Seka Aleksić

Puno ime: Svetlana Aleksić
Godina rođenja: 23. april 1981.
Država: Bosna i Hercegovina
Mesto: Zvornik
Aktivni period: 2002 -

Svetlana “Seka” Aleksić (Zvornik 23. april 1981) srpska je turbo-folk i pop-folk pevačica.

Njeni albumi, snimljeni u Srbiji, popularni su u svim zemljama bivše Jugoslavije, a Seka ima i srpsko i bosanskohercegovačko državljanstvo. Pored Cece Ražnatović, Dragane Mirković i Lepe Brene, ona je najpopularnija pevačica u zemlji, a od 2007. i jedna od najtiražnijih. Najveći hitovi u njenoj karijeri su pesme Crno i zlatno i Aspirin, ali i Da sam muško, Dođi i uzmi me, Baš mi se sviđa tvoja devojka, Iskoristi moje mane, Kraljica, Boli stara ljubav, Poslednji let, Rođena s vukovima, Crveni ruž i Lek za spavanje.

Detinjstvo i muzički počeci

Rođena je 23. aprila 1981. godine, kao drugo dete majke Ibrime, koja je bošnjačkog porekla i oca Milorada, koji je srpskog porekla, u Zvorniku, u SFRJ. Njen otac je bio vozač, a majka je bila zaposlena u fudbalskom klubu “Drina”. Detinjstvo je provela u svom rodnom gradu u Srpskoj varoši kod Brčkog bezbrižno rastući uz svoje roditelje i brata. Još od malih nogu pokazivala je svoje vokalne sposobnosti, te je u horu svoje osnovne škole “Mitar Trifunović Učo” nastupala kao solista, a sa horom svojoj školi donela je brojne nagrade. Omiljena pevačica i uzor u tom periodu joj je bila Vesna Zmijanac. Posle razvoda roditelja nastavlja da živi sa svojom majkom i bratom u Zvorniku. Dva meseca po završetku četvrtog razreda osnovne škole, strahote rata su je prinudile da sa svojom porodicom izbegne u Banju Koviljaču a godinu dana kasnije su se preselili u selo Lipolist kraj Šapca. Svetlana se rado seća svog detinjstva i odrastanja, i pored teške materijalne situacije koje je sa sobom nosilo izbegništvo, požrtvovana majka Ibrima se trudila da njena deca ni u čemu ne oskudevaju. Marljiva i vredna, od malih nogu, Svetlana se isticala od svojih školskih drugara. Volela je da peva i uvek je bila nasmejana. Sa svojih četrnaest godina počela je da peva po raznim kafanama kako bi sebi i svojoj porodici obezbedila koji dinar viška. Nakon završetka osnovne škole upisala je Srednju poljoprivrednu školu ali ju je zbog lošeg uspeha napustila 1996. i posvetila se pevanju. Rado priča o tome u brojnim emisijama kako se njena majka bunila da bude pevačica. Da bi udovoljila svojoj majci, a svesna teških vremena koje je prošla, shvatajući da pored pevanja mora imati i “zanat u rukama”, Seka završava za ženskog frizera, tako da odatle potiče njena ljubav prema modi, prepoznavanju kvalitetnih brendova i naravno, stilizovanju kose. I pre toga, na raѕnim slavljama, svi su voleli da ona zapeva, nije se libila da uѕme mikrofon, i ѕa svoje prijatelje otpeva po neku pesmu. Kasnije je počela da nastupa sa bendom “Strogo poverljivo”, živela je u Bijeljini, a 2000, sa 19 godina odlazi u Švajcarsku na dve godine, gde je intenzivno nastupajući po klubovima i diskotekama, uradila matricu za svoj prvi album. Iz Švajcarske se vratila u Bijeljinu i nastupala u Hali sportova na desetom po redu festivalu narodne muzike Moravski Biser u Ćupriji sa pesmom Idealno tvoja, koja osvaja prvu nagradu publike. Na harizmatičnu crnokosu niko nije ostao ravnodušan, pa ni njen budući suprug kog je na tom festivalu i upoznala. Međutim, posle kratkog vremena, Seka i njen muž su se razveli i ubrzo je našla novog dečka Zorana koji je takođe bio i njen menadžer. Od nastupa 2002. na muzičkom festivalu u Ćupriji, koji je bio njen prvi veći nastup kao pevačice, nastavila je da živi i radi u Srbiji.

Karijera

Iste godine izdaje svoj prvi album – Idealno tvoja, i privlači pažnju publike pesmama U kafani punoj dima, Opet, Jer takva sam se rodila, Idealno tvoja i Da sam muško. Godine 2003. stiče ogromnu popularnost zahvaljujući pesmi Crno i zlatno, sa albuma Balkan. Na Balkanu su još bile i pesme Dan od života, Oči plave boje, Balkan, Dim srca mog, Ko da sutra ne postoji, Jedna više, Šta je bilo, bilo je, Ne ostavljaj me samu i Idi lepi moj, koje su takođe bile izuzetno popularne. Godine 2005. pokrenula je svoju liniju odeće pod nazivom “Rich Bitch” koja je objavljena u isto vreme kad i njen treći album Dođi i uzmi me. Na ovom albumu su se izdvojile pesme Dođi i uzmi me, Baš mi se sviđa tvoja devojka, Svi tvoji milioni, Kad čujem korak tvoj, Iskoristi moje mane, Moje prvo neverstvo, Gde sam ti ja i Za ljubav mobilna. Seka je u srpskom filmu Mi nismo anđeli 3 tumačila lik “Smokvice”, devojke turbo-folk zvezde. Uloga je prvo ponuđena hrvatskoj pevačici Severini, ali ona ju je odbila zbog obaveza. Njena druga linija odeće pod nazivom “Queen” izdata je nakon izlaska njenog četvrtog albuma Kraljica u jesen 2007. Pesma Aspirin sa albuma bila je jedan od najvećih hitova u njenoj karijeri. Tu su još i veoma poznate pesme Boli stara ljubav, Kraljica, Poslednji let, Hirošima, Tesna koža i Impulsi. Prodan u 250.000 primeraka, ovaj album je Aleksićevu stavio na mesto najtiražnije pevačice u zemlji, ispred Indire Radić koja je na njemu bila godinama.

U oktobru 2009. godine verila se sa Veljkom Piljikićem, a u decembru izdala peti album Slučajni partneri koji je pratio novi imidž. Pesme koje su najbolje prošle kod publike bile su Slučajni partneri, Rođena s vukovima, Ja tuđe usne ljubim, Nije za mene, Što je bilo moje, njeno je, Dva srca na zidu, Ja nisam nešto slatko i Milo za drago. Ovaj album nije bio uspešan koliko prethodni, ali Seka je i dalje ostala na vrhu domaće estrade. To je dokazala održavši koncert u Beogradskoj Areni 2010. godine, pred oko 15.000 fanova.[1] Te godine je takođe izdala singl Tamo gde si ti, a sledeće Soba 22, koji se našao na prvoj kompalaciji najvećih hitova pevačice Best of Seka, te je postao jedan od najvećih pop-folk hitova u zemlji.

U proleće 2012. Aleksićeva je izdala novi album. Reakcije na ovaj album su bile pune kritika, ali ipak su se slušale pesme poput Lom, lom, Ale, ale, Laka meta i balada Kučka, ali sve pesme sa ovog albuma ipak nisu ostvarile san publike.

Godine 2015. promenila je diskografsku kuću. Nakon 13 godina provedenih u redovima Grand produkcije, napustila je redove ove diskografske kuće i prešla je u Siti rekords za kojeg je objavila novi album Lek za spavanje. Sa ovog albuma izdvajaju se pesme Crveni ruž, Lek za spavanje i Ti se hrani mojim bolom (duet Ša) (remiks).

Izvor: Wikipedia

 1. Seka Aleksić – Ništa me više ne boli
 2. Seka Aleksić – Zakuni se u kurvu
 3. Seka Aleksić – Bolja sam od zdravlja
 4. Seka Aleksić – Oslobodi me
 5. Seka Aleksić – Folirant
 6. Seka Aleksić – Boca plina
 7. Seka Aleksić – Doktore
 8. Seka Aleksić – Fine i poštene
 9. Seka Aleksić – Flaster
 10. Seka Aleksić – Haljina na pruge
 11. Seka ALeksić – Koma
 12. Seka Aleksić – Poludela
 13. Seka Aleksić – Ti i ja smo par
 14. Seka Aleksić – Evo
 15. Seka Aleksić feat. Juice – Brodolom
 16. Seka Aleksić – Mamurna
 17. Seka Aleksić – Chivas
 18. Seka Aleksić – U mraku
 19. Seka Aleksić – Tamo gde si ti
 20. Seka Aleksić – Šampione
 21. Seka Aleksić – Soba 22
 22. Seka Aleksić – Crnooka
 23. Seka Aleksić – Brada od tri dana
 24. Seka Aleksić – Crveni ruž
 25. Seka Aleksić – Dobri druže moj
 26. Seka Aleksić – Lek za spavanje
 27. Seka Aleksić – Nemoj sa njim
 28. Seka Aleksić – Odiseja
 29. Seka Aleksić – Ranjeni lav
 30. Seka Aleksić – Ti se hrani mojim bolom feat. Sha (Rmx)
 31. Seka Aleksić – Ti se hrani mojim bolom
 32. Seka Aleksić – Ale, ale
 33. Seka Aleksić – Briga me
 34. Seka Aleksić – Jednom tvoja, srećna nikada
 35. Seka Aleksić – Kažu svi
 36. Seka Aleksić – Kučka
 37. Seka Aleksić – Laka meta
 38. Seka Aleksić – Lom, lom
 39. Seka Aleksić – Moli me
 40. Seka Aleksić – Rođena da budem druga
 41. Seka Aleksić – Sudbino reci
 42. Seka Aleksić – Ako me voliš pusti me
 43. Seka Aleksić – Devet dana
 44. Seka Aleksić – Dva srca na zidu
 45. Seka Aleksić – I u vatru i u vodu
 46. Seka Aleksić – Idi pre jutra
 47. Seka Aleksić – Idi s’ njom
 48. Seka Aleksić – Ja nisam nešto slatko
 49. Seka Aleksić – Ja tuđe usne ljubim
 50. Seka Aleksić – Milo za drago
 51. Seka Aleksić – Na kraju sveta
 52. Seka Aleksić – Neka nova ljubav
 53. Seka Aleksić – Nije za mene
 54. Seka Aleksić – Rođena s’ vukovima
 55. Seka Aleksić – Slučajni partneri
 56. Seka Aleksić – Što je bilo moje, njeno je
 57. Seka Aleksić – Aspirin
 58. Seka Aleksić – Boli stara ljubav
 59. Seka Aleksić – Hirošima
 60. Seka Aleksić – Impulsi
 61. Seka Aleksić – Kraljica
 62. Seka Aleksić – Milostinja
 63. Seka Aleksić – Nije ona ta
 64. Seka Aleksić – Poslednji let
 65. Seka Aleksić – Reci gde smo mi
 66. Seka Aleksić – Sokole moj
 67. Seka Aleksić – Tesna koža
 68. Seka Aleksić – Dođi i uzmi me
 69. Seka Aleksić – Gde sam ti ja
 70. Seka Aleksić – Iskoristi moje mane
 71. Seka Aleksić – Kad čujem korak tvoj
 72. Seka Aleksić – Moje prvo neverstvo
 73. Seka Aleksić – Otrovnica
 74. Seka Aleksić – Početak kraja
 75. Seka Aleksić – Svi tvoji milioni
 76. Seka Aleksić – Sviđa mi se tvoja devojka
 77. Seka Aleksić – Za ljubav mobilna
 78. Seka Aleksić – Balkan
 79. Seka Aleksić – Crno i zlatno
 80. Seka Aleksić – Dan od života
 81. Seka Aleksić – Dim srca mog
 82. Seka Aleksić – Idi lepi moj
 83. Seka Aleksić – Jedna više
 84. Seka Aleksić – K’o da sutra ne postoji
 85. Seka Aleksić – Ne ostavljaj me samu
 86. Seka Aleksić – Oči plave boje
 87. Seka Aleksić – Šta je bilo, bilo je
 88. Seka Aleksić – Da sam muško
 89. Seka Aleksić – Idealno tvoja
 90. Seka Aleksić – Izdajice
 91. Seka Aleksić – Jer takva sam se rodila
 92. Seka Aleksić – K’o ta čaša
 93. Seka Aleksić – Ne, nije
 94. Seka Aleksić – Nemoj doći, ne
 95. Seka Aleksić – Opet
 96. Seka Aleksić – Sve je laž
 97. Seka Aleksić – U kafani punoj dima