jugodisk“ u Beogradu. Od 1989. do 2003. godine Novica je živeo i radio u Americi. U svojoj dugogodišnjoj karijeri učestvovao je na mnogim festivalima, turnejama, koncertima i humanitarnim koncertima, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Stvaralaštvo

1966. godina veoma je značajna za Novicu Negovanovića. Te godine počinje profesionalno da se bavi pevanjem. Odlazi na turneje po tadašnjoj Jugoslaviji sa Lepom Lukić, Dušicom Bilkić, i mnogim drugim pevačima. Iste godine, 1966, snima prvu ploču sa pesmom “Ah zašto te pre ne sretoh“. Posle izlaska te ploče odlazi na odsluženje vojnog roka, a odmah po dolasku snima i drugu singl ploču “Daj da zora nikada ne svane” i “Kameno srce“. Pesme postaju hitovi Novica i dalje ide na turneje, koje traju i mesecima. Svirao je najviše sa svojim bratom Predragom Negovanovićem, sa kojim je i vodio orkestar.

Najveći hitovi Novice Negovanovića nastali su u periodu od 1970. do 1980. godine. Tada su i nastale pesme “Zar sam stranac u svom kraju”, “Vodeničar na Moravi”, “Sve bledi, sve nestaje”, “Počećemo sve iznova”, “Zna jedino jedna žena”, “Ljubomoro, ljubomoro”, “Ti anđeo a ja đabo”, “Kad kroz selo prođem”, “Prođe leto trideseto”, “Ko godine broji, starosti se boji”, “Ne vraćam se u tuđinu kletu”, “Kad umoran budem pao”, “Imam oči neposlušne”, “Jedna reka u mom kraju” i mnogi, mnogi drugi. Snimio je i dosta kola od kojih je najpoznatije “Pericino kolo“. Veliki hitovi su i pesme “Selo moje kraj Morave”, “Brzo živim”, “Vodeničar na Moravi”, “Teče reka teče Gruža”, “Ako te potražim“.

1976. godine na festivalu “Beogradski sabor” osvojio je prvo mesto pesmom “Ne vraćam se u tuđinu kletu“. Iste godine proglašen je i za pevača godine. Imao je i dva nastupa 1976. i 2003. godine u operi u Australiji sa Borom Dugićem.

Novica Negovanović je komponovao i veliki broj pesama za svoje kolege: “Janičar” za Cuneta Gojkovića, “Ko se jednom napije vode sa Baš čaršije” za Safeta Isovića, za Nedeljka Bilkića, Dušicu Bilkić, Lepu Lukić, Boru Spužića Kvaku, Tomu Zdravkovića, Gordanu Stojićević, Azeminu Grbić, Muharema Serbezovskog, Spasoja Dukića, Zoricu Brunclik i još mnoge druge. Sarađivao je sa mnogim tekstopiscima, Ruždijom Krupom, Dobricom Erićem, Safetom Kafedžićem, Radomirom Vasiljevićem i mnogim drugim tekstopiscima, a i sam je pisao pesme.

Privatni život

Novica sada živi u svom rodnom mestu Adrani kod Kraljeva. Svoju ljubav i umeće na harmonici prenosi na mlade talente i bori se za očuvanje naše narodne muzike. Muzika je deo tradicije porodice Negovanović. Otac i stric su svirali harmonike, Novica i brat Predrag takođe, kao i Novičin sin Dragan. Ćerka Mirjana se bavi pevanjem, a najmlađi Novičin sin Novica je takođe muzički nadaren.

Izvor: Wikipedia

 1. Novica Negovanović – Crna ženo ispod belog vela
 2. Novica Negovanović – Kome šumiš, oj, Moravo
 3. Novica Negovanović – Moje srce nikad neće
 4. Novica Negovanović – Muzika je život moj
 5. Novica Negovanović – Stara harmonika
 6. Novica Negovanović – Lutamo svetom
 7. Novica Negovanović – Vraćam ti se, majko
 8. Novica Negovanović – Ako Bog da
 9. Novica Negovanović – Mene niko ne razume
 10. Novica Negovanović – Nemam nigde nikoga
 11. Novica Negovanović – Ti lepotom čuda stvaraš
 12. Novica Negovanović – Hej, meseče brate
 13. Novica Negovanović – Jedna reka u mom kraju
 14. Novica Negovanović – Kad umoran budem pao
 15. Novica Negovanović – Struže Mile suva drva
 16. Novica Negovanović – Teče reka, teče Gruža
 17. Novica Negovanović – Ako si mi drugar pravi
 18. Novica Negovanović – Ako ti potražim
 19. Novica Negovanović – Gde je noćas otvoreno
 20. Novica Negovanović – Kćeri moja
 21. Novica Negovanović – Bolje da se sreli nismo
 22. Novica Negovanović – Brzo živim
 23. Novica Negovanović – Ja garav, a ti plava
 24. Novica Negovanović – Momačka pesma
 25. Novica Negovanović – Ako voliš harmoniku moju
 26. Novica Negovanović – Selo moje kraj Morave
 27. Novica Negovanović – I ja imam dušu, ljudi
 28. Novica Negovanović – Osvajam te natenane
 29. Novica Negovanović – Ne gubimo vreme više
 30. Novica Negovanović – Ne vraćam se više
 31. Novica Negovanović – Imam oči neposlušne
 32. Novica Negovanović – Ko godine broji, starosti se boji
 33. Novica Negovanović – Zauvek sam otišao
 34. Novica Negovanović – Prođe leto trideseto
 35. Novica Negovanović – Kad kroz selo prođem
 36. Novica Negovanović – Ti anđeo a ja đavo
 37. Novica Negovanović – Pet do dvanaest
 38. Novica Negovanović – Zna jedino jedna žena
 39. Novica Negovanović – Ah, zašto te pre ne sretoh
 40. Novica Negovanović – Daj da zora nikada ne svane
 41. Novica Negovanović – Kameno srce