Slavonski Dukati

Slavonski dukati su tamburaški sastav iz Slavonije.

Sastav je osnovao Ivica Grujo-Ićo 1995. godine, nakon što je te iste godine napustio Slavonske Lole usred Požeškog festivala, gdje je ta grupa prvi put izvela veliki hit “Moj bagreme”. Sastav se trebao zvati “Crni 6”, ali zbog sudskog procesa u tijeku to nije bilo moguće, pa je sastav nazvan “Mladi 6”.

Dugo se tražio adekvatan pjevač. Željko Witovsky prvi se zadržao duže vrijeme u grupi, te izdao prva dva albuma grupe. Nakon njega na mjesto prvog vokala došao je Branko Ilakovac, mladi pjevač rodom iz Velike Kopanice, koji se u sastavu zadržao do 2000-te godine. S njim u sastavu grupa je izdala sljedećih pet albuma. Nakon toga u sastav je došla Marija Pavković–Snaša što je izazvalo negodovanje četvorice dotadašnjih članova, pa je Ivica Grujo promijenio kompletnu postavu u kojoj danas, uz njega i Snašu sviraju Tomislav Markovac, Mato Grujo, Tomislav i Dario Papac.

Nakon 11 godina sviranja pod imenom “Mladi 6” sastav se odlučio za promjenu. Posljednji nastup kao “Mladi 6” sastav je imao na 11. HRF-u, gdje su izveli naslovnu skladbu sa novog albuma “Nije na prodaju”. Novo ime, koje je koristio Ivica Grujo na početku svoje glazbene karijere, postalo je “Slavonski dukati”. Pjesma “Nije na prodaju” drugačija je od svega što su do sada uradili, te za sada jedinstvena u repertoaru.

Od početka 2007. Marija Pavković počela je nastupati i pod vlastitim imenom. U sastavu smatraju da je to dobro za promociju “Slavonskih dukata”.

Izvor: Wikipedia