Ruž

Ruž je bio srpski i jugoslovenski pop rok bend iz Beograda.

Bend je osnovan 1982. godine, a prošao je kroz brojne promene članova pre nego što je zvanično formiran. U bendu su bili Vuk Rosandić (vokali), braća Miloš (gitara) i Marko Kozić (bas gitara) i Zoran Tomašević Toma (bas gitara).

Diskografska grupa Jugoton zainteresovala se za saradnju, sa kojom je bend sklopio ugovor. Njihov prvi album Još jedan ples izašao je 1988. godine, producirao ga je Ivan Fece Firči, prateći vokal je bila Marina Perazić, Jovan Maljoković na saksofonu, Aleksandar Dujin na klavijaturi i Zoran Bulatović Bale na bas gitari. Sve pesme na albumu komponovao je Miloš Kozić, a najpopularnija pesma sa albuma bila je Zubarka.

Drugi album benda Noćno kupanje izašao je 1990. godine i trebalo je da bude realizovan u diskografskoj kući Jugoton, ali se bend ipak odlučio za PGP RTB. Album je producirao Đorđe Petrović, na gitari bio je Dragan Jovanović, Feldi Jen na saksofonu, Šabo Robert na bendžu i harmonici, a Kristina i Aleksandra Kovač na pratećim vokalima.
Na albumu Noćno kupanje našli su se hitovi poput Nemica i Amerikanka, a bend je vrlo brzo postao omiljen među tinejdžerima.

Veliki koncert održan je na Starom Sajmištu u Beogradu, a nastupali su širom Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije i održali preko 120 koncerata.

Na Beogradskog prolećnom festivalu izvodili su pesmu grupe Pro arte Jedna mala plava, koja se našla na albumu Beograd — Hitovi beogradskog proleća.

Nakon početka raspada Jugoslavije, Rosandić se preselio u London, a potom u Sjedinjene Države.

Godine 1992. bend je zajedno sa Rosandićem izdao album Čuvari ljubavi, koji je producirao Saša Habić, na gitari su bili Dragan Jovanović i Nikola Vranjković, Saša Lokner na klavijaturi i na pratećim vokalima Jelena Živanović iz grupe Zana. Sa albuma se izdvojila pesma Ima nešto u tvojim očima, koja je privukla pažnju publike.

Nakon izlaska albuma, braća Kozić su zajedno sa Danijelom Vuletićem formirali bend Čuvari ljubavi i izbacili album 1993. godine. U isto vreme Rosandić se vraća u zemlju i zajedno sa Tomaševićem i bas gitaristom Dejanom Grujićem nastavlja da radi u bendu Ruž. Godine 1993. izdali su album Nº 4, koji je producirao Zlatko Manojlović.

Godine 1995. grupa je izbacila album Kao nekada, koji je producirao Đorđe Petrović. Pesme su pisali Grujić, braća Kozić i članovi benda Zana Zoran Živanović i Radovan Jovićević. Ostali gosti na albumu bili su Saša Ranđelović na gitari, brat Dejana Grujića — Darko na klavijaturi. Ubrzo nakon izdavanja albuma Rosandić je otišao u Sjedinjene Države, a Ruž je prestao sa radom.

Nakon raspada benda

Nakon što je napustio Ruž, Miloš Kozić radio je sa pop pevačicom Majom Odžaklijevskom i Gocom Tržan. Tokom devedesetih godina Tomašević je vodio šou JU TOP 10 na TV Pink i kratko vreme radio kao direktor marketinga za Siti rekords. Godine 2001. preselio se u Sjedinjene Države. Početkom 2000. godine Grujić je pristupio bendu Ortodoks Kelts. Godine 2003. Rosandić je izdao solo album Trajem, a ubrzo nakon toga povukao se sa scene.

Izvor: Wikipedia