Suncokret

Suncokret je bivša akustična rok grupa iz Beograda.

Istorija grupe 1975.-1979.

Grupu su osnovali 1975-e godine bivši član grupe Zajedno Bora Đorđević (vokal i akustična gitara), bivši član grupe U cvetu mladosti Nenad Božić (vokal i akustična gitara) i pevačice Snežana Jandrlić i Vesna Rakočević. Posle singla “Kara Mustafa” Vesna Rakočević je napustila grupu i pridružila se grupi Zdravo. Novi članovi grupe su postali Bilja Krstić i Gorica Popović. Početkom 1976-e grupi se pridružio basista Miodrag (Bata) Sokić, koji je bitno uticao na “elektrifikaciju” grupe i ulazak u novu stilsku fazu.

Grupa je izdala nekoliko uspešnih singlova. Tokom 1976-e grupa osvaja nagradu na festivalu u Subotici i učestvuju na BOOM festivalu 1976-e u Beogradu.

Njihov debi album Moje bube je izdat 1977. Na albumu su bile pesme Kara Mustafa, Moj đerdane, Moje tuge, Vuk i krava, Oglas, balade Uspavanka, Ni sam ne znam kada i Prvi sneg. Pesmu Prvi sneg je napisao Dušan Mihaljović Spira i ona je postala znak prepoznavanja ove grupe. Po izdavanju albuma klavijaturista Duško Nikodijević i bubnjar Ljubinko Milošević postaju stalni članovi grupe. Grupa Suncokret je te godine proglašena za akustičarsku grupu godine. U vojsku odlazi Miodrag Bata Sokić, a privremeno ga zamenjuje Branko Isaković.

Godine 1978. ostali članovi grupe odbijaju da izvode pesmu Bore Đorđevića “Lutka sa naslovne strane” tako da Bora Đorđević i Bilja Krstić napuštaju grupu i pridružuju se grupi Rani mraz.

Snežana Jandrlić i Miodrag Bata Sokić nastavljaju da vode grupu sa Dušanom Dudom Bezuhom (gitara), Dušanom Nikodijevićem (klavijature) i Vladimirom Golubovićem (bubnjevi). Posle dva izdata singla, tokom 1979, grupa je prestala sa radom.

Ponovna okupljanja

1995-e Suncokret se ponovo okupio na koncertu u beogradskom Domu omladine.

2011-e Snežana Jandrlić, Bilja Krstić, Gorica Popović, Miodrag Bata Sokić i Nenad Božić su se okupili radi izvođenja pesama Prvi sneg i Moje bube povodom 50-o godišnjice subotičkog festivala mladih.

2014. Originalna postava grupe se okupila za nastup u jednoj epizodi serijala Šou svih vremena.

2015. Suncokret se ponovo okupio na dobrotvornom koncertu za pomoć Jadranki Stojaković, u novosadskoj sinagogi.

Festivali

  • 1976. Hit parada – Oj, nevene
  • 1976. Omladina, Subotica – Gde ćeš biti lepa Kejo
  • 1976. Beogradsko proleće – Pusto more, pusti vali
  • 1976. Beogradski sabor – Tekla voda
  • 1977. Bum festival – Prvi sneg
  • 1978. Vaš šlager sezone, Sarajevo – Noćna ptica

Nagrade

  • 1976. Druga nagrada publike na omladinskom festivalu u Subotici.
  • 1977. Najbolja akustičarska grupa u Jugoslaviji, po izboru rok kritičara
  • 2006. Radio B92 je organizovao glasanje za 100 najboljih jugoslovenskih pesama. Pesma Prvi sneg zauzela je 70. mesto.

U knjizi 100 najvećih jugoslovenskih popularnih muzičkih albuma objavljenoj 1998-e godine album Moje bube je svrstan na 78-o mesto.

Izvor: Wikipedia