Stray Dogg

Stray Dogg (transkr. Strej Dog) je srpska muzička grupa iz Beograda.

Nakon nekoliko samostalnih izvedbi i solo nastupa, pevač, pisac i kantautor Dušan Strajnić odlučio je da oformi bend Stray Dogg. Bend je oformljen 2011. godine sa Anom Janković i Jelenom Damjanović, koje su završile Muzičku Akademiju u Beogradu.

Bend je u prvobitnom sastavu, posle samo nekoliko meseci vežbe i 4 demo snimka, nastupao kao predgrupa bendovima Chinawoman i Scout Niblett. Tada su uvideli da im je potreban još jedan gitarista. Tada se Marko Ignjatović iz Beograda, dotadašnji član benda Inje, priključio bendu Stray Dogg kao novi solo gitarista.

Bend neprestano razvija svoj zvuk baziran na melahničnoj amerikani i sledeći album se očekuje na jesen 2012. godine, a tematika neće biti u potpunosti ista kao i na albumu prvencu.

Prvi singl, pesma Almost (Skoro), zauzima prvo mesto singlova za 2011. godinu na sajtu Popboks.

Za ovih godinu dana postojalja, dva singla Almost (Skoro) i Smile (Osmeh) su se pojavila na skoro svim bitnijim top-listama u zemlji, a izdvojićemo i nekoliko:

  • Prvo mesto singlova za 2011. godinu, pesma Almost (Skoro) – Popboks
  • Prvo mesto nedeljne top-liste, pesma Smile (Osmeh) – Popboks, maj 2012. godine.
  • Treće mesto nedeljne top-liste, pesma Smile (Osmeh) – Jelen top 10, april-maj 2012. godine.
  • Treće mesto nedeljne top-liste, pesma Smile (Osmeh) – B92 Pop Mašina april – maj 2012. godine.
  • Pesme su se pojavljivale i na drugim top-listama, poput novosadskog Gruvanja (Radio-televizija Vojvodine), zatim Diskomera (Studio B), ali i nekih lokalnih radio-stanica (Vršac, Kikinda itd).

Bend je primećen i u inostranstvu. Pesma Drunk (Pijan) sa albuma Almost (Skoro) pojavila se na BIRP-ovoj kompilaciji pesama za mesec Jul 2011, dok se pesma She Said (Ona je rekla) našla na Mercedesovoj kompilaciji neafirmisanih muzičara koja izlazi jednom u 2 meseca.

Koncertna aktivnost benda nije zaostala, a sigurno dva najbitnija koncerta su bila ona u Domu Omladine, u Velikoj sali Americana (Scena Uživo) na jesen 2011. godine, pred preko 500 ljudi, a zatim i u, dan ranije rasprodatoj sali Kluba Doma Omladine pred oko 350 ljudi u aprilu 2012. godine.

Izdvajaju se nastupi u Novom Sadu (CK13, Fabrika), Kragujevcu (SKC) i Zagrebu (Tvornica).

Bend ove godine svira i na festivalima, prvo na festivalu Trenchtown u Subotici a zatim i Mikser festival u Beogradu i predstoji jos i nastup na Arsenal fest-u u Kragujevcu sredinom juna.

Prva dva spota su objavljena za Sense Production Milana Stojanovića i to spot za pesmu – Almost (Skoro) koji je režirao Ivan Ikić, objavljen 25.8.2011. godine, i na sajtovima You Tube i Vimeo ima više od 60000 pregleda, i spot za pesmu Smile (Osmeh) u režiji Ivana Stojiljkovića koji je objavljen 7.3.2012. godine, i na sajtu You Tube ima preko 60000 pregleda.

Spot za pesmu Fire’s Never Wrong (Vatra je uvek u pravu) koji je režirao Miloš Jaćimović, objavljen je 16.7.2012 godine i ima više od 20000 pregleda.

Spot za pesmu Disappear (Nestajanje) produciran od strane Milana Stojanovića (Sense Production), objavljen je 10.5.2013 godine i ima preko 30000 pregleda.

Spot za pesmu Time (feat. Devendra Banhart) (Vreme) koji su režirali Marija Strajnić i Miloš Jaćimović, objavljen je 28.10.2013 i već prvog dana je imao oko 5000 pregleda.

Članovi

Sadašnji

Dušan Strajnić — vokal, ritam gitara, usna harmonika, harfa
Marko Ignjatović — solo gitara
Ana Janković — klavir, violina, prateći vokal
Vladimir Milićević — bas gitara
Boško Mijušković — bubanj

Bivši

Jelena Damjanović — klavir
Uroš Milkić — bubanj
Relja Ilić — bubanj

Izvor: Wikipedia