Talas

VIA Talas je bila srpska/jugoslovenska muzička grupa koja pripada žanru novi talas. Poznata je kao jedan od učesnika projekta Artistička radna akcija. Članovi grupe su bili Bojan Pečar i Mira Mijatović, i u jednom delu Miško Plavi i Dušan Gerzić.

Grupa je osnovana početkom osamdesetih godina 20. veka, a postavu su činili Bojan Pečar (vokali, bas-gitara, gitara, sintisajzer, udaraljke), Mira Mijatović (ćerka jugoslovenskog političara Cvijetina Mijatovića, vokali), Dušan Gerzić Gera (saksofon, bubnjevi) i Miško Petrović Plavi (bas-gitara, gitara, prateći vokali). Na kompilacijskom albumu Artistička radna akcija koji je promovisao drugu generaciju beogradskog Novog talasa i pank rok grupe pojavili su se sa dve pesme, „Hawaii (najljepši kraj)“ i „Lilihip (My Boy Lollipop)“, pri čemu je druga bila obrada pesme „My Boy Lollipop“ Mili Smol. VIA Talas su nastupili kao pregrupa na prvom koncertu Idola.

Prvi album, pod nazivom Perfektan dan za banana ribe, koji je svoj naziv dobio prema istoimenoj kratkoj priči Džeroma Dejvida Selindžera, objavljen je 1983. godine i na njemu je grupa potpisana imenom Talas, pošto su u to vreme Pečar i Mijatović bili jedini članovi. Snimanje je obavljeno u beogradskom MS studiju, a producenti su bili Pečar i Boban Petrović. Izdavačka kuća Sarajevo disk objavila je samo 3000 primeraka albuma. Na albumu su gostovali Milan Mića Bubalo na bubanj mašini, Ivan Vdović VD na bubnjevima, Milan Mladenović na gitari i Vuk Vujačić na saksofonu. Album je sadržao osam numera, a otvarala ga je pesma „Sama“ koja je postala nacionalni hit, pojavivši se u filmu Šećerna vodica Svetislava Bate Prelića.

Izvor: Wikipedia