Organizam

Godina osnivanja: 2012.
Država: Srbija
Mesto: Beograd

Ideja o formiranju benda, koji bi svirao autorsku muziku, javila se sredinom 2011. od strane Ivana Boškovića (vokal, gitara) i Marka Mitrovića Mite (prateći vokal, perkusije). U prvoj postavi Ivan je svirao bas i pevao, gitaru je svirao Bojan Musulin (DJ Neutron) a Mita dovodi bubnjara Nikolu Kraljika. U ovakvom sastavu prvu probu su održali 5.4.2011. ali nakon svega nekoliko zajedničkih jam sessiona Bojan odlazi iz benda. Nešto kasnije, Ivan preuzima gitaru, a na mesto basiste dolazi njegov dugogodišnji prijatelj Miloš Bakalović Bakaši (sa kojim je pre toga sarađivao u bendu Straight Mickey and The Boyz). Početkom 2012. god. grupa počinje ozbiljnije da radi i ta godina se uzima za godinu nastanka benda. Uskoro uzimaju ime Organizam i nastaju prve pesme (uglavnom punk, ska, reggae i hc karaktera) ali materijal dobija i psihodeličnu notu.
Prvi javni nastup bend je imao na festivalu “Prnjavorstock” 01.09.2012. Početkom februara 2013. u bend dolazi Bogdan Obradović Bugi na mesto perkusioniste. Već posle dve nedelje Organizam je održao svoj prvi akustični koncert, u novoj postavi i nakon toga bend još više skreće ka psihodeličnom izrazu i eksperimentiše sa drugim muzičkim žanrovima. Mita napušta grupu u junu 2013, pred odlazak na Balkan Unplugged Acoustic Rock Fest u Tuzli (BiH) gde bend ima zapažen nastup i gde Nikola osvaja nagradu za najboljeg bubnjara na festivalu. U oktobru bend napušta i Bakaši, a na njegovo mesto dolazi Jovan Arsenov Jova, dok Bugi sa mesta perkusioniste preuzima matrice i elektronika počinje da zauzima značajno mesto u zvuku benda. Ređaju se novi nastupi. U aprilu 2014. bend snima demo sa 4 pesme u studiju “Akademije umetnosti”, a u julu 2014. nastupaju na velikoj bini Jelen Demofesta u Banjaluci. Nakon ovog nastupa izbijaju na površinu nesuglasice oko pravca u kome bi bend trebalo da se kreće, Nikola napušta bend i odlazi u inostranstvo, a u toj pauzi i Jova odlučuje da napusti ekipu. Ivan i Bugi su odlučni da bend nastavi sa radom. Rade na snimcima koje imaju (u saradnji sa ekipom iz Generalstaba) i u to vreme objavljuju demo snimke pesama “Sherpas” i “Nepar”. U oktobru 2014. u bend dolazi iskusni bubnjar Ivan Blagojević Njufko (Histera, Downstroy, Sergej Trifunović & Užička republika, Deca Apokalipse…) i talentovani basista Igor Šćepanović Šćepa.
Početkom 2015. bend kreće aktivno da svira i nastupa u Beogradu, G.Milanovcu, V.Plani, Požegi, Užicu… U aprilu iste godine ulaze u studio ATTIC gde snimaju bubanj za svoj prvi album “Intergalaktički cirkus” sa 9 pesama, za koje odlučuju da ih sukcesivno objave.
Prvi singl sa ovog albuma – “Hjuman”, producirao je Mirko Luković (Rare, Huskee) i pojavio se u septembru 2015. uz krajnje neobičan spot, snimljen u sopstvenoj produkciji i urađen tehnikom pozorišta senki. Pred objavljivanje drugog singla sa ovog albuma – “Okean” u aprilu 2016. Njufka je zbog brojnih obaveza na mestu bubnjara zamenio Radosav Tijosavljević Rakiša. Pesmu “Okean” je producirao Petar Rudić (Svi Na Pod, Studio Destilerija) i takođe je propraćena spotom samostalne produkcije. Nastavljaju se koncerti i tokom leta Organizam nastupa na OK Festu (BiH) i na Arsenal Festu gde u okviru takmičenja demo bednova osvaja prvo mesto i kao nagradu spot u produkciji Arsenal Festa. Spot za pesmu “Kosmos” je objavljen 20. februara 2017.
Poslednji spot sa albuma “Intergalaktički cirkus”, za pesmu Nepar, objavljen je 23. aprila 2018. dok je album na CDu objavila promoterska kuća Long Play 28. aprila 2018.