Prti Bee Gee

Prti Bee Gee je hip-hop i fank grupa iz Beograda čije su glavne teme droga, nasilje, seks, i sl. Osnovali su je Moskri (koji je bio najstariji i smatrali su ga vođom i idejnim tvorcem), Eufrat (Nikola Jarnević) i Mikri Maus (Nikola Jelić) 2000. godine.

Do prvog pojavljivanja u javnosti i na radiju SKC-a došlo je zahvaljujući podršci grupe Beogradski sindikat. Prva pesma, „Pajp“, puštena je na radiju SKC 2001. godine, a ubrzo su za „One Records“ snimili i svoj prvi album „Grejtest hits“ (2002. godine). Grupa je vrlo brzo postala popularna među predstavnicima starije hip-hop generacije i u andergraund rep krugovima i širom regiona zbog stihova punih crnog humora i opisa narkomanije(zbog čega je i njihov rep dobio naziv heroin-rep). Ta sintagma (heroin-rep) pojavljuje se i u pesmi Er Maks (Air Max). Ovakvi eksplicitni tekstovi su ih, uz često pominjanje nasilja, oružja i droge, svrstali u srpsku varijantu gangsterskog repa. Ovo je izazvalo kritike o slavljenju narkomanije i glorifikacije kriminala.

Veliki udarac za grupu bila je smrt Moskrija (25. avgust 2005). Nakon Moskrijeve smrti, Mikri Maus i Eufrat su nastavili da rade i 2006. godine snimili su album „Moskri“ koji je posvećen njihovom preminulom članu.

Treći album, pod nazivom „Tačno u pre podne!!!“ snimaju 2007. godine.

Četvrti album, pod nazivom „Bez šečera“, izdat je u oktobru 2011. godine.

Peti album, pod nazivom „Petarda“, izdat je u maju 2016. godine.

Najpoznatiji koncerti ove grupe održani su u SKC decembra 2003. kada su bili predgrupa Bed Kopiju i nastup na Egzitu 2005. godine kada nastupaju sa značajnim brojem beogradskih repera na sceni „Brejn vekejšon“.

Učestvovali su u projektu 43zla zajedno sa Timbeom, Ajs Nigrutinom i Bvanom.

O imenima

Ime za grupu nisu uzeli od „posrbljene“ varijante izgovora engleske reči pretty, već je vezano za događaj u vezi sa Moskrijem kada je bio u Crnoj Gori, gde je bio na odsluženju vojnog roka, i jednom prilikom je repovao svom klasiću svoju verziju Rambove pesme „Smrt popa Mila Jovovića“, nakon čega mu je ovaj odgovorio „Ajde, prti be—ge!“ što je u lokalnom slengu trebalo da znači „Ajde, beži (pali) Beograđanine“.

Nadimci Moskrija i Mikri Mausa su nastali iz šatrovačkog. Nadimak Moskri je Davor uzeo od šatrovačkog „krimos“. Nikolu su u komšiluku već zvali „miš“, pa je samo prilagodio u krimi miša odnosno Mikri Maus. Eufrat je nastao kao fora, kad je neko u njihovom društvu rekao: Vidi ga ovaj Eufrat.

O Moskriju

Generacija odrastala 90-ih u Beogradu dobila je svoju prvu ikonu. Davor Bobić, poznatiji kao Mos-Kri, spiritus movens beogradske hip-hop scene, preminuo je 25. avgusta 2005. godine u ranim jutarnjim časovima u Beogradu.

Frontmen grupe Prti Bee Gee Mos-Kri ostaće upamćen kao jedan od najharizmatičnijih liričara novog rep talasa koji se oblikovao 90-ih, a isplivao na površinu u poslednjih par godina. I pored medijski eksponiranijih sastava kao što su Beogradski Sindikat, V.I.P. i njihovih debi albuma koji su definisali scenu, mnogi će život u Srbiji s kraja 20. veka zauvek radije vezivati za brutalno iskrene fatalističke rime i jedinstvenu pojavu osobe koja se krila iza pseudonima Mos-Kri.

Neporecivo najtalentovaniji autor i tekstopisac u grupi, Mos-Kri nikada nije dominirao Prti Bee Gee numerama. Njegove kratke, mrzovoljne deonice, uglavnom umetnute negde između, kod fanova su posebno vrednovane i dočekivane kao kulminacija bolnog Prti humora, momenat koji se nestrpljivo iščekuje kroz čitavu pesmu.

Reputacija Prti Bee Gee repera kao antiheroja srpske hip-hop scene proširila se prestonicom nakon što se Radio SKC prvi usudio da emituje psihodelični demo snimak Pajp, koji je ubrzo postao underground fenomen.

Okarakterisani kao heroin-rap, Prti Bee Gee su brzo privukli pažnju starijih hip-hopera autentičnošću svojih tekstova i beskompromisnošću muzičke podloge, i mlađih slušalaca sa imidžom zabranjene muzike koja se ne pušta u prisustvu starijih ukućana.

Ubrzo nakon toga, kreće i kontroverza u okviru hip-hop zajednice oko toga da li je s Prtijevcima rap konačno otišao predaleko. Opravdano se postavilo pitanje da li Prti Bee Gee svojim opisima džanki svakodnevice glorifikuju narkomaniju. I dok se muzička javnost pitala kako se suočiti s brutalnošću sadržine njihovog albuma Grejtest hits, većina tranzicione omladine prepoznala je iskrivljeni smisao za humor, rečnik i duh koji se iz noći u noć provlači kroz prljave beogradske haustore, i oberučke je prigrlila ovaj debi.

Izvor: Wikipedia


 1. Prti Bee Gee – Deda mraze
 2. Prti Bee Gee – Holivud
 3. Prti Bee Gee – Izlet
 4. Prti Bee Gee – Jebeš pajdo
 5. Prti Bee Gee – Klabing, klabing
 6. Prti Bee Gee – Leto
 7. Prti Bee Gee – Machine gun (So fuckin’ drunk)
 8. Prti Bee Gee – Prti u školi
 9. Prti Bee Gee – Sve je pod kontrolom
 10. Prti Bee Gee – Ti i ja
 11. Prti Bee Gee feat. Shonegrad – Slatki krek
 12. Prti Bee Gee feat. Šmek Dedi – Lepa song
 13. Prti Bee Gee – Jejo
 14. Prti Bee Gee – Da sam, brate, pub
 15. Prti Bee Gee – Tika taka
 16. Prti Bee Gee – Mistadabolina
 17. Prti Bee Gee – Nagrdi me
 18. Prti Bee Gee – Dečko za primer
 19. Prti Bee Gee – Moja gudra
 20. Prti Bee Gee – Str8 no more
 21. Prti Bee Gee – Aj Get Haj
 22. Prti Bee Gee – Jojkara Darknes
 23. Prti Bee Gee – Symon Says
 24. Prti Bee Gee – Drozica
 25. Prti Bee Gee – Kada šiješ iglom
 26. Prti Bee Gee – Dil korektan
 27. Prti Bee Gee – Panduri znaju
 28. Prti Bee Gee – Ombre
 29. Prti Bee Gee – Žurka RMX
 30. Prti Bee Gee – Slatka navika (Intermezzo)
 31. Prti Bee Gee – Mnogo jak je tshi
 32. Prti Bee Gee – Uno linea
 33. Prti Bee Gee – So fucking high
 34. Prti Bee Gee – Kod specijalnog suda
 35. Prti Bee Gee – K’o Kareem Abdul Jabbari
 36. Prti Bee Gee – Pa malo fanke
 37. Prti Bee Gee – Hevi doze
 38. Prti Bee Gee – Kadilakom
 39. Prti Bee Gee – The Riddler
 40. Prti Bee Gee – Sex, gudra, Prti BG
 41. Prti Bee Gee – WC Playaz
 42. Prti Bee Gee – Tebra
 43. Prti Bee Gee – Ćale
 44. Prti Bee Gee – Čeda
 45. Prti Bee Gee – Funky G’z
 46. Prti Bee Gee – Braća će da razrade
 47. Prti Bee Gee – Original gangster
 48. Prti Bee Gee – Heroin (Skit)
 49. Prti Bee Gee – Pajdo koma
 50. Prti Bee Gee – Na pointu
 51. Prti Bee Gee – Boom biddy bye bye
 52. Prti Bee Gee – Da li možeš
 53. Prti Bee Gee feat. MC Riba – Dop MC
 54. Prti Bee Gee – Barabe
 55. Prti Bee Gee – Outro
 56. Prti Bee Gee – Intro
 57. Prti Bee Gee – Gangsterska
 58. Prti Bee Gee – Air Max
 59. Prti Bee Gee – Gandžu puši
 60. Prti Bee Gee – Mrdaj dupe ti
 61. Prti Bee Gee – Ispeci pa reci
 62. Prti Bee Gee – Paranoja
 63. Prti Bee Gee – Air Force
 64. Prti Bee Gee – Pajp
 65. Prti Bee Gee – Ne seri, jee
 66. Prti Bee Gee – Evo ti ter
 67. Prti Bee Gee – U dresu Reggie Miller-a
 68. Prti Bee Gee – Porno
 69. Prti Bee Gee – Želja za strejtovanjem mi je sve manja