Tedi Spalato

Puno ime: Tadija Bajić
Godina rođenja: 1954.
Država: Hrvatska
Mesto: Split

Tedi Spalato (rodnim imenom Tadija Bajić) je splitski kantautor dalmatinske zabavne glazbe, skladatelj, instrumentalist, glazbeni producent i dobitnik Porina. Prepoznatljiv je po tihim dalmatinskim šansonama s intimnim poetskim tekstovima. Kritičari njegovu glazbu opisuju kao spretan spoj klasične dalmatinske pjesme, šansone, jazza i world music elemenata.

Rođen je u Splitu u obitelji glazbenika amatera, a podrijetlom je iz Potpoletnice u općini Zadvarje, kao i državni odvjetnik Mladen Bajić. Prve glazbene poduke stječe u obitelji, kao i od profesora Marinka Katunarića i Ljube Stipišića.

Tedi Spalato do 18. godine svira i pjeva u lokalnim klapama i grupama, kada pristupa sastavu “Anima”, gdje proučava soul i jazz glazbu. Do 1982. je bio studijski glazbenik, kada postaje gitarist sastava More. More je poznato po tome da su njegovi članovi bili brojni kasnije poznati glazbenici, uz Spalata i Oliver Dragojević, Meri Cetinić, Jasmin Stavros, Doris Dragović i Remi Kazinoti.

Godine 1985. započinje solističku karijeru, a paralelno u HNK Split nastupa u operetama, dramskim i baletnim predstavama.

Tedi Spalato ima iza sebe nekoliko nastupa na domaćim i inozemnim festivalima zabavne glazbe, a najvjerniji je bio Splitskom festivalu, na kojem se pojavljuje od 1980-ih. Poznat je i po suradnji s mnogim eminentnim glazbenicima, među ostalima s Gibonnijem, Oliverom Dragojevićem, Meri Cetinić, Zoricom Kondžom, Ljupkom Dimitrovskom, Marijanom Banom i Tamarom Obrovac.

Višestruko je nagrađivan na festivalu šansone u Šibeniku, a dobitnik je i tri nagrade Porin.

Izvor: Wikipedia