Parni Valjak

Parni valjak je zagrebački rok sastav osnovan 1975. u Zagrebu, koji je još uvek aktivan, iako je pravio pauzu 1988. godine, a zatim bio rasformiran u periodu 2005. do 2009. godine.

Postava

Prvu postavu činili su:

Aki Rahimovski (vokal)
Husein Hasanefendić Hus (solo gitara, akustične gitare i vokal)
Srećko Antonioli (bubnjevi, udaraljke i vokal)
Zlatko Miksić Fuma – (bas gitara)
Jurica Pađen – (solo gitara, akustične gitare i vokal)
Trenutnu postavu (oktobar 2010) čine:

Aki Rahimovski – vokal
Husein Hasanefendić Hus (solo gitara, akustične gitare i vokal)
Marijan Brkić Brk (solo gitara, akustične gitare i prateći vokal)
Zorislav Preksavec Prexi (bas gitara, vokal, prateći vokal)
Berislav Blažević Bero (klavijature)
Damir Šomen (bubnjevi)

Istorija

Od nastajanja do 1979. godine

Grupu osnivaju Husein Hasanefendić i Jurica Pađen uz pomoć Vladimira Mihaljeka Mihe, menadžera Bijelog dugmeta i Grupe 220, pa je tada vladalo pogrešno mišljenje da je Parni valjak zagrebačka verzija Bijelog dugmeta. Njima se nešto kasnije pridružuju Zlatko Miksić Fuma kao bas gitarista, Aki Rahimovski kao vokal i bubnjar Srećko Antonioli. Grupa je uskoro počela da izdaje singlove, ali zbog loših tekstova i navodnih krađa melodija bivaju napadani od strane kritike. U prvoj godini svog postojanja, grupa je imala 154 nastupa, a prvi je bio na koncertu održanom 29. novembra 1975. godine u beogradskoj hali Pionir, gde su nastupili sa Oliverom Mandićem i YU grupom, i bili najavljeni kao Grupa 220, koja se u to vreme raspala, zbog čega su svirali pod imenom Parni valjak. Naziv grupe je predložio Zlatko Miksić, prema prvoj pesmi koju su uvežbali da sviraju kao novi bend. Bila je to pesma „Ja sam parni valjak“ koju je Hasanefendić napisao dok je još bio član Grupe 220.

Svoj prvi studijski album, „Dođite na show!“, izdali su 1976. godine. Sa njega su se, kao hitovi, izdvojile pesme „Predstavi je kraj“ i „Prevela me mala žednog preko vode“. Drugi album objavljen je pod nazivom „Glavom kroz zid“ 1977. godine, sa hitovima „Lutka za bal“ i „Kravata oko vrata (butnovnik bez razloga)“.

Sledeće, 1978. godine Hasanefendić i Rahimovski odlaze u vojsku, pa Parni valjak privremeno prestaje sa radom, a tokom te pauze napušta ih Jurica Pađen osnivajući grupu Aerodrom. Po Husovom povratku iz vojske bendu se priključuje Džoni Štulić na poziciji ritam gitariste, ali ta saradnja traje samo dve sedmice, nakon čeka Štulić odlazi u svoju grupu Azra. Njegov boravak u grupi je uticao na Husa, što se može primetiti u drugačijim, ozbiljnijim, tekstovima i zvuku narednih albuma. Valjak i Štulić ostaju u dobrim odnosima, a Hasanefendić Azri producira prvi singl sa pesmama „Balkan“ i „A šta da radim“. Godinu dana kasnije grupi se priključuju bubnjar Ivan Piko Stančić i bivši gitarista Prljavog kazališta Zoran Cvetković Zok. Iste godine objavljuju treću ploču pod nazivom „Gradske priče“, na kojoj se nalazi Štulićeva pesma „Jablan“, a izdvajaju se i pesme „Ulične tuče“ i „Stranica dnevnika“, koja je, prema Husovim rečima, prvi pravi hit Parnog valjka. Nakon uspeha te ploče, pod nazivom Steam Roller, objavljuju za izdavačku kuću CBS album „City Kids“, kao prepev „Gradskih priča“ na engleski jezik, namenjen tržištu Zapadne Evrope.

1980—1983.

Krajem 1980. godine objavljuju album „Vruće igre“ i napokon se probijaju hitovima „Neda“, „Javi se“, „Ona je tako prokleto mlada“, a Hus se odužuje Štuliću objavivši pesme „Kad Miki kaže da se boji“ i „Ne udaraj me nisko“. Ovim albumom su predstavili i nove članove – gitaristu i saksofonistu Rastka Miloševa, basistu Srećka Kukurića i bubnjara Paola Sfecija.

Uspeh prethodnog albuma Aki i Hus koriste i počinju sa „rafalnim“ objavljivanjem ploča. Najpre 1981. izdaju album „Vrijeme je na našoj strani“ na kojem se nalaze hitovi „Kao ti“, „Staška“, „Moje dnevne paranoje“ te „Djevojčice ne…“, a uz Hasanefendića na ploči se kao autor potpisuje i Srećko Kukurić pesmom „Ako želim“. Već sledeće godine godine dolazi na red prvi album sniman uživo, objavljen pod jednostavnim nazivom Koncert, a godinu dana kasnije izlazi i novi studijski album „Glavnom ulicom“ u kojem se autorski iskazuju Rastko Milošev i Srećko Kukurić, a u novim pesmama se prvi put pojavljuju duvački instrumenti.

1984—1989.

Polovinom 1984. godine Parni valjak izdaje album „Uhvati ritam“, na kome se, kao gosti, pojavljuju Zoran Kraš na klavijaturama i Momčilo Bajagić, Dejan Cukić i Dražen Vrdoljak kao prateći vokali. Nakon objavljivanja kompilacije „Parni valjak“, već sledeće, 1985. godine izlazi još jedan studijski album pod nazivom „Pokreni se!“. Na njemu su gostovali Margita Stefanović iz sastava Ekatarina Velika, Miroslav Sedak Benčić, i kolega iz Grupe 220, Drago Mlinarec, a Hus je otpevao glavni vokal u pesmi „Stojim već satima“. Zatim 1986. izdaju još jedan album sniman uživo, pod nazivom „E=mc2“, a sa njima sviraju Zoran Cvetković – Zok i Toni Ostojić.

Zoran Cvetković – Zok se vraća u grupu 1987. godine, kada objavljuju album „Anđeli se dosađuju?“, na kome se nalazi jedan od njihovih velikih hitova, pesma „Jesen u meni“. Ovaj album je promovisan istoimenom turnejom, na kojoj je, uz članove Parnog valjka svirao i Miroslav Barbir Mimo na klavijaturama. Jugoton je objavio VHS zapis pod nazivom „Koncert“ sa te turneje, koji je snimak koncerta održanog u Domu sportova u Zagrebu 23. decembra 1987. godine.

Početkom maja 1988. godine Hus objavljuje pauzu, a već nakon par meseci grupa se vraća u obnovljenom sastavu, pridružuju im se Zorislav Preksavec – Preksi kao basista, i bubnjar Dražen Scholz. U novom sastavu snimaju album „Sjaj u očima“. Kao udarna pesma na njemu se izdvaja „Moja je pjesma lagana“, a tu se nalazi i obrada Mlinarčeve „Uvijek kad ostanem sam“. Nakon objavljivanja ploče Zok odlazi u London, pa njegovo mesto zauzima saksofonista Bruno Kovačić. Parnom valjku se priključuje i mladi klavijaturista Berislav Blažević – Bero.

Zajedno sa Prljavim kazalištem, grupom Film, i Psihomodo popom, 1989. godine nastupaju u velikoj dvorani Doma sportova na koncertu pod nazivom „Zagreb rock forces“.

1990—1999.

Početkom 1990. grupa izdaje album „Lovci snova“, sa hitovima „Godine prolaze“, „Suzama se vatre ne gase“, „Ima dana“ i „Samo san“, 1991. godine objavljuju i treći koncertni album pod nazivom „Svih 15 godina“, a 1992. godine u grupu dolazi gitarista Marijan Brkić, dok Bruno Kovačić odlazi na stručno usavršavanje u Ameriku. Održavaju nekoliko koncerata u Nemačkoj, SAD i Kanadi, a zatim, posle tri godine od poslednjeg studijskog albuma izlazi „Buđenje“ na kome se i Brkić potpisuje kao autor sa pesmama „Dođi“ i „Čitaj mi sa usana“.

Za taj album početkom 1995. dobijaju sedam muzičkih nagrada Porin: za album godine, pesmu godine („Sve još miriše na nju“), najbolje vokalno izvođenje, najbolju vokalnu saradnju (duet Dade Topića i Akija Rahimovskog u pesmi „Molitva“), najbolji snimak albuma, producenta godine i najbolji izgled albuma. Iste, 1995. godine objavljen je i koncertni album „Bez struje: Live in ZeKaeM“, koji je prodat u više od 73 000 primeraka, a snimljen je na nastupu u Zagrebačkom kazalištu mladih. Povodom 20 godina postojanja održan je i koncert u velikoj dvorani Doma sportova na kome su kao gosti nastupili Dražen Vrdoljak, Oliver Dragojević (u pesmi „Nemirno more“), Kristina Rupčić kao prateći vokal i Dado Topić koji je u duetu sa Rahimovskim otpevao pesmu „Molitva“.

Polovinom 1997. godine objavljen je album „Samo snovi teku uzvodno“ sa koga su se najviše slušale pesme „Dok je tebe“ i „A gdje je ljubav“ u kojoj nastupa i Simfonijski orkestar hrvatske Radio Televizije. Muziku za pesmu „Ja još čekam“ komponovao je Marijan Brkić, a u pesmi „To ni političan song“ kao vokal gostuje Vlado Kreslin.

2000—2005.

Kad se mislilo da je grupa pred raspadom, 2000. godine objavili su još jedan studijski album „Zastave“ sa hitovima „Zastave“, „Mijenjam se“, i „U ljubav vjerujem“, a iste godine pojavio se i prvi DVD pod nazivom „25 godina“. Na njemu se nalazi snimak koncerta održanog 2. decembra 2000. u zagrebačkom Domu sportova na kome su, pored tada aktuelne postave, nastupali i bivši članovi – Zoran Cvetković-Zok, Bruno Kovačić, Jurica Pađen, Paolo Sfeci, Srećko Antonioli i Piko Stančić.
Sledeće godine na mesto basiste došao je Zvonimir Bučević – Buč, a grupa je snimila još jedan živi album, pod nazivom „Kao nekada: Live at S.C.“, na kome su gostovali Drago Mlinarec, Davor Gobac, Nina Badrić, Klapa Šufit i Oliver Dragojević.

Studijski album pod nazivom „Pretežno sunčano?“, na kome se nalaze pesme „Sunčanom stranom“, „Dok si pored mene“, i „Prazno tijelo“, izdat je 2004. godine. Godinu dana kasnije objavljena su i dva kompilacijska izdanja sa najvećim hitovima – „Koncentrat 1977.-1983.“, „Koncentrat 1984.-2005.“, i DVD sa snimkom koncerta iz 1995. godine u ZKM-u pod nazivom „Bez struje: Live in ZeKaeM“.

Oproštajni koncert su održali na Trgu Bana Jelačića, na dočeku 2006. godine, gde su pesmama „Jesen u meni“ i „Zastave“ nakon 30 godina rada završili svoju karijeru. Ponovo su započeli da sviraju 2010. godine.

Tekst je preuzet sa stranice Wikipedia.
Dodajte biografiju
 1. Parni Valjak – Vrijeme
 2. Parni Valjak – Prolazi sve, zar ne
 3. Parni Valjak – Samo ti (norma belle)
 4. Parni Valjak – Hotel apatija
 5. Parni Valjak – Dosta mi je tog
 6. Parni Valjak – Tko to krade
 7. Parni Valjak feat. Tina Kresnik – Kad nemaš kud
 8. Parni Valjak – Opet se smijem
 9. Parni Valjak – Nema signala
 10. Parni Valjak – Otkud ti pravo
 11. Parni Valjak – A ja neću (nikada)
 12. Parni Valjak – Za malo nježnosti
 13. Parni Valjak – Ljubav je droga
 14. Parni Valjak – Svijet je danas lud
 15. Parni Valjak – To sam stvarno ja
 16. Parni Valjak – Za sve sam kriv što nisam
 17. Parni Valjak – Dajte mi razlog
 18. Parni Valjak – Dok si pored mene
 19. Parni Valjak – Gledam dok hodaš
 20. Parni Valjak – Horoskop
 21. Parni Valjak – Jesen preskačem
 22. Parni Valjak – Laganini po sredini
 23. Parni Valjak – Petak
 24. Parni Valjak – Poljubac je dobar…
 25. Parni Valjak – Prazno tijelo
 26. Parni Valjak – Sexy mama
 27. Parni Valjak – Sunčanom stranom
 28. Parni Valjak – Dosta
 29. Parni Valjak – Kada kola krenu nizbrdo
 30. Parni Valjak – Lutrija
 31. Parni Valjak – Mala laž
 32. Parni Valjak – Mijenjam se
 33. Parni Valjak – Romansa (Sada bih drugačije)
 34. Parni Valjak – Sanjam
 35. Parni Valjak – U ljubav vjerujem
 36. Parni Valjak – Zapjevaj
 37. Parni Valjak – Zastave
 38. Parni Valjak – A gdje je ljubav
 39. Parni Valjak – Autoput
 40. Parni Valjak – Depra
 41. Parni Valjak – Dok je tebe
 42. Parni Valjak – Ja još čekam
 43. Parni Valjak – Kaži ja! (Boje jeseni)
 44. Parni Valjak – Oba lica ljubavi
 45. Parni Valjak – Ostavljam trag
 46. Parni Valjak – Sai baba blues
 47. Parni Valjak – To ni političan song
 48. Parni Valjak – Čitaj mi sa usana
 49. Parni Valjak – Dođi…
 50. Parni Valjak – Ivana
 51. Parni Valjak – Kemija
 52. Parni Valjak – Ljubavna
 53. Parni Valjak – Molitva
 54. Parni Valjak – Nemirno more
 55. Parni Valjak – Otok
 56. Parni Valjak – Povratak ratnika
 57. Parni Valjak – Sve još miriše na nju
 58. Parni Valjak – Godine prolaze
 59. Parni Valjak – Ima dana
 60. Parni Valjak – Metar iznad dna
 61. Parni Valjak – Na pola puta
 62. Parni Valjak – Pariz
 63. Parni Valjak – Samo san
 64. Parni Valjak – Suzama se vatre ne gase
 65. Parni Valjak – U prolazu
 66. Parni Valjak – Vrijeme ljubavi
 67. Parni Valjak – Moja je pjesma lagana
 68. Parni Valjak – Možda sutra neće doći
 69. Parni Valjak – Ne, ne, ne!
 70. Parni Valjak – Nije pomoglo
 71. Parni Valjak – Odlazim
 72. Parni Valjak – Ovce
 73. Parni Valjak – Prokleta nedelja (što je iza oblaka)
 74. Parni Valjak – Sjaj u očima
 75. Parni Valjak – Uvijek kad ostanem sam
 76. Parni Valjak – Anđeli se dosađuju?
 77. Parni Valjak – Anja
 78. Parni Valjak – Jesen u meni
 79. Parni Valjak – Kada me dotakne
 80. Parni Valjak – Navigator
 81. Parni Valjak – Nova kola
 82. Parni Valjak – Tvoji koraci
 83. Parni Valjak – Zagreb ima isti pozivni
 84. Parni Valjak – ‘Ajde igraj
 85. Parni Valjak – Gledam je dok spava
 86. Parni Valjak – Idu dani
 87. Parni Valjak – Malena
 88. Parni Valjak – Ovu noć
 89. Parni Valjak – Pokreni se
 90. Parni Valjak – Stojim već satima
 91. Parni Valjak – Ugasi me
 92. Parni Valjak – Van vremena
 93. Parni Valjak – … i na kraju
 94. Parni Valjak – Bolja vremena
 95. Parni Valjak – Direktan put za nebo
 96. Parni Valjak – Ostani s njim
 97. Parni Valjak – Ponovo sam
 98. Parni Valjak – Pusti nek’ traje
 99. Parni Valjak – Samo ona zna
 100. Parni Valjak – Što si našla u njemu
 101. Parni Valjak – Uhvati ritam
 102. Parni Valjak – A ja bih sa vragom…
 103. Parni Valjak – Glavnom ulicom
 104. Parni Valjak – Hajde kaži pošteno
 105. Parni Valjak – Kao prije
 106. Parni Valjak – Kaži mi
 107. Parni Valjak – Ma ‘ajde (gledaj stvari mojim očima)
 108. Parni Valjak – Nataša
 109. Parni Valjak – Ne ostavljaj me samog
 110. Parni Valjak – Ne zovi
 111. Parni Valjak – Noćas mi se hoće
 112. Parni Valjak – Trebaš mi
 113. Parni Valjak – Zapleši sa mnom ovu noć
 114. Parni Valjak – Ako želim
 115. Parni Valjak – Bijeg
 116. Parni Valjak – Djevojčice ne…
 117. Parni Valjak – Isti smo
 118. Parni Valjak – Kao ti
 119. Parni Valjak – Moje dnevne paranoje
 120. Parni Valjak – Noć nema svjedoka
 121. Parni Valjak – Ona gleda kroz mene
 122. Parni Valjak – Staška
 123. Parni Valjak – Večeras trebam društvo
 124. Parni Valjak – Vrijeme je na našoj strani
 125. Parni Valjak – Hvala ti
 126. Parni Valjak – Javi se
 127. Parni Valjak – Još jedna o hrastu
 128. Parni Valjak – Kad Miki kaže da se boji
 129. Parni Valjak – Kada noć umiješa prste u grad
 130. Parni Valjak – Ne udaraj me nisko
 131. Parni Valjak – Neda
 132. Parni Valjak – Ona je tako prokleto mlada
 133. Parni Valjak – Partneri za ples
 134. Parni Valjak – Samo sjećanja
 135. Parni Valjak – Ti povuci prvi potez
 136. Parni Valjak – Vruće igre
 137. Parni Valjak – 700 milja od kuće
 138. Parni Valjak – Hrast
 139. Parni Valjak – Jablane!
 140. Parni Valjak – Kartu za natrag
 141. Parni Valjak – Klinka
 142. Parni Valjak – Moja bolja polovica
 143. Parni Valjak – Oaza
 144. Parni Valjak – Stranica dnevnika
 145. Parni Valjak – Ulične tuče
 146. Parni Valjak – Vruće usne
 147. Parni Valjak – Crni dani
 148. Parni Valjak – Čovjek čovjeku vuk je (Priča sa zapadne strane)
 149. Parni Valjak – Dixie za pravog gazdu
 150. Parni Valjak – Djevojke
 151. Parni Valjak – Kravata oko vrata (Buntovnik bez razloga)
 152. Parni Valjak – Lutka za bal
 153. Parni Valjak – Noć
 154. Parni Valjak – Uvijek ista priča
 155. Parni Valjak – Dođite na show
 156. Parni Valjak – Mi smo rock and roll band
 157. Parni Valjak – Pjesma o starosti
 158. Parni Valjak – Predstavi je kraj
 159. Parni Valjak – Prevela me mala žednog preko vode
 160. Parni Valjak – Sličice iz tramvaja
 161. Parni Valjak – Ljubav
 162. Parni Valjak – Aleluja (Ja još vjerujem u nas)
 163. Parni Valjak – Istina
 164. Parni Valjak – Jedino ti
 165. Parni Valjak – Kralj iluzija
 166. Parni Valjak – Nema predaje
 167. Parni Valjak – Samo da znaš
 168. Parni Valjak – Stvarno nestvarno
 169. Parni Valjak – Tanki živci
 170. Parni Valjak – Vjeruj
 171. Parni Valjak – Zona sumraka