Slavonske Lole

Slavonske Lole su tamburaški sastav iz Đakova. Pod ovim imenom osnovani su 1981. godine u Velikoj Kopanici.

Svoje prve nastupe izvodili su pod imenom Kopančani, a od 1981. godine nastupaju kao Slavonske Lole. Popularnost u državi i inozemstvu stječu nastupom u HRT-voj emisiji pod nazivom “Lijepa naša”, koju je vodio Branko Uvodić. Šest puta nastupaju na festivalu “Zlatne žice Slavonije” i osvajaju brojne nagrade te prva mjesta. Do sada su objavili osam studijskih albuma na kojima se također nalaze brojni hitovi, a za album Sve je ona meni, 2006. godine dobivaju zlatnu nakladu.

Povodom Dana Grada Đakova 8. svibnja 2007. godine na svečanoj akademiji od Grada Đakova dobili su priznanje “Povelja zahvalnosti”.

Široj javnosti najpoznatiji su po uspješnicama “Moj bagreme”, “Sve je ona meni”, “Duša bećarska”, “Vesela je šokadija” i “Ej Kato, moje zlato”.

Kopančani

Darko Ergotić, Goran i Marko Živković počeli su zajedno svirati 1973. godine u KUD-u “Ivan Filipović” iz Velike Kopanice. Nisu imali ime sastava, ali su nastupali pod imenom “Kopančani”, a najčešće su svirali po svadbama i seoskim zabavama. Članovi sastava tada su bili Ivo Matasović (prim), Darko Ergotić (prim), Antun Vuksanović (basprim), Antun Radičević (basprim), Marko Živković (kontra), Nenad Hardi (bas), Josip Vučković (čelo) i Goran Živković (harmonika). Pod tim imenom i u tom sastavu nastupaju sve do 1981. godine.

Slavonske Lole

Iste godine sklapaju ugovor sa izdavačkom kućom Croatia concert. Tada se pokazala potreba za nazivom sastava te su se po uzoru na tadašnji najpopularniji tamburaški sastav “Slavonski bećari”, nazvali “Slavonske Lole”. Članovi prvog sastava Slavonskih Lola bili su; Darko Ergotić (prim), Antun Vuksanović (basprim), Dubravko Jakobović (basprim), Marko Živković (kontra) i Nenad Hardi (bas), dok je Goran Živković bio na odsluženja vojnog roka. Tijekom 1980-ih Slavonske Lole sviraju najčešće u Đakovu i njegovoj okolici, a u tom vremenu nastupaju i kao zabavni sastav u postavi; Marko Živković (bubnjevi, kontra), Nenad Hardi (bas-gitara, bas), Goran Živković (orgulje, harmonika), Darko Ergotić (gitara, prim), te Antun Radičević i Antun Vuksanović (basprimovi). krajem osamdesetih u sastav je došao Antun Tančik s kojim su često odlazili svirati u Njemačku, Švicarsku i Italiju.

Antun Radičević odlazi iz Lola 1984. godine, dok Antun Vuksanović sastav napušta 1992. godine, a na njegovo mjesto dolazi Ivica Grujo. Iste godine objavljuju svoju prvu kazetu pod nazivom Slavonijo, ponos si Hrvata u izdanju Cratie records. Album je popratio veći lokalni uspjeh, a ujedno je bio i smjernica za njihov daljnji rad. Ubrzo počinju pratit Miroslava Škoru, a već sljedeće godine odlučuju se za profesionalni rad.

Godinu dana kasnije 1993., izdaju svoj sljedeći album Tamburo miljenice u izdanju diskografske kuće Orfej. Album je postigao veliki uspjeh u čitavoj državi, a najveću pozornost obožavatelja privukle su skladbe “Tamburo miljenice” i “Viruj mi dado”.

1994. godine izlazi njihov treći album Crne oči. Album sadrži izvorne slavonske skladbe, a među njima najviše se ističe “Lagani bečarac”, dok starogradsku “Pavićanske tri kapije” pjeva njihova gošća na albumu Vera Svoboda. Nakon što je album objavljen iz sastava odlazi dugogodišnji član Nenad Hardi (basista), a na njegovo mjesto dolazi Saša Ivić – Krofna. Pred kraj godine u jesen upoznaju se sa Krunoslavom Kićom Slabincom i od tada pa sve do danas s njim uspješno surađuju. Sljedeće 1995. godine Lole napušta Ivica Grujo, a umjesto njega u sastav dolazi Mario Zbiljski.

Pod vodstvom Branka Uvodića HRT pokreće TV emisiju pod nazivom “Lijepa naša”. Slavonske Lole često nastupaju u emisiji i to im uveliko pomaže da ih upozna cijela Hrvatska, a i ostali Hrvati van granica naše domovine. Glazbeno su stekli nova iskustva jer su osim osim već poznati tamburaških izvođača poput Krunoslava Kiće Slabinca, Šime Jovanovca, Vere Svobode, Borisa Ćire Gašparca i drugi, pratili i soliste zabavne glazbe.

Sljedeći album pod nazivom Viruj mi, dado objavljuju 1997. godine u izdanju Croatie Records. Zbog promjena u sastavu na izdavanje albuma čekalo se tri godine. Ime je dobio po isto imenoj pjesmi koja se najviše isticala od čitavog materijala. Album je Lolama donio veliki uspjeh i prodan je u nakladi koja danas odgovara zlatnom izdanju. U narednom periodu odlaze u svijet te nastupaju u Australiji i Kanadi, a nakon povratka održavaju niz koncerata po Slavoniji pod nazivom “Šokačka posla”, gdje su ih u u Slavonskom Brodu, Osijeku, Đakovu, Vinkovcima i drugim mjestima, uvijek dočekale prepune dvorane. U nekim mjestima radi velike potražnje za kartama morali su održati i po dva koncerta. S njima su uvijek nastupali i KUD-ovi, koji su svojom izvedbom još više doprinosili odličnoj atmosferi.

Ličke narodne pjesme njihov je sljedeći album kojeg 2000. godine objavljuju u suradnji s Hrvatskim radiom, a već sljedeće 2001. godine izdaju album pod nazivom Malena.

Zlatne žice Slavonije

2003. godine izlazi njihov sedmi album Sve je ona meni u izdanju Croatie Records. Naslovna pjesma izvedena je deset mjeseci prije objavljivanja albuma na festivalu “Zlatnim žicama Slavonije”, 2002. godine u Požegi. Ubrzo pjesma postaje njihova velika uspješnica, a popularnost stječe i kod ljubitelja drugačijeg glazbenog izričaja. 2003. godine prema glasovanju četrdeset radio postaja, pjesma “Sve je ona meni”, osvoja prvo mjesto na “Zlatnim žicama Slavonije” u Požegi. Pjesma je osim u originalnoj verziji također snimljena i u mariači verziji (El Combo) te u disko verziji (Sandi Cenov). Album u ožujku 2006. godine dobiva i zlatnu nakladu.

Osmi album Slavonskih Lola pod nazivom Ledina izlazi 2006. godine od izdavača Croatia Records. Bilježi veliki uspjeh kod publike, a na materijalu od dvanaest pjesma nalaze se i tri nagrađivane na “Zlatnim žicama Slavonije”, to su “Prekasno” (drugo mjesto 2004.), “Prijatelju nije lako” (prvo mjesto 2005.) i “Ti si moje najmilije” (prvo mjesto 2006.), dok je naslovna pjesma postala veliki hit. Na albumu kao gosti pojavljuju se Miroslav Škoro, Jerry Grcevich i El Combo.

Izvor: Wikipedia

 1. Slavonske Lole – A oj’ moja livado zelena
 2. Slavonske Lole – A oj nema staze u našem šljiviku
 3. Slavonske Lole – Aj, mala, ti ne radi toga
 4. Slavonske Lole – Aoj meni
 5. Slavonske Lole – Aoj tajna željo moja
 6. Slavonske Lole – Bećarac (Aj nemoj mala reći da si moja)
 7. Slavonske Lole – Bećarska
 8. Slavonske Lole – Bit ću ovdje još za tebe
 9. Slavonske Lole – Blago tebi zelena šumice
 10. Slavonske Lole – Brinje moje
 11. Slavonske Lole – Busarac
 12. Slavonske Lole – Crne oči
 13. Slavonske Lole – Curo moja garava
 14. Slavonske Lole – Daj mi, daj
 15. Slavonske Lole – Davorski pokladni bećarac
 16. Slavonske Lole – Di su, dado, kola stara
 17. Slavonske Lole – Duša bećarska
 18. Slavonske Lole – Ej Kato, moje zlato
 19. Slavonske Lole – Ej, da je kao nekad
 20. Slavonske Lole – Evo lole
 21. Slavonske Lole – Ja se vozim brzo
 22. Slavonske Lole – Kad procvatu jabuke
 23. Slavonske Lole – Kad sam trijezan, svašta govorim
 24. Slavonske Lole – Kad su stari svinje žirovali
 25. Slavonske Lole – Kad zapiva
 26. Slavonske Lole – Kato zlato
 27. Slavonske Lole – Lički bećarac
 28. Slavonske Lole – Lipa Mara
 29. Slavonske Lole – Lovačka
 30. Slavonske Lole – Malena
 31. Slavonske Lole – Marija
 32. Slavonske Lole – Mjeseče, bekrijo
 33. Slavonske Lole – Moj bagreme
 34. Slavonske Lole – Moja Marija
 35. Slavonske Lole – Mojoj Kati
 36. Slavonske Lole – Ne bi svoje ostavio Like
 37. Slavonske Lole – Odavno je prošlo sve
 38. Slavonske Lole – Oj, Đakovo šokadijo stara
 39. Slavonske Lole – Ostavila me
 40. Slavonske Lole – Ova naša livada
 41. Slavonske Lole – Pavićanske tri kapije
 42. Slavonske Lole – Pismo majci
 43. Slavonske Lole – Pismo Tuni
 44. Slavonske Lole – Pjevaj mi pjevaj sokole
 45. Slavonske Lole – Poleti pjesmo moja
 46. Slavonske Lole – Prekasno
 47. Slavonske Lole – Prijatelju, nije lako
 48. Slavonske Lole – Samo nebo zna
 49. Slavonske Lole – Samo nju sam volio
 50. Slavonske Lole – Slavonijo ponos si Hrvata
 51. Slavonske Lole – Slavonijo volim te
 52. Slavonske Lole – Slavonsko kolo
 53. Slavonske Lole – Sretan Božić Hrvatskome rodu
 54. Slavonske Lole – Svirač bećarina
 55. Slavonske Lole – Svirajte mi, pjevajte
 56. Slavonske Lole – Šokica
 57. Slavonske Lole – Šta kog briga
 58. Slavonske Lole – Taki, vaki, naki
 59. Slavonske Lole – Tamburo miljenice
 60. Slavonske Lole – Tamburaši i birtaši
 61. Slavonske Lole – Teraj žestoko
 62. Slavonske Lole – Tu je moja Slavonija
 63. Slavonske Lole – Vesela je šokadija
 64. Slavonske Lole – Vino daj
 65. Slavonske Lole – Viruj mi dado
 66. Slavonske Lole – Vraćam ti se dome
 67. Slavonske Lole – Vukovarska golubica
 68. Slavonske Lole – Zazvonit će zvona
 69. Slavonske Lole – Zoro plava